[Tour] Etappe van vandaag

De vijfde etappe staat vandaag voor de deur. Het belooft een mengeling te worden tussen wielergeschiedenis - we rijden over kasseien - en 'echte' geschiedenis. Vandaag start de rit namelijk in Ieper, helaas vooral bekend van de Eerste Wereldoorlog, over welke slagvelden het peloton vandaag zal fietsen.

Startplaats
Het peloton zal vertrekken uit Ieper, een plek met een rijke, maar trieste historie. In de Eerste Wereldoorlog was het een van de steden waar het hevigst gevochten is. Gedurende de complete oorlog werd de stad omringd door Duitsers, en in 1914, 1915, 1917 en 1918 vonden er bloedige slagen plaats. Deze slagen hebben bij elkaar meer dan een miljoen levens gekost en dus zal er tijdens de Tour terecht stilgestaan worden bij wat hier honderd jaar geleden gebeurde. De stad zelf werd totaal verwoest, maar werd na de oorlog ook weer volledig opgebouwd.

De Menenpoort in Ieper, waar de tienduizenden vermiste Britse soldaten worden herdacht (WikiCommons/Johan Bakker)
De Menenpoort in Ieper, waar de tienduizenden vermiste Britse soldaten worden herdacht (Foto: WikiCommons/Johan Bakker)

Finishplaats
We eindigen de dag in Arenberg-Porte du Hainaut, waar ook in 2010 een kasseienrit eindigde. De geblokte en inmiddels bijna gestopte Noor, Thor Hushovd, won daar.  In deze omgeving is vooral de mijn van Arenberg erg belangrijk geweest voor de lokale industrie. De Poolse immigrantenzoon Jean Stablinski werkte in de mijn en werd later een beroemd wielrenner met onder meer een zege in de eerste Amstel Gold Race, in 1966. Stablinski kwam ook op het idee om het beruchte Bos van Wallers toe te voegen aan Parijs-Roubaix, maar vandaag rijden we daar niet. 

Etappebeschrijving
Over heuvels hoeven de renners zich vandaag geen zorgen te maken, maar het gaat om de kasseien in deze 155,5 kilometer lange etappe. Via Wevelgem en Moeskroen komen de renners langs Roubaix, waar Niki Terpstra dit jaar de grootste Nederlandse wielerzege in jaren boekte. Na 87 kilometer staat de eerste van negen kasseistroken op het schema. Veel van de stroken kennen we uit Parijs-Roubaix, zoals de Carrefour de l'Arbre en de Mons-en-Pévèle. 

Vervolgens gaat het hard, want de laatste vijf stroken zitten bij elkaar in de laatste dertig kilometer. Nummer vier - in omgekeerde volgorde, zoals in Parijs - Roubaix - heeft de lange naam Sars-et-Rosières à Tilloy-lez-Marchiennes. Dit past bij de lengte van liefst 2400 meter, waar dus spektakel verwacht kan worden. De voorlaatste strook, Wandignies-Hamage à Hornaing, is met vier kilometer de langste en ligt op vijftien kilometer van de finish. De renners hebben dan nog één strook te gaan alvorens ze bij de finish in Arenberg komen.

Profiel etappe 5 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 5 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Er zal vandaag voor de dagzege vooral gekeken worden naar renners die zich in de klassiekers al bewezen hebben. De grootste favoriet volgens de bookmakers is de Zwitser Fabian Cancellara, die in de eerste etappe al liet zien aanvalslustig te zijn. Peter Sagan is in goede vorm en lijkt de kasseien steeds beter aan te kunnen, terwijl ook sprinter John Degenkolb een goede kans maakt. De meest kansrijke sprinter is wellicht de Noor Alexander Kristoff, die de laatste dagen in erg goede vorm lijkt te verkeren. Voor Belkin zou Sep Vanmarcke een mooie zege kunnen pakken, maar ook Greg van Avermaet van BMC is kansrijk.

Vandaag gaat het echter niet echt om de dagzege, maar vooral om de klassementsrenners die hier kostbare tijd kunnen verliezen, of erger. Mannen als Lance Armstrong, Alberto Contador en Robert Gesink verloren in 2010 dure tijd, terwijl Fränk Schleck zelfs de Tour al moest verlaten. Er is een kans dat vandaag weer iemand zoiets overkomt, maar wordt het Chris Froome? Contador? Bauke Mollema of Alejandro Valverde? Froome is een dag eerder gevallen en lijkt toch last te hebben van zijn pols, niet prettig voor het fietsen over de kinderkopjes.