K-1 WGP 2005 Eliminations matchups bekend

Na een jaar van kwalificatie toernooien en superfights is de aanloop naar de K-1 World Grand Prix 2005 Finale eindelijk begonnen. De K-1 organisatie heeft de gevechten voor de Final Eliminations van 23 september bekend gemaakt.

De K-1 Final Eliminations bestaan uit acht gevechten waarin 16 vechters strijden om een plek in de Finale van 19 november in Tokyo. Aan het begin van het jaar heeft de organisatie een kwalificatiesysteem opgesteld waarbij de acht finalisten van vorig jaar automatisch geplaatst zijn. Zes plaatsen zijn te verdienen door een Grand Prix te winnen, de overige twee plaatsen worden gekozen door de organisatie zelf.

In het eerste gevecht nemen de Nieuw-Zeelander Ray Sefo en de Thai Kaoklai Kaennorsing het tegen elkaar op. Beiden zijn vanwege hun finaleplaats vorig jaar automatisch geplaatst. Kaoklai is ruim 25 kilogram lichter dan Sefo en de verwachting is dat de Thai zal proberen Sefo te frustreren door veel te bewegen en te winnen op punten.

Het tweede gevecht is een ware titanenstrijd: World Grand Prix Seoul winnaar Hong-Man Choi neemt het op tegen de 160 KG zware Amerikaan Bob Sapp. De 2.18 m lange Zuid-Koreaanse reus heeft al vijf partijen op rij gewonnen en Sapp heeft zich gekwalificeerd door de Grand Prix in Japan te veroveren.

Jerome Le Banner is de eerste door de organisatie gekozen vechter en komt uit tegen Canadees Gary Goodridge. Le Banner heeft van zich laten spreken door in Parijs in een zinderend gevecht te winnen van Cyril Abidi. Goodridge won met overmacht de Grand Prix in Hawaii door middel van drie knock-outs op rij. Drie jaar geleden stonden beide vechters al tegenover elkaar en toen won Le Banner op knockout in de eerste ronde.

Lokale favoriet Musashi is gekoppeld aan bokser Francois Botha. Het is nog maar de vraag of Botha mag vechten. De lokale bond in Las Vegas heeft de Zuid-Afrikaan een medische schorsing van drie maanden opgelegd. Onlangs verloor Botha van Mighty Mo op knock-out en de reglementen schrijven dan een verplichte herstelperiode voor.

Winnaar van de afgelopen twee jaar Remy Bonjasky vecht tegen eeuwig talent Alexey Ignashov. Voor velen is dit een verrassing aangezien Ignashov een zeer slecht jaar draaide met een paar verliezen. Er bestaat nog onduidelijkheid of Bonjasky ongeacht de uitslag geplaatst is: het gevecht wordt vooralsnog als 'superfight' gemarkeerd in plaats van een reguliere kwalificatiewedstrijd.

Landgenoot Sem Schilt neemt het op tegen Braziliaan Glaube Feitosa. Schilt won de Grand Prix in Parijs en is met zijn lengte van 2.12 m moeilijk te bestrijden. Feitosa daarentegen is berucht om zijn arsenaal aan gevaarlijke trappen waarmee hij drie tegenstanders versloeg in de Grand Prix van Las Vegas.

Peter Aerts, die voor de dertiende keer op rij meedoet, zal 'heavy hitter' Mighty Mo moeten verslaan voor een finaleplaats. Hoewel Aerts bekend staat als de betere allrounder is Mo berucht om zijn bokskwaliteiten met zware stoten.

Het laatste eliminatiegevecht vindt plaats tussen legende Ernesto Hoost en nieuwkomer Ruslan Karaev. Hoewel Karaev de duidelijke underdog is heeft de Rus in zijn eerste paar K-1 gevechten een zeer goede indruk achtergelaten en zelfs de laatste Grand Prix in de VS op zijn naam geschreven. Voor Hoost zou dit weleens zijn laatste jaar in K-1 kunnen betekenen en is vastberaden om het niet op een verrassing aan te laten komen.

Vooralsnog is er op de avond één superfight bekend gemaakt. De scheidsrechter Nobuaki Kakuda komt hierin uit tegen de grote onbekende George 'The Iron Lion' Longinidis, de broer van oud-kickboks held Stan 'The Man' Longinidis.

Overzicht van alle gevechten:

Ray Sefo vs Kaoklai Kaennorsing
Gary Goodridge vs Jerome Le Banner
Bob Sapp vs Hong-Man Choi
Francois Botha vs Musashi
Remy Bonjasky vs Alexey Ignashov (superfight)
Glaube Feitosa vs Sem Schilt
Peter Aerts vs Mighty Mo
Ernesto Hoost vs Ruslan Karaev

Superfight:

Nobuaki Kakuda vs George Longinidis