Harttest voor alle EK-spelers

De UEFA wil dat iedere voetballer die komende zomer meedoet aan het EK, een cardiologische test ondergaat. Hiermee wil de UEFA voorkomen dat spelers last krijgen van hun hart.

De bondsartsen kregen afgelopen dinsdag op het hoofdkantoor van de UEFA in Nyon de opdracht om alle 23 geselecteerden te testen op eventuele afwijkingen. Ook moeten alle competities die aangesloten zijn bij de UEFA vanaf volgend jaar gaan testen op hartkwalen. Deze test was voor spelers die deze jaargang meededen aan de Champions League of de UEFA Cup al verplicht.

Dit werd bekend gemaakt door de Belgische voorzitter van het medisch comité van de UEFA, Michel d’Hooghe. "Als wij, doctoren van alle voetbalbonden, de cardiologische testen internationaal gaan invoeren, moeten clubdokters straks zeggen: als ze dat internationaal doen, moeten wij dat voorbeeld volgen."

De UEFA hoopt met deze testen het aantal gevallen van onwel wordende spelers in te dammen. De afgelopen jaren stierven onder andere FC Utrecht-verdediger David DiTommaso, Sevilla-middenvelder Antonia Puerta en Motherwell-aanvoerder Phil O’Donnell aan hartkwalen.