Petacchi klopt Boonen in Vuelta

Alessandro Petacchi heeft in Puertollano de tweede etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 31-jarige Italiaan was de snelste in de massaspurt. Bradley McGee blijft de leider.

De tweede rit in lijn stond in het teken van de hitte. Met een temperatuur van bijna veertig graden Celsius leken de omstandigheden om te koersen haast ondraaglijk. De organisatoren hadden ook nog eens wat hellinkjes uitgetekend, weliswaar ver van de finish, maar toch. Ondanks de weersomstandigheden lag het tempo aan het begin van de etappe erg hoog: de aanvallen volgden elkaar op. Niemand kreeg echter meer dan een halve minuut. Na zeventig kilometer kreeg Javier Pascual Rodriguez (Comunidad Valencia) wél wat ruimte, al snel liep hij uit naar een voorsprong van rond de drie minuten.

Het parcours was echter in het nadeel van de eenzame leider: lange, kaarsrechte wegen zodat vluchters altijd in het zicht blijven. Fassa Bortolo nam al snel haar verantwoordelijkheid in het peloton, met Petacchi in haar gelederen. Op zo’n 25 kilometer van de finish zag Pascual Rodriguez het nutteloze van zijn aanval in en liet zich inlopen door de meute.

De volgende die het probeerde was de Duitser Thomas Ziegler, van Gerolsteiner. Het jonge talent (in 2006 actief voor T-Mobile) reed al rap dertig seconden uit voor de hoofdmacht. Uiteraard liet het peloton Ziegler niet begaan en werd hij op vijf kilometer van de meet weer tot de orde geroepen.

De troepen van Petacchi bereidden de sprint uitzonderlijk goed voor en Alejet zelf rondde bekwaam af. Erik Zabel eindigde nog voor Tom Boonen knap als tweede. Max van Heeswijk werd zesde. Voor Petacchi is het zijn dertiende etappezege in de Vuelta. Zijn eerste twee ritten won hij in de editie van 2000. Morgen is de kans op een nieuwe massasprint groot.

Uitslag 2e etappe Córdoba – Puertollano:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1A. PetacchiITAFAS3.48.40
2E. ZabelDUITMO0'00''
3T. BoonenBELQUI0'00''
4T. HushovdNOOCA0'00''
5G. BonomiITALAM0'00''


Klassement na twee etappes:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1B. McGeeAUSFDJ8.50.32
2L. BertagnolliITACOF0'32''
3J. FlechaSPAFAS0'39''
4J. RodriguezSPASAU0'41''
5A. ViciosoSPALIB0'41''