Menchov wint Vuelta, dagzege Bennati

Denis Menchov heeft de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Rus kwam op de laatste dag niet meer in gevaar. De laatste etappe van Rivas Vaciamadrid naar Madrid over 104.2 kilometer werd gewonnen door Daniele Bennati.

De sprinter uit de Lampre-ploeg troefde in de laatste massasprint zijn Italiaanse landgenoot Alessandro Petacchi af. De Gouden Trui bleef in bezit van Rabobank-renner Menchov. Hij kreeg de trui al in de negende etappe, daarna stond Menchov het tricot niet meer af. Tweede werd Carlos Sastre. De Spanjaard eindigde op 3.31 van de winnaar. Het podium werd gecomplementeerd door Samuel Sánchez die met 3.46 minuten achterstand derde werd.

Menchov won de Vuelta ook al eerder. In 2005 werd hij aanvankelijk tweede maar later bleek Roberto Heras positief getest te zijn. Zodoende werd de overwinning aan Menchov toegekend. Dit jaar hoefde Menchov zich weinig zorgen te maken. Al na negen dagen pakte hij de Gouden Trui. De Rus won één etappe, de rest liet hij aan anderen. Behalve Menchov bezorgde ook Oscar Freire de Rabobank-ploeg succes. De Spaanse sprinter won driemaal in de 62e editie van de Vuelta a España.