FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 mei 2024

Israël zet uitzendingen Al Jazeera op zwart

Zondag heeft de Israëlische regering besloten de activiteiten van Al Jazeera in Israël stop te zetten zolang het conflict in Gaza voortduurt, vanwege zorgen over de nationale veiligheid.

De Arabische hoofdredacteur van Al Jazeera heeft laten weten dat de berichtgeving over Israël en het conflict in Gaza niet zal worden beïnvloed door het bevel tot sluiting van de omroep. “Voor ons is dit een aanval op de persvrijheid. Het is bedoeld om Al Jazeera af te schrikken en onze berichtgeving vanuit Israël te blokkeren”, zei Mohamed Moawad, de Arabische hoofdredacteur van Al Jazeera, en voegde eraan toe: "Denk dat we de komende dagen zullen proberen alle juridische wegen te bewandelen om dit tegen te gaan, maar voorlopig gaat onze berichtgeving door.” De bureauchef van Al Jazeera in Israël de noemde de beslissing "gevaarlijk" en politiek gemotiveerd.

Na de bekendmaking deed de Israëlische politie een inval bij een kantoor van Al Jazeera in een hotel in Jeruzalem. Op videobeelden is te zien hoe inspecteurs en agenten een redactieruimte binnen zijn gegaan om uitzendapparatuur in beslag te nemen. Inmiddels is de zender op zwart gegaan in Israël. 

'Ten minste houdbaar tot'-tekst mogelijk op de schop

Het zou goed kunnen dat voedselverpakkingen er héél anders uit gaan zien in de toekomst. In een recent onderzoek pleiten wetenschappers namelijk voor het idee om gebruik te maken van ‘smart packaging’.

Iedereen is inmiddels wel bekend met de ‘houdbaar tot’-stickers die altijd op voedselverpakkingen te vinden zijn. In een recent onderzoek omschrijven wetenschappers deze sticker vooral als peperduur en "veel te conservatief". De sticker zorgt er vaak voor dat goed voedsel weggegooid toch moet worden, waardoor zowel voedselproducenten als -consumenten per jaar onnodig veel geld kwijt zijn. Daarom wordt er nu gepleit voor smart packaging. Dit is technologie die in de verpakking zelf is ingebouwd en actief "test" of het onderliggende voedsel wel of niet bedorven is. Wetenschapper Tohid Didar heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij legt uit: “We begrijpen dat mensen willen dat hun voedsel veilig is om te eten. Daarnaast willen mensen vaak ook niet nóg meer betalen voor hun voedsel – voedselprijzen zijn tenslotte al torenhoog. Toch vinden we het belangrijk om mensen bewust te maken van de problemen die aanwezig zijn (rondom voedselverpakkingen, red.) en zijn we klaar voor een discussie met politici en beleidmakers om deze problemen op te lossen.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad 'Nature Reviews Bioengineering'.

Sentinel Wrap
In het onderzoek wijzen de wetenschappers vooral op het feit dat de huidige 'houdbaar tot’-sticker momenteel zowel direct als indirect al erg duur is. Dit komt vooral vanwege het feit dat deze sticker er onnodig voor zorgt dat eetbaar voedsel tóch weggegooid wordt. De wetenschappers noemen de voedselverspilling van Canada als voorbeeld. Zo wordt er in dit land momenteel jaarlijks voor 40 miljard dollar aan voedsel weggegooid. Naast een monetair prijskaartje kent het weggooien van zoveel voedsel ook zware gevolgen voor de omgeving. Als laatste wijzen de wetenschappers erop dat voedsel momenteel soms als redelijk schaars kan worden gezien. Hierdoor kan het onnodig weggooien van voedsel dan ook onbedoeld sociale gevolgen hebben.

In het onderzoek noemen de wetenschappers ook verschillende voorbeelden van smart packaging – en wat deze zouden kunnen betekenen voor de samenleving. Hieruit blijkt dat ze hoofdzakelijk twee verschillende technologieën hebben ontwikkeld die direct als verpakking kunnen dienen. Ten eerste is er Sentinel Wrap; een plastic wrap dat van kleur verandert op het moment dat het verpakte voedsel bedorven raakt. Ten tweede is er ook Lab-on-a-package. Deze technologie draait meer om het toevoegen van een los testdoosje op al bestaande verpakkingen. Het testdoosje geeft een signaal af op het moment dat het onderliggende voedsel bedorven raakt. Weer andere technologieën zijn vooral interessant voor voedselproducenten en supermarkten. Zo bestaat er ook een gel die actief kan voorkomen dat voedsel bedorven kan raken. De gel doet dit door schadelijke bacteriën aan te vallen.

Chinese president Xi op bezoek in Europa

De Chinese president Xi Jinping is aangekomen in Frankrijk, de start van zijn eerste reis naar de EU sinds 2019. Tijdens zijn bezoek aan de EU zal de Chinese president zijn Franse ambtgenoot, Emmanuel Macron, en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, ontmoeten.

Zij zullen er bij hem op aandringen om goede afspraken te maken over de handel tussen de EU en China en de Chinese invloed bij Rusland aan te wenden in verband met de oorlog in Oekraïne. Het westen wil vooral dat het land geen wapens aan Rusland levert waardoor de balans in het conflict kan omslaan.

Voorafgaand aan het bezoek vertelde Macron de Franse krant La Tribune dat er betere handelsverdragen nodig zijn "omdat China nu op veel gebieden overcapaciteit heeft en massaal naar Europa exporteert".

In september 2023 startte de EU een onderzoek naar de mogelijkheid om strafheffingen op te leggen om EU-producenten te beschermen tegen goedkopere import van elektrische voertuigen (EV) die volgens de EU worden gesubsidieerd door de Chinese overheid.

De overcapaciteit e-auto's en staal als gevolg van een zwakke vraag in China leidt tot oneerlijke handel en onaanvaardbare marktverstoring, zei Von der Leyen, die "kunnen leiden tot de-industrialisatie in Europa" en  banenverlies, met name in de Duitse auto-industrie.

Verder zal Macron proberen Xi te overtuigen om geen tegenmaatregelen te nemen naar aanleiding van de strafheffingen, door de invoerrechten op Franse cognac en landbouwproducten te verhogen. China opende in januari een onderzoek naar brandy die uit de Europese Unie werd geïmporteerd, wat de vrees deed ontstaan dat cognac een soortgelijke behandeling zou kunnen krijgen als Australische wijn, waarop China strafheffingen van ruim 200% invoerde.

Xi, die in Parijs werd verwelkomd door de Franse premier Gabriel Attal, zei in een verklaring bij zijn aankomst dat de banden tussen China en Frankrijk "een model zijn voor de internationale gemeenschap van vreedzame coëxistentie en win-win samenwerking tussen landen met verschillende sociale stelsels".

Later in de week gaat de Chinese leider door naar Servië en Hongarije, twee landen die worden gezien als landen die dichter bij Peking maar ook dichter bij Rusland staan. Hongarije hoopt de Europese hub te worden voor de Chinese productie van elektrische voertuigen nadat BYD in 2023 een deal sloot voor zijn eerste EV-fabriek in Europa.

De EU-leiders zijn verdeeld over hoe ze met China moeten omgaan, gezien de groeiende wereldwijde invloed en economische macht van het land.

Merlier wint eerste sprintersrit in Giro d'Italia

Tim Merlier van Soudal-QuickStep heeft de eerste sprintersrit in de Giro d'Italia gewonnen. De Belg was in de derde etappe net iets sneller dan Jonathan Milan. Biniam Girmay kwam als derde over de streep.

De rit van Novara naar Fossano over ruim 166 kilometer was gemaakt voor sprinters en in het eerste deel van de etappe was er weinig te beleven. Na een tussensprint ontstond er wel een interessant groepje met allemaal sprinters in de kopgroep. De kopgroep nam snel een minuut voorsprong. Sprinters van Bahrain-Victorius en Movistar hadden de slag gemist en gingen in de achtervolging. Dat zorgde ervoor dat er gaten kwamen in het peloton en enkele klassementsrenners raakten achterop, waaronder de nummer vier in het klassement Cian Uijtdebroeks.

Na verschillende kilometers achtervolging kwam alles weer samen en leek gesprint te worden voor de dagzege. Maar in de laatste twee kilometer kwam er eerst nog een aanval van Mikkel Honoré, die werd gecounterd door Tadej Pogacar. Ook Geraint Thomas ging mee, waarna Honoré moest passen bij de nummers één en twee in het klassement. Pogacar en Thomas begonnen met een mooie voorsprong aan de slotkilometer, maar werden alsnog ingerekend. In de sprint die volgde leek Jonathan Milan op weg naar de zege, maar het was Tim Merlier die aan de andere kant snel kwam opzetten en de eerste sprintersrit won. Biniam Girmay werd derde.

Results powered by FirstCycling.com

OM beoordeelt uitspraak Timmermans over Wilders als niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie beoordeelt een uitspraak van de fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA tijdens een partijcongres op 20 april als niet strafbaar. GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans stelde tijdens het partijcongres "niets [te zullen] nalaten" om te voorkomen dat PVV-fractievoorzitter Geert Wilders aan de macht zou komen. Volgens het OM blijkt uit de uitspraak en de context van de speech dat Timmermans doelde op politieke middelen.

De fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA sprak op zaterdag 20 april in Apeldoorn het congres van de partij toe. In zijn toespraak kwam hij tot de volgende uitspraak: "Mensen, onze taak is helder: wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt".

Voor de betekenis van dit "niets nalaten" is de inhoud van de volledige speech van belang. Daaruit kan worden afgeleid dat het om politieke middelen ging. Zo doet de fractievoorzitter direct na deze uitspraak een oproep aan de formerende partijen om geen kabinet te vormen met Wilders. En dat GroenLinks-PvdA "keihard oppositie" zal voeren als dat toch gebeurt.

De uitspraak van de fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA levert naar het oordeel van het Openbaar Ministerie geen strafbaar feit op.

Hieronder de speech met de 'beruchte uitspraak':

Roddels en achterklap: zijn Thierry en Freek een setje?

Momenteel gooit ene Laurens Buijs allerlei beweringen over FvD op Twitter. Zo zou Thierry Baudet een seksuele relatie hebben met Freek Jansen. Uiteraard moeten Thierry en Freek dit zelf weten als dit zo is, niets mooier dan liefde in combi met geile seks. Maar voor een aantal twitteraars is dit een reden om FvD nog eens over de hekel te trekken. Gezien zijn overige postgedrag lijkt Laurens Buijs niet helemaal fris in zijn bovenkamer.

Wat denken jullie: fictie of feit? 

PVV-onderhandelaar 'showt' formatiestukken: strengste asielakkoord ooit

Bij aankomst bij de formatiebesprekingen droeg Gidi Markuszower, PVV-Kamerlid en onderhandelaar, enkele documenten onder zijn arm. Deze waren goed zichtbaar voor de journalisten die stonden te wachten, en werden dus ook duidelijk in beeld gebracht door een persfotograaf.

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Dat is een van de "bouwstenen voor doorbraken" die PVV, VVD, NSC en BBB willen bereiken, zo valt te lezen op een document.

Het 'voorlopige regeerakkoord' noemt een belastingverlichting van 'PM miljard' vanaf 2025 voor de middenklasse en kwetsbare groepen. Waarschijnlijk verwijst 'PM' naar 'pro memorie', wat betekent dat het bedrag laterprecies wordt vastgesteld. Het nieuwe kabinet wil zich richten op een akkoord over de volgende kernpunten: zekerheid en koopkracht, beheersing van migratie, huisvesting en volkshuisvesting, infrastructuur en openbaar vervoer. En een duurzame toekomst voor de landbouw en visserij. 

In het conceptakkoord wordt benadrukt dat hoewel niet alles meteen kan worden opgelost, "Nederland snakt naar veranderingen" vanwege het gebrek aan betrouwbaarheid van de overheid en de politiek voor de burgers, of het nu gaat om rechtszekerheid, goed bestuur of veiligheid in de eigen buurt."

Studenten UvA zetten tentenkamp op: "Gaza Solidariteitskamp"

Een groep studenten heeft op een grasveld bij het Roeterseiland, een van de locaties van de Universiteit van Amsterdam, een aantal tenten opgezet. De studenten hebben dit gedaan om de UvA en de VU op te roepen om de economische en academische samenwerkingen met Israël te stoppen. De camping noemen ze het Gaza Solidariteitkamp. Zo meldt AT5.

Op het grasveld staan zeker op dit moment vijftien tenten. Het veld is verdeeld over verschillende vakken waar mensen hun tenten aan het opzetten zijn. Naast de tentjes op het grasveld hebben de studenten ook de bruggen gebarricadeerd met pallets. De politie is op het moment aanwezig bij de actie.

Op meerdere spandoeken hebben de studenten teksten geschreven zoals 'Gaza Solidariteitskamp' en 'staak het vuren nu, beëindig de bezetting'.

De actie volgt nadat op meerdere Amerikaanse universiteiten afgelopen week eenzelfde soort actie was gedaan. De studenten in Amerika eisen een staakt-het-vuren in Gaza en hebben felle kritiek op de regering van president Biden. De VS is de grootste bondgenoot en wapenleverancier van Israël. Ook de studenten bij de UvA hebben kritiek op de Nederlandse staat over de rol in het conflict. 

Take-Two sluit studio's achter OlliOlli en Kerbal Space Progam

Take-Two Interactive Software is van plan om twee van zijn ontwikkelstudio's te gaan sluiten. Dat meldt Jason Schreier van Bloomberg op basis van bronnen. Het gaat om Roll7 (bekend van OlliOlli en Rollerdome) en om Intercept Games (bekend de Kerbal Space Program-games).

Take-Two zei in april tegenover investeerders dat ze vijf procent van hun werknemers binnenkort zouden ontslaan als onderdeel van een herstructurering van het bedrijf. Dit nieuws lijkt een gevolg daarvan. Het is vooralsnog onbekend wat er nu precies met Kerbal Space Program 2 gaat gebeuren. Die sequel is vorig jaar via Early Access gelanceerd en moest dus nog een volledige officiële release krijgen. Volgens Take-Two blijven er updates komen voor de game, maar het is onduidelijk in hoeverre de game echt wordt afgemaakt. Het is ook onbekend of Roll7 bijvoorbeeld enige rechten heeft over hun relatief populaire OlliOlli-franchise.

PlayStation Plus-games van mei aangekondigd

Sony heeft de PlayStation Plus games voor mei bekendgemaakt. Abonnees kunnen van 7 tot en met 3 juni de games toevoegen aan hun bibliotheek. De meest opvallende naam dit keer is misschien wel Ghostrunner II. De cyberpunk first-person actie-game kwam eind vorig jaar uit. Lees onze recensie van Ghostrunner II hier.

De drie andere games zijn EA Sports FC 24, Destiny 2: Lightfall en Tunic. Laatstgenoemde is een interessante Zelda-achtige indie-game waarin je ingewikkelde puzzels moet oplossen door gebruik te maken van een in-game handleiding.

NHL: Stars schakelen kampioenen Golden Knights uit in game 7

Ook in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn alle acht teams bekend die het hebben geschopt tot de tweede ronde van de playoffs. De Dallas Stars speelden zondagavond in het eigen American Airlines Center een beslissende zevende wedstrijd tegen de regerend kampioenen, de Vegas Golden Knights.

Dallas Stars - Vegas Golden Knights (3-3)
In de eerste periode kwam de sfeer in het stadion er al goed in: Wyatt Johnston opende de score met een unassisted goal voor de Stars. Laat in de tweede periode trok Brett Howden de stand weer gelijk, maar in periode drie was het nog eens raak en wel na slechts 44 seconden: Radek Faksa tikte een assist van Craig Smith binnen, waarmee hij gelijk een voor de wedstrijd gemaakte belofte aan zijn 2,5 jaar oude zoontje waar wist te maken. Dallas hield vervolgens stand en met een 2-1 zege schakelden ze de regerend Stanley Cup-kampioenen uit.

New York Rangers - Carolina Hurricanes
In de Eastern Conference begon de tweede playoffronde al in Madison Square Garden, waar de Rangers bezoek kregen van de Hurricanes. Dat ging al snel los: binnen vier minuten opende Mika Zibanejad de score voor de Rangers, gevolgd door de 1-1 van Jaccob Slavin. Zibanejad maakte er even later 2-1 van en Vincent Trochek vergrootte de voorsprong, waarna periode twee niks opleverde. Vroeg in de derde periode tekende Martin Necas voor 3-2, maar dik vijf minuten later was het Artemi Panarin die de Rangers weer op twee goals voorsprong bracht. Seth Jarvis deed nog iets terug, maar het was niet genoeg en de Rangers startten de serie met een 4-3 zege.

Speelschema
Maandag 6 mei, 20.00u (02.00u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 1; Florida Panthers - Boston Bruins

Dinsdag 7 mei, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 2; New York Rangers - Carolina Hurricanes (1-0)
Dinsdag 7 mei, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference Semifinals, game 1; Dallas Stars - Colorado Avalanche

NBA: Cavaliers rekenen in game 7 af met Magic, eerste playoffronde afgelopen

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie is zondagavond een einde gekomen aan de eerste ronde van de playoffs. De Cleveland Cavaliers ontvingen de Orlando Magic voor hun beslissende zevende wedstrijd, waarna alle acht teams in de halve finales van de twee conferences bekend zijn.

Met een 18-24 eerste kwart begon Orlando uitstekend en in het tweede kwart wisten ze dat uit te breiden naar een 43-53 voorsprong. Cleveland begon in Q3 echter op dreef te komen en onder leiding van Donovan Mitchell, uiteindelijk goed voor 39 punten, kwamen de Cavs met een 33-15 derde kwart ruimschoots voorbij Orlando.

In het vierde kwart probeerde de Magic wat het kon om terug te komen, maar het was telkens net niet genoeg en tot in de slotminuten hield Cleveland stand: 106-94 en Cleveland mag het op gaan nemen tegen de Boston Celtics.

Speelschema
Maandag 6 mei, 19.30u (01.30u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 1; New York Knicks - Indiana Pacers
Maandag 6 mei, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference Semifinals, game 1; Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves (0-1)

Dinsdag 7 mei, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 1; Boston Celtics - Cleveland Cavaliers
Dinsdag 7 mei, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference Semifinals, game 1; Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks

Vrouwen op 4x400m naar Olympische Spelen, blamage voor mannenestafettes

In Nassau, de hoofdstad van de Bahama's, zijn zondagavond nog eens vele tickets vergeven voor de Olympische Spelen op de atletiekestafettes. Zondagavond werden de finales van de World Relays gelopen, maar ook de herkansingen: elk land dat zich zaterdag niet voor de finale - en daarmee voor de Spelen - had geplaatst, kreeg daar een tweede kans, waarbij een plek in de top-2 van de herkansingsheats ook een olympisch startbewijs op zou leveren.

4x400m gemengd
Nederland stond in de finale en had het olympisch ticket dus al binnen. In de finale liepen Isayah Boers, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol een prima race, maar op de Amerikaanse ploeg stond geen maat: Matthew Boling, Lynna Irby-Jackson, Willington Wright en Kendall Ellis pakten in 3:10,73 minuten de winst, voor Nederland (3:11,45) en het sterke Ierland met Cillin Greene, een fenomenaal goede Rhasidat Adeleke, Thomas Barr en Sharlene Mawdsley (3:11,53).

4x100m vrouwen
Ook hier had Nederland zich al voor de Spelen geplaatst en dus liep de ploeg de finale. N'Ketia Seedo, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya liepen in 43,07 seconden naar de zesde plek. De Amerikaanse dames waren oppermachtig: Tamari Davis, Gabrielle Thomas, Celera Barnes en Melissa Jefferson snelden naar de winst in 41,85 seconden, voor het Franse kwartet Chloé Galet, Gémima Joseph, Helene Parisot en Mallory Leconte (42,75) en de Britse ploeg met Alyson Bell, Amy Hunt, Bianca Williams en Aleeya Sibbons (42,80).

4x100m mannen
Nederland moest de herkansingen lopen en daar in de top-2 eindigen voor een plek op de Spelen, maar dat ging niet goed: Xavi Mo-Ajok, Taymir Burnet en Hensley Paulina lagen goed in de wedstrijd, maar de wissel op slotloper Onyema Adigida ging helemaal de mist in en de ploeg finishte niet. Nederland zal zich nu moeten plaatsen door een van de twee snelste niet-geplaatste landen te zijn in de kwalificatieperiode (31 december 2022 - 30 juni 2024). De ploeg liep een ruime week geleden in Willemstad een tijd van 38,30 seconden, dezelfde tijd als het ook nog ongeplaatste Trinidad & Tobago. Brazilië heeft een tijd van 38,19 seconden staan.

In de finale pakte de Amerikaanse ploeg met Courney Lindsey, Kenny Bednarek, Kyree King en Noah Lyles de winst in 37,40 seconden, de snelste tijd ter wereld dit jaar. Canada werd in 37,89 seconden tweede met Aaron Brown, Jerome Blake, Brendon Rodney en Andre de Grasse, voor de 38,44 van Méba-Mickaël Zeze, Jeff Erius, Pablo Mateo en Aymeric Priam uit Frankrijk.

4x400m vrouwen
Zonder Klaver en Bol lukte het zaterdagavond niet een olympisch startbewijs in de wacht te slepen, maar Eveline Saalberg, Myrte van der Schoot, Lisanne de Witte en Cathelijn Peeters kregen dat in de herkansing wel voor elkaar: met 3:27,45 minuten waren ze ruimschoots het snelst in hun serie, waarin Zwitserland zich ook voor de Spelen plaatste.

Ook hier was de Amerikaanse ploeg veruit het sterkst in de finale: Quanera Hayes, een indrukwekkend snelle Gabrielle Thomas, die eerder al de 4x100m-finale liep, Bailey Lear en Alexis Holmes pakten in een beste wereldjaarprestatie van 3:21,70 minuten de winst. Polen werd in 3:24,71 tweede met Marika Popowicz-Drapala, Iga Baumgart-Witan, Justyna Swiety-Ersetic en Natalia Kaczmarek, voor de 3:25,17 van Canada met Zoe Sherar, Aiyanna Stiverne, Alyssa Marsh en Kyra Constantine.

4x400m mannen
De Nederlandse ploeg moest de herkansingen in voor een olympisch startbewijs, waar een top-2-klassering dan gevraagd werd. Dat zat er echter geen moment écht in: Eugene Omalla, Terrence Agard, Ramsey Angela en Liemarvin Bonevacia kwamen flink tekort en met 3:03,24 minuten - zo'n drie seconden langzamer dan vorig jaar - moesten ze het doen met plek vier. De winnaars van olympisch zilver in Tokyo lijken de Spelen van Parijs zo niet eens te gaan halen: Frankrijk (2:58,45), Zambia (2:59,12) en Jamaica (2:59,34) hebben allemaal een ruimschoots snellere tijd dan de 3:00,23 die Nederland heeft staan, terwijl de twee snelste niet-geplaatste landen naar Parijs mogen.

In de finale ging de overwinning zeer overtuigend naar Botswana. Busang Collen Kebinatshipi begon prima, een fantastische Letsile Tebogo liep zeer indrukwekkend naar de leiding, Leungo Scotch behield de voorsprong en Bayapo Ndori maakte het af in een beste wereldjaarprestatie van 2:59,11 minuten. Met Gardeo Isaacs, Zakithi Nene, Antonie Nortje en Lythe Pillay werd Zuid-Afrika in 3:00,75 tweede, voor het Belgische kwartet Dylan Borleé, Robin Vanderbemden, Alexander Doom en Jonathan Sacoor (3:01,16).

Musk 'corrigeert' Robert de Niro na vergelijking Trump met Hitler

Elon Musk heeft acteur Robert De Niro vrijdag op X (voorheen twitter) aan de schandpaal genageld nadat de populaire acteur in een interview Trump had vergeleken met de beruchte dictators Adolf Hitler en Benito Mussolini.

Musk reageerde op een clip van De Niro's uitspraken in MSNBC's '11th Hour with Stephanie Ruhle', waarna Musk verklaarde dat het beleid van Trump "geen gelijkenis" vertoonde met dat van beide dictators en vond dat deze anti-Trump tirade van de acteur "nergens op slaat".

Tijdens het interview - dat donderdagavond werd uitgezonden op MSNBC - verklaarde De Niro dat Trump "niet in de buurt mag komen van het presidentschap" en noemde hem "ziek" en "narcistisch". 

Hij vertelde ook hoe hij kijkt naar kiezers die op Trump stemmen bij de presidentsverkiezingen van 2024: "Ik begrijp het niet. Ik denk niet dat ze begrijpen hoe gevaarlijk het is als hij ooit, God verhoede het, president wordt. Ik denk niet dat ze het echt begrijpen."

Hij ging verder en vergeleek de voormalige president met een aantal dictators uit de geschiedenis. "En historisch gezien, van wat ik heb gezien, hadden ze hetzelfde in nazi-Duitsland met Hitler. Ze namen hem niet serieus. 'Hij ziet eruit als een clown. Gedraagt zich als een clown.' Mussolini. Hetzelfde. Deze mannen, ik weet niet waarom, maar ze zien er uit als clowns."

"Als Trump  de verkiezingen wint zal het compleet chaos worden, veel erger dan we kunnen bedenken," zei De Niro. Toen het interview eenmaal op X stond, voelde Musk de behoefte om voor Trump op te komen. Hij antwoordde: "Nou, Trump is al 4 jaar president geweest en zijn beleid leek in niets op dat van Hitler, dus dit slaat nergens op."

Notoire groep verkeershufters krijgt zo'n 10 verkeersboetes per jaar

Vorig jaar kregen ongeveer 31.000 Nederlanders meer dan tien verkeersboetes, driekwart van deze boetes zijn voor snelheidsovertredingen. De rest betreft fout parkeren en door rood rijden. Deze groep recidivisten blijft de laatste drie jaar ongeveer even groot. Deze 'verkeershufters' zijn minstens zo gevaarlijk als dronken bestuurders, maar kunnen zonder problemen de weg weer op zolang ze hun boetes betalen. 

De Wet Mulder, ingevoerd in 1989, maakt het mogelijk om deze overtredingen te beboeten zonder tussenkomst van een rechter. Na een beroep op de Wet open overheid heeft het CJIB de cijfers over deze groep overtreders bekendgemaakt.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die elf verkeersboetes hebben gehad in vier jaar tijd ruim veertig keer meer kans hebben om een ongeval te krijgen. Slachtofferhulp Nederland pleit voor een hardere aanpak van deze veelplegers in het verkeer, waarbij het OM creatiever moet zijn of de wetgeving moet aanpassen.

'Overheid komt afspraken met zonnepanelenbezitters niet na'

Mensen met zonnepanelen op hun dak, voelen zich bedrogen. Diverse energiebedrijven brengen honderden euro's in rekening voor 'terugleverkosten'. Dit heeft tot gevolg dat eigenaars besluiten om hun panelen uit te schakelen of zelfs van het dak te halen, zoals De Telegraaf meldt.

De verplichting voor zonnepaneelbezitters om 'terugleverkosten' te betalen, is gerelateerd aan het niet stoppen van de salderingsregeling. Voormalig minister Rob Jetten wilde deze regeling afbouwen, maar zijn voorstel werd afgewezen in de Eerste Kamer. De huidige salderingsregeling stelt mensen in staat om de jaarlijks opgewekte elektriciteit te verrekenen met het jaarlijkse verbruik.

Bij de aanschaf van de zonnepanelen is geen rekening gehouden met deze extra kosten, waardoor de terugverdientijd langer wordt. Sommige mensen overwegen zelfs om hun panelen uit te schakelen of van hun dak te verwijderen.

Een gefrustreerde elektrotechnisch ingenieur, Marco Berkheij, beklaagt zich bij de Telegraaf: "De overheid komt haar afspraken niet na en staat toe dat energiebedrijven deze kosten in rekening brengen, waardoor het minder rendabel is om in zonnepanelen te investeren. Ik voel me gestraft omdat ik zonnepanelen heb." Meer hierover bij WNL.

Rusland gaat tactische kernwapens testen na 'provocaties Westen'

Het Russische ministerie van Defensie heeft vandaag aangekondigd dat er uitgebreide luchtmachtoefeningen zullen plaatsvinden in het zuiden van Rusland, hierbij zullen ook gevechtssituaties met tactische kernwapens worden geoefend. Volgens het ministerie zijn deze oefeningen een reactie op "provocaties van westerse functionarissen" en zijn ze bevolen door president Vladimir Poetin. Het is onduidelijk of er tijdens de oefeningen daadwerkelijk bommen tot ontploffing zullen worden gebracht. De laatste nucleaire tests in Rusland vonden plaats in 1990, tijdens de Sovjet-Unie.

Met "provocaties" zou kunnen worden gedoeld op de uitspraken van de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron. Hij gaf aan dat Oekraïne Britse wapens mag inzetten om doelen in Rusland aan te vallen. Het Kremlin reageerde hier onmiddellijk boos op en beschouwt het als een "directe escalatie" van het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Een woordvoerder van het Kremlin benadrukte dat dit een "gevaar kan betekenen voor de Europese veiligheid en de hele Europese veiligheidsstructuur".

Maar woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, haalde later opmerkingen aan van de Franse president Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van soldaten naar Oekraïne, evenals verklaringen van vertegenwoordigers van de Britse en Amerikaanse Senaat.

Militaire en andere speciale diensten zijn bezig met het verifiëren van berichten over de inzet van het Franse vreemdelingenlegioen in Oekraïne, voegde Peskov eraan toe. 

Peskov verwees ook naar een bericht in de Financial Times waarin stond dat Rusland sabotagedaden in heel Europa voorbereidde en noemde dit "niet serieus" en "ongegrond". De krant had gepubliceerd zei dat Europese inlichtingendiensten hun regeringen hadden gewaarschuwd dat Rusland gewelddadige sabotagedaden aan het beramen was over het hele continent, omdat het op een koers van permanent conflict met het westen zou aansturen.

Giro: Etappe 3 - Sprinten na een pittige aankomst?

Met Tadej Pogacar nu dan gewoon in de roze trui begint het peloton maandag aan de derde etappe in de Giro d'Italia. Ook deze rit is niet al te lang: men vertrekt in Novara en arriveert 166 kilometer bij de finish in Fossano, we bevinden ons in de regio Piëmonte.

Na een vlakke aanloopt volgt een klimmetje van een paar kilometer en een paar procent, niet al te bijzonder. Dat herhaalt zich daarna nog eens, alvorens de laatste 25 kilometer van de etappe wel lastiger worden. Een klimmetje van een dikke kilometer aan zes procent en bijna twee kilometer aan vier procent, vlak voor we de laatste kilometer binnen gaan.

Het zou dus prima een sprint kunnen worden vandaag, maar de sprinters die er bergop makkelijk af wapperen zouden het wel eens lastig kunnen krijgen. We gaan het maandagmiddag zien: de start is even voor half twee, men wordt weer rond vijf uur aan de finish verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: droog in het noorden, later in het zuiden in de regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend komt er in het noorden en oosten eerst nog plaatselijk dichte mist voor. De mist zal de komende uren spoedig verdwijnen. Verder schijnt in de noordelijke helft de zon. In het zuiden neemt de bewolking toe en kan er in Limburg af en toe al wat regen vallen.

Vanmiddag zijn er in het noorden zonnige perioden. In het zuiden is het bewolkt en gaat het op meer plaatsen regenen. Later neemt ook de bewolking in het midden toe en valt daar af en toe lichte regen. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C. Er staat weinig wind, maar langs de kust steekt een matige wind uit het noordoosten op.

Vanavond is het in het noorden zonnig. In de zuidelijke helft is het bewolkt en regent het op veel plaatsen. Er staat weinig wind, maar in het Waddengebied en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het noordoosten.

Vannacht valt er in het zuiden regen. Elders is het droog. De minimumtemperatuur varieert van 8°C in het noorden tot 11°C in het zuiden. Er staat weinig wind, maar aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het noordoosten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   


Flamingo's in het Zwilbrocker Venn (D) (Foto: _UserName_)
Flamingo's in het Zwilbrocker Venn (D) (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
©FOK.nl e.a.