Genomineerden Sportman van het Jaar 2013

Dinsdag 17 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de Sportman van het Jaar.

Sven Kramer
Al sinds 2005 doet Sven Kramer mee in de top van het internationale schaatsen. Sindsdien heeft de Fries een enorme hoeveelheid nationale en internationale titels gewonnen. Sportman van het Jaar werd hij echter pas eenmaal, in 2007. Ook het afgelopen schaatsseizoen was weer zeer succesvol voor Kramer.

De eerste titel die de Fries in 2013 won was de Europese allroundtitel. In een kolkend Thialf versloeg Sven the Man concurrenten Jan Blokhuijsen en Håvard Bøkko. Met een overwinning op de vijf en tien kilometer stelde Kramer zijn zesde Europese allroundtitel veilig. Hiermee kwam hij op gelijke hoogte met Rintje Ritsma. In februari van dit jaar stond het wereldkampioenschap allround in Hamar op het programma. Wederom was de lange Nederlander de snelste op de langste afstanden, al bleef hij op de tien kilometer Bart Swings maar net voor. Vooral dankzij een ijzersterke vijf kilometer stelde Kramer zijn zesde wereldtitel veilig. Daarmee is hij recordhouder, niemand werd vaker wereldkampioen allround.

Tijdens het WK afstanden in Sochi stonden er voor Kramer drie onderdelen op het programma. Op de vijf kilometer veroverde de schaatser uit Heerenveen zijn vijfde wereldtitel op die afstand. De tien kilometer bracht Kramer 'slechts' zilver, Jorrit Bergsma was twee seconden sneller dan Kramer. Op de afsluitende dag werd met Jan Blokhuijsen en Koen Verweij ook nog de wereldtitel op de achtervolging gewonnen. Met deze ploeg is Kramer ook genomineerd voor Sportploeg van het Jaar.

Sven Kramer op het erepodium na het behalen van de wereldtitel allround (Foto: Pro Shots)
Sven Kramer op het erepodium na het behalen van de wereldtitel allround (Foto: Pro Shots)

Arjen Robben
In het verleden werden er pas drie voetballers Sportman van het Jaar. In 1951 en 1952 werd Abe Lenstra uitgeroepen tot Sporter van het Jaar (de voorloper van de huidige verkiezingen). Johan Cruijff won de titel in 1973 en 1974. Tenslotte viel Ruud Gullit die eer ten deel in 1987. De prestaties die Arjen Robben dit jaar neerzette zijn in ieder geval genoeg om een serieuze kandidaat te zijn voor de titel van Sportman van het Jaar.

In 2013 wist Robben met zijn club Bayern München alle mogelijke prijzen te winnen. Met de trippel (winst in de competitie, beker en Europacup) bekroonde de snelle vleugelaanvaller een uitermate goed jaar. Een seizoen waarin hij in veel wedstrijden beslissend was geweest voor Bayern. Dit jaar was hij, tot hij in de bekerwedstrijd tegen FC Augsburg een paar weken terug het veld uitgeschopt werd, vrijwel blessure vrij gebleven.

Het absolute hoogtepunt van het jaar was ongetwijfeld de Champions League-finale in Londen. Een jaar eerder had Robben nagelaten in de verlenging vanaf de stip de finale te beslissen, waarna Chelsea er na strafschoppen alsnog met de prijs vandoor ging. Dit jaar was het echter wel de wedstrijd van Robben. Bij de 1-0 van Mario Mand¸ukić gaf de Nederlander de voorzet en bij een stand van 1-1 maakte Robben vlak voor tijd de winnende goal waarmee de Rekordmeister de vijfde Champions League in de clubgeschiedenis wist te winnen.

Arjen Robben met de zojuist gewonnen Champions League (Foto: Pro Shots)
Arjen Robben met de zojuist gewonnen Champions League (Foto: Pro Shots)

Epke Zonderland
Al drie keer eerder werd Epke Zonderland verkozen tot Sportman van het Jaar. Mocht de Fries dit jaar wederom die titel krijgen dan komt hij daarmee op gelijke hoogte met recordhouders Ard Schenk en Anton Geesink.

Zonderland begon het seizoen met één doel voor ogen: het winnen van de wereldtitel op de rekstok. Met diverse nationale titels, een Europese titel en de olympische gouden medaille op de rekstok ontbrak er nog maar één prijs. Die wereldtitel moest bemachtigd worden in het Sportpaleis in Antwerpen waar de wereldtitelstrijd op het programma stond.

Na de Spelen van Londen in 2012, waar Zonderland de wereld versteld had doen staan van zijn geweldige oefening met de combinatie van drie vluchtelementen, had Zonderland meer tijd besteed aan zijn studie. Hierdoor was hij minder te vinden was geweest in de trainingshal. Op de wereldkampioenschappen turnde The Flying Dutchman daarom een minder gewaagde oefening dan in Londen. De uitvoering was echter bijzonder goed waardoor de minder hoge uitgangswaarde grotendeels gecompenseerd werd. Hiermee wist Zonderland wederom de Duitser Fabian Hambüchen te verslaan.

Epke Zonderland met de gouden medaille die hij won op het WK turnen (Foto: Pro Shots)
Epke Zonderland met de gouden medaille die hij won op het WK turnen (Foto: Pro Shots)