[Tour] De laatste loodjes

Froome leek wel een TGV
Hij beukte steeds maar door
Martin keek al erg bezorgd
Maar bleef hem toch nog voor

De laatste loodjes deden Froome de das om. En het was al zo warm. Het zweet gutste van Chris af en afvallen is niet goed voor hem, want hij is al broodmager. Bij ten Dam gutste er nog wat meer vanaf, maar dat bleef hangen. Dat heb je met een baard. Normaal valt het op de grond, maar nu bleef alles in zijn baard zitten. Zou die baard nog wat hebben gescheeld in de tijd? De renners doen alles om zo aerodynamisch mogelijk te rijden. Zelfs hun pik wordt naar achteren gebonden. Dan lijkt me een baard toch ook niet echt handig. Dan krijg je toch meer tegenstand van de wind. Gelukkig was die nergens echt tegen, geloof ik.

Twee tellen lag Froome voor op Martin bij het tweede meetpunt. Tony zag bij een onbewolkte hemel toch een bui hangen. Maar juist het laatste gedeelte van de tijdrit stortte Froome een beetje in. Hij verloor veertien tellen en dat is best veel voor deze specialisten. Zelfs Mollema reed het laatste gedeelte iets sneller dan Froome. Misschien is dat toch een teken dat Froome kwetsbaar is.

Ik vind een tijdrit eigenlijk niet zo leuk om naar te kijken. Het is vaak wel spannend, maar je zit steeds maar naar één man te kijken en je kunt niet echt zien hoe hard hij rijdt. Herbert Dijkstra moet zich wel in zijn element hebben gevoeld. Die doet nooit anders in de winter. Nou ja, dan zijn het er twee, maar meestal is er maar eentje in beeld.

Toch vond ik het dit keer minder erg om te kijken. Dat komt natuurlijk door Bauke en Laurens. Zij rijden de hele Tour al verrassend en ook vandaag was dat zo. Er waren nog meer verrassingen trouwens. Tom Dumoulin bijvoorbeeld. Hij wordt in november pas 23 jaar en reed nu al top tien. Maar er waren ook verrassingen die minder positief waren. Van Garderen en Talansky bijvoorbeeld. Die rijden normaal gesproken toch een dijk van een tijdrit. Evans? Hij was ook niet echt goed. Fuglsang? Heeft wel eens beter gereden. Deze tijdrit werd een zwanenzang voor Fuglsang. Rogers? De man die zichzelf enige jaren geleden als een toekomstig tourwinnaar zag, werd eraf gereden door een broekje van 22 jaar. Dumoulin was 41 tellen beter dan Rogers.
Alberto Contador viel ook wat tegen, maar het schijnt dat hij last van de pollen heeft. Die zijn er later dan normaal vanwege het koude voorjaar. Arme Alberto. En nu maar hopen dat hij ook niet nog eens vervuild vlees te eten krijgt.

Cavendish eindigde in de achterhoede, maar kwam toch nog in het nieuws. Hij klaagde dat hij onderweg was uitgejouwd en overgoten met urine. Ik vind dat niet gek. Een bekend spreekwoord zegt: wie storm zaait, zal urine oogsten. Of iets dergelijks. Wie zegt trouwens dat het niet gewoon een bekertje sinas was?

Om over na te denken: Andy Slecht

Het leukste plaatje van de dag: Moinard van BMC jutte bij de start het publiek op om hem te steunen. Het was natuurlijk een grap. Hij eindigde als 84e in de tijdrit.

Renner van de dag: Tony Martin. Niet vanwege zijn winst vandaag. Ik zag hem vlak na zijn tijdrit. Hij lag op de grond, tegen de hekken. Je kon zien dat hij zich letterlijk en figuurlijk kapot had gereden. Minstens één van zijn verwondingen, opgelopen tijdens een valpartij eerder deze Tour de France, was gaan bloeden onderweg. Wie zegt dat er alleen maar vroeger helden reden in de Tour de France?

Morgen de rit naar Tours.

Tours was al twee keer aankomstplaats in de Tour de France, maar is vooral bekend van Parijs - Tours. Mijn vrouw en ik waren er in 2010. We fietsten dat jaar langs de Loire en de Cher en gingen tijdens een rustdag met de trein naar Tours. Een mooie stad voor een dagje. De kathedraal is bijzonder. Er was net een trouwerij van een Afrikaans stel en de hele kathedraal zat vol familie en vrienden van het stel, maar je mocht toch wel even naar binnen om te kijken. Er is ook een alleraardigst pleintje met vakwerkhuizen. Verder veel ruïnes. Vooral van kerken. En je denkt dat je overal in Frankrijk lekker kan eten, maar vlakbij het station hebben we het goorste broodje ooit gegeten. Nou, gegeten. Een hapje genomen. Geld terug was er helaas niet bij.
Ik denk wel dat de helikopter wat van de kastelen langs de Loire zal laten zien. Dat zijn namelijk toeristische trekpleisters. We hebben ze niet allemaal bezocht, maar wel Chambord, Beauregard, Amboise, met het graf van Leonardo da Vinci, Chaumont en Chenonceau. Prachtige kastelen.
Mocht je eind augustus op vakantie zijn in die streek en je bent in de buurt van Sablé-Sur-Sarthe dan moet je beslist naar het festival van Sablé gaan. Het is een soort Oerol. Muziek, dans en barok theater vindt daar plaats van 21 augustus tot en met 25 augustus. Een romantische belevenis. Lekker met je vriendin daar eten, drinken, naar de voorstellingen en daarna de tent in om de romantische avond voort te zetten. Het kan ook in een hotel, maar in een tent is spannender, want hoe voorkom je dat de campinggasten meegenieten van jullie romantische afsluiting van de avond?
De renners zullen zeker geen romantische afsluiting van de avond hebben. Die moeten gewoon vroeg naar bed.