Genomineerden Young Talent 2013

Dinsdag 17 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de Young Talent award.

Noël van Klaveren
Op zesjarige leeftijd begon Noël van Klaveren met turnen bij Dos in Alphen. In 2010 stapte ze over naar Turning-Spirit in Amsterdam. Daar traint ze onder Wothea Kooistra. Dit jaar was voor Van Klaveren het jaar van haar grote doorbraak.

In april plaatste ze zich bij het Europees kampioenschap turnen voor meerkampfinale. Daarin wist ze zestiende plaats te behalen. Met haar goede optreden tijdens de kwalificatie wist ze ook een plekje in de finale van de sprong veilig te stellen. Een finaleplek op de vloer liep ze net mis. Op sprong, haar beste onderdeel, bereikte ze de gedeelde tweede plek. Hiermee was Van Klaveren pas de derde Nederlandse ooit die een medaille op sprong won tijdens een EK.

Op het wereldkampioenschap in Antwerpen wist de Nederlandse turnster wederom de meerkampfinale te halen. Daarin eindigde ze op de twintigste plaats. Haar score op sprong was in die meerkampfinale de vijfde van alle finalisten. Naast haar sport studeert Van Klaveren aan de Johan Cruijff University. Ze volgt daar de opleiding Sport & Coaching. Het grote doel van de turnster is kwalificatie voor de Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

De uitvoering waarmee Noël van Klaveren haar zilveren medaille behaalde op het EK (Bron: YouTube)

Mathieu van der Poel
Als Adrie van der Poel je vader en Raymond Poulidor je opa is dan kan het niet anders zijn dan dat je op de fiets belandt. In de winter van 2012/2013 won Van der Poel alle veldritten in de juniorenklasse waar hij aan de start stond. Dat was inclusief de wereldtitelstrijd. Daarmee verdedigde hij succesvol zijn titel, want in 2012 was hij ook al wereldkampioen geworden bij de junioren.

Na het veldritseizoen ging de jonge coureur rustig verder op de weg. Daar won hij een etappe in de Vredeskoers en de eindklassementen van de Tour du Valromey en de Throphée Centre Morbihan. Ook wist hij de Nederlandse titel op de weg bij de junioren te veroveren.

Van der Poel ging naar het WK op de weg als grote favoriet. Een geblokkeerde rug zorgde echter voor een teleurstellende tijdrit. Tijdens de wegwedstrijd maakte hij alles goed. Met een splijtende demarrage op de laatste klim in het rondje in en om Florence wist hij weg te komen bij zijn concurrenten. Even later kwam hij alleen over de finish als de nieuwe wereldkampioen bij de junioren.

Dit seizoen maakte de jonge renner de overstap naar de beloften. Daar streed hij bij de veldritten meteen mee om de winst. Hij wist zijn debuutcross in Ronse meteen te winnen. Tijdens de Scheldecross startte Van der Poel zelfs bij de senioren. Ook daar wist hij te verrassen. De jonge Nederlander werd tweede op slechts vijf seconden van winnaar Niels Albert. Al deze goede prestaties leverden Van der Poel per 1 januari een profcontract op bij BKCP-Powerplus.

Mathieu van der Poel komt juichend over de finish bij het WK wielrennen in Florence (Foto: Pro Shots)

Do Velema
Op haar negende begon Do Velema met judoën bij Budoclub Voorburg. Via Lu-Gia-Jen kwam ze bij Westland Kodokan uit. Die club was belangrijk voor de ontwikkeling in haar nog jonge sportloopbaan. Trainer Andries Hoogenboom maakte van Velema een completere judoster. Met Hoogenboom judode ze ook veel internationale toernooien. Op haar veertiende werd ze Nederlands kampioene in haar leeftijdscategorie waarna ze de overstap naar de bekende judoclub Kenamju maakte.

Met haar trainingen in Haarlem bij Kenamju en extra trainingen in Rotterdam wist Velema een completere topsporter te worden en de stap naar de Europese- en wereldtop te zetten. De jonge judoka won vier Nederlandse titels in diverse leeftijdscategorieën, twee Europese titels en verder won ze diverse internationale toernooien.

Dit jaar was een uiterst succesvol jaar voor Do Velema. In de categorie tot 21 jaar wist ze op zeventienjarige leeftijd in Sarajevo Europees kampioen te worden. Met een golden score rekende ze in de finale af te met de Hongaarse Gercsak. Tijdens het wereldkampioenschap tot 21 stond Velema wederom in de finale. Daarin trof ze de Japanse Megumi Tsugane. Met nog 20 seconden te gaan was het de score gelijk maar de Nederlandse had wel een straf meer. De jonge Voorburgse moest dus nog een score maken. Velema zag haar kans schoon en wierp de Japanse op haar schouder. Met een yuko voorsprong wist ze de laatste seconden uit te judoën waarna ze zich wereldkampioen tot 21 jaar mocht noemen.

De finale waarin Do Velema wereldkampioen werd (Bron: YouTube)