Genomineerden Sportcoach van het Jaar 2013

Dinsdag 17 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de coach van het jaar.

Gerard Kemkers
In 2006 won Gerard Kemkers als coach van de gouden Ireen Wüst de titel van Coach van het Jaar al eens. Dit jaar is hij genomineerd vanwege de enorme erelijst van zijn schaatsers in 2013. Nu zat Kemkers al niet verlegen om de vele titels van zijn pupillen, maar 2013 was een bijzonder succesvol jaar. Het begon al bij het EK allround in Hamar. Sven Kramer en Jan Blokhuijsen stonden bij de mannen op de twee hoogste treden van het podium. Bij de vrouwen was de eer aan Ireen Wüst en Linda de Vries.

Bij het WK allround werden beide titels wederom veroverd door de TVM-ploeg van Kemkers. Kramer en Wüst wisten hun wereldtitels met verve te prolongeren. Tijdens het WK afstanden in Sochi sloegen de TVM'ers wederom toe. Ireen Wüst kwam met drie gouden en een zilveren medaille thuis. Sven Kramer behaalde in Sochi twee wereldtitels en pakte op de tien kilometer de zilveren medaille. De achtervolgingsploeg bij de mannen, die geheel uit leden van de ploeg van Kemkers bestond, werd ook wereldkampioen.

Volgend jaar hoopt Kemkers in op de Olympische Winterspelen van Sochi de smet van de verkeerde wissel van Kramer in Vancouver in 2010 weg te werken met vele medailles. Alles is dit seizoen erop gericht zo veel mogelijk goud te winnen. De kans dat de schaatsers en de trainer dan ook aanwezig zullen zijn op het gala is klein. De ploeg verblijft op dit moment op trainingskamp in Italië.

Gerard Kemkers en Ireen Wüst op het WK afstanden (Foto: Pro Shots)
Gerard Kemkers en Ireen Wüst op het WK afstanden (Foto: Pro Shots)

Daniël Knibbeler
Ook vorig jaar was Daniël Knibbeler genomineerd in deze categorie. Hij wist de onderscheiding toen zelfs te winnen. Het naolympisch seizoen was voor Knibbeler heel ander dan het seizoen in aanloop naar de spelen. Zijn pupil, Epke Zonderland, behaalde tijdens de zeer succesvolle Spelen van Londen goud, maar nam daarna wat gas terug. Hij richtte zich meer op zijn studie en minder op de topsport. Toch streefde Epke er nog steeds naar om, ook met minder trainingsuren, de beste van de wereld te blijven.

Het doel van Knibbeler en Zonderland was namelijk de wereldtitel op de rekstok: de enige titel die nog ontbrak op de palmares van de Friese turner. Die missie slaagde, The Flying Dutchman wist op het WK in Antwerpen zijn eerste wereldtitel op de rekstok te veroveren. Daarnaast werd Zonderland ook nog vijfde in de finale op de brug.

Naast zijn functie als trainer van Epke Zonderland is Knibbeler ook nog hoofdcoach in het Nationaal Trainings Centrum in Heerenveen. Vanuit die functie begeleidde hij ook de Nederlandse turnploeg die dit jaar actief was op het European Youth Olympic Festival in Utrecht. Ambities heeft de jonge trainer nog genoeg. "In 2016 wil ik met een herenteam afreizen naar Rio. En in 2020 hoop ik een zelf opgeleide turner bij de Olympische Spelen te kunnen brengen", aldus de Coach van het Jaar 2012.

Epke Zonderland valt in de armen van Daniël Knibbeler na het behalen van de wereldtitel (Foto: Pro Shots)
Epke Zonderland valt in de armen van Daniël Knibbeler na het behalen van de wereldtitel (Foto: Pro Shots)

Mark Emke
Hij is nog geen jaar in dienst van de roeibond en toch heeft Mark Emke nu al een nominatie op zak voor Coach van het Jaar. In januari werd de oud-roeier door Joop Alberda binnengehaald. Emke kan bogen op een succesvol verleden in de roeiwereld. In 1984 werd hij als roeier met de dubbel vier, zelf negende op de Olympische Spelen van Los Angeles. Ook roeide hij in diverse boten op elf wereldkampioenschappen waarbij hij eenmaal brons en eenmaal zilver veroverde.

In 2004 was Emke coach van de Holland Acht. Hij behaalde hiermee de zilveren medaille op de Spelen van Athene. Met het binnenhalen van Emke zette Alberda de eerste stap naar een nieuwe topsportorganisatie bij de roeibond. Het NOC*NSF heeft roeien aangemerkt als focussport, en als gevolg daarvan kreeg Alberda de ruimte om de organisatie te versterken in aanloop naar het WK in Zuid Korea in 2013, en uiteindelijk voor de Spelen in Rio in 2016.

"Ik zie veel talent rondlopen. Daar moet meer uit te halen zijn. Een aantal roeiers die nu actief zijn, ken ik ook nog uit mijn vorige periode bij de KNRB", aldus Emke bij zijn aanstelling. En dat er talent was bleek al snel. Onder zijn leiding werd de Nederlandse mannen vier-zonder deze zomer Europees kampioen. Als klap op de vuurpijl werd kort daarop ook de wereldtitel veroverd. Emke is naast deze nominatie ook nog door de internationale roeibond genomineerd als coach van het jaar.