Genomineerden Sportploeg van het Jaar 2013

Dinsdag 17 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de sportploeg van het jaar.

Beachvolleybal herenduo Brouwer & Meeuwsen
Sinds 2011 vormen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen een team. Dit jaar is het jaar van de grootste triomf uit de nog korte loopbaan van het duo. Op het wereldkampioenschap beachvolleybal in het Poolse Stare Jablonki gingen de heren er met de titel vandoor. Brouwer en Meeuwsen begonnen als het dertiende geplaatste team aan het toernooi. In de poule eindigde het team op de derde plaats met evenveel punten als de nummers één en twee. In de tweede ronde kwamen ze de Nederlanders Nummerdor/Schuil tegen. Met 21-19 en 21-18 werden de nummers vier van de Spelen in Londen verslagen.

Bij de laatste zestien schakelden Brouwer en Meeuwsen het Oostenrijkse duo Doppler/Horst uit met 21-19 en 24-22. In de kwartfinale stond het Nederlandse team tegenover de Braziliaanse toppers Pedro/Bruno. In een ware thriller werden de Zuid-Amerikanen uitgeschakeld met 21-17, 19-21 en 21-19. In de halve finale hadden de lange mannen uit Nederland het een stuk makkelijker tegen de Duitsers Erdmann en Matysik. In twee sets klaarden ze het klusje met 21-13 en 21-17. De finale bracht wederom een Braziliaanse tegenstander. Het als tiende geplaatste duo Ricardo/Álvaro Filho bleek ook geen partij voor Brouwer en Meeuwsen. Met 21-18 en 21-16 wist het tweetal geschiedenis te schrijven door als eerste Nederlanders de wereldtitel bij het beachvolley te veroveren.

Als klap op de vuurpijl werd eind augustus ook de Nederlandse titel gewonnen ten koste van Nummerdor/Schuil. Brouwer en Meeuwsen staan bekend om hun krachtige manier van spelen. Daar werd al snel de term 'powerbeachvolleybal' opgeplakt. Het duo staat inmiddels op de vierde plaats van de wereldranglijst.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen na het behalen van de wereldtitel beachvolleybal (Foto: Pro Shots)
Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen na het behalen van de wereldtitel beachvolleybal (Foto: Pro Shots)

Roeien mannen vier-zonder
De mannen vier-zonder bestaat uit Boaz Meylink, Mechiel Versluis, Kaj Hendriks en Robert Lücken. In aanloop naar de Olympische Spelen in Londen in 2012 timmerde het team al hard aan de weg. Via een vijfde plaats bij de wereldbekerwedstrijd in Belgrado wist het team zich te kwalificeren voor de Spelen. Daar moest Robert Lücken verstek laten gaan vanwege een blessure. Ruben Knab verving de onfortuinlijke Lücken. De vier-zonder behaalde in Londen de vijfde plaats in de finale.

De potentie van de boot was duidelijk en coach Mark Emke, genomineerd voor Coach van het Jaar, werd aangetrokken om het team verder te brengen. De eerste grote test voor het viertal was het Europees kampioenschap in Sevilla begin juni. De Nederlanders begonnen voorzichtig maar met een machtige eindsprint wisten ze Europees kampioen te worden.

In augustus moesten de Nederlanders zich ook bewijzen tijdens de wereldkampioenschappen in het Zuid-Koreaanse Chengju. Het team haalde net als op het EK de finale. Daarin troffen ze naast de Europese toppers ook de Verenigde Staten en Australië, de nummer twee van de Olympische Spelen. Wederom startten de Nederlanders voorzichtig en halverwege lagen ze vierde. Maar op dat moment werd er een indrukwekkende versnelling ingezet. Eén voor één werden de concurrenten ingehaald en vlak voor de finish passeerden de oranjemannen ook de Aussies. De indrukwekkende eindsprint bracht de heren de wereldtitel. Een bijzondere prestatie aangezien Nederland in 1991 voor het laatst een wereldtitel veroverde op een olympisch onderdeel. Destijds werden Henk-Jan Zwolle en Nico Rienks wereldkampioen in de dubbel twee.

De finale van de vier-zonder tijdens het WK roeien in het Zuid-Koreaanse Chengju (Bron: YouTube)

Schaatsen heren ploegenachtervolging
Als er één schaatsonderdeel is waar Nederland een haat-liefdeverhouding mee heeft dan is het wel de ploegenachtervolging. Buiten de Olympische Spelen heerst Nederland op dit onderdeel. Op zes van de zeven wereldkampioenschappen ging Nederland er met de titel vandoor. Het wereldrecord is ook al meer dan zes jaar in Nederlandse handen. Maar toch werd er nog nooit olympisch goud gewonnen op deze discipline.

De laatste jaren wordt er extra aandacht besteed aan de ploegenachtervolging om de ontbrekende olympische titel op de Spelen van Sochi volgend jaar te veroveren. Dat kan natuurlijk alleen maar als je als land beschikt over topschaatsers. Gelukkig is daaraan in Nederland geen gebrek.

In aanloop naar het WK afstanden in maart van dit jaar in Sochi wonnen de oranjemannen alle wereldbekerwedstrijden. Op de olympische baan van Sochi maakte het Nederlandse drietal ook hun favorietenrol waar. Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij schaatsten met ruime voorsprong naar de wereldtitel. Zuid-Korea moest als nummer twee meer dan 2,5 seconde toegeven op de Nederlanders.

De achtervolgingsploeg onderweg naar de gouden medaille op het WK afstanden in 2013 (Foto: Pro Shots)
De achtervolgingsploeg onderweg naar de gouden medaille op het WK afstanden in 2013 (Foto: Pro Shots)