De opties voor Verstappen in 2004

Nu het einde van het seizoen nadert, is het de hoogste tijd om de mogelijkheiden voor volgend seizoen onder de loep te nemen. Een stoeltje bij zijn huidige team, Minardi, is waarschijnlijk niet de enige optie.

Één ding is alvast zeker; qua financiën is onze landgenoot ook een interessante optie. De geruchten vertellen dat Jos Verstappen garant staat voor tien miljoen dollar aan sponsorgeld. Hoewel de Nederlander zelf betaamd nooit een paying driver te zijn geweest, kan dit toch meewegen in het besluit van een team. We sommen even de opties voor volgend seizoen op.

Optie 1: Minardi
Het is absoluut geen geheim dat Paul Stoddart, teambaas van het van origine Italiaanse team, Jos Verstappen graag wil behouden, het is zowat zijn grootste fan. De Australiër is echter wel realistisch genoeg om te begrijpen dat de Nederlander elke mogelijkheid aangrijpt om naar een beter team over te stappen: "Als ik eerlijk ben, denk ik dat Sauber voor Jos Verstappen een goed team zou zijn. Persoonlijk hoop ik voor Jos dat het voor hem bij een ander team, als hij daarvoor kiest, goed uitpakt. Ik wens hem het allerbeste. Als wij echter budget hebben, is hij bij ons beter af. Zijn sponsors ook."
Echter liet Michel Perridon, directeur van Trust, onlangs weten dat ze Jos blijven steunen, maar hem liever bij een ander team zien. Hiermee lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat Verstappen volgend jaar nog bij Minardi rijdt.

Optie 2: Jordan
Tijdens de de Grand Prix van Hongarije, verreden op de Hungaroring, was te zien dat sponsoren en begeleiders van de Nederlander een bezoek brachten aan het team van Eddie Jordan. Volgens de betrokkenen was dit slechts een kijkje in de keuken van een ander team dan Minardi. Of hier meer achter zit is niet bekend, maar de Formule 1 heeft meer dan genoeg geheimen. Misschien zien we Onze Jos volgend jaar wel in een felgele Jordan rijden.

Optie 3: BAR
Sinds bekend is geworden dat Jenson Button voor het komende seizoen is bevestigd, rijst de vraag of Jacques Villeneuve volgend jaar nog voor het team van David Richards uitkomt. Volgens een Engelse website is Jos Verstappen één van de mogelijkheden voor 2004. Andere namen die mogelijk genoemd worden zijn Alexander Wurz en Takuma Sato. Natuurlijk behoort de huidige teamgenoot van JB tot de mogelijkheden. Maar volgens bronnen komt Villeneuve niet in aanmerking voor een nieuw contract.
Wat wel in het voordeel van onze landgenoot werkt is dat hij in 1999 mee heeft gewerkt aan het All-Honda F1 project dat jammergenoeg voortijdig werd afgeblazen door het overlijden van Harvey Postletwaith. Maar daar tegenover staat de Honda-protegé Sato. Wat de kansen van Jos bij dit team zijn is dus zeer lastig te voorspellen. David Richards gaf in ieder geval te kennen dat hij geen uitspraken over volgend jaar verwacht voor de GP van Japan.

Optie 4: Sauber
Het Zwitserse team van Peter Sauber is, in negatieve zin, één van de meest opvallende teams van dit seizoen. Streed het beste privéteam voorheen mee om de punten, nu dromen ze voorlopig van een goede eindklassering. Voor volgend seizoen is Giancarlo Fisichella al bevestigd, deze sloot onlangs de deal met het Zwitserse team voor komend seizoen. Ook verscheen her en der het bericht dat Verstappen een bezoek zou brengen / heeft gebracht aan de fabriek van Sauber.
De huidige coureurs van het team, Nick Heidfeld en Heinz-Harald Frentzen zijn sowieso mogelijkheden voor volgend seizoen. Heidfeld liet echter weten dat hij het niet waarschijnlijk acht dat hij nog een seizoen bij dit team zal rijden, hij gaat liever bij een topteam rijden of zelfs testen. Frentzen lijkt tegen zijn F1-retour te lopen, maar de Duitser heeft er een handje van om plotseling weer ergens op te duiken. Hij nam eerder al de plaats van Verstappen destijds bij Arrows. De laatste optie is Felipe Massa, de huidige testcoureur van Ferrari. Gezien de motorendeal die de beide teams hebben is Massa een interessante optie.

Optie 5: Jaguar
Met de financiële problemen bij Ford lijken de mogelijkheden voor Justin Wilson niet bij Jaguar te liggen. Waarschijnlijk zal het Britse team uitkijken naar een paying driver. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Mark Webber het veld zal moeten ruimen, de resultaten van de Australiër spreken voor zich. Of Verstappen een echte optie is bij Jaguar is onbekend, maar het ís een optie natuurlijk.

Uiteraard blijft het uiteindelijk gissen waar Jos Verstappen volgend jaar zal rijden. Huub Rothengatter, degene die Jos contractueel bijstaat, is vaak bekritiseerd om zijn handelswijze, maar hij weet de Nederlander toch telkens ergens onder te brengen. Met het team van Nederlandse sponsoren, onder begeleiding van Raymond Vermeulen, lijkt Jos Verstappen een zeer interessante partij voor elk Formule 1 team.

Submitter:  Bron: Fok! F1 Manager