[Special] Op weg naar Beijing III, Marianne Vos

Nog 37 dagen te gaan tot de 29ste Olympische Zomerspelen in Beijing, tijd om vast eens vooruit te kijken! De komende weken gaan we hier op FOK!sport door middel van een aantal specials alvast een aanloop nemen naar de Spelen. Met voorbeschouwingen, stukjes geschiedenis en achtergrondstukken hopen we jullie vast in de stemming te krijgen.

Vorige keer vertelde ik hier over een veterane die voor het eerste naar de Spelen gaat, vandaag gaat het weer over een olympische debutante. Maar dan wel een hele bijzondere waarvan heel wat verwacht wordt. Namelijk medaillekandidaat nummer één in het (baan)wielrennen Marianne Vos. Ze heeft alle kansen om de gouddelfster van de Nederlandse ploeg te worden. Op maar liefst drie onderdelen is ze topfavoriet. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Dat Marianne Vos een groot talent is blijkt al vroeg, in 2004 haalt ze de wereldtitel op de weg bij de junioren binnen. Daarna volgt dan vaak de moeilijke stap naar de senioren waar de belofte ingelost zal moeten worden. Voor Vos bleek die stap echter minder moeizaam. In 2005 haalt ze haar eerste grote titel binnen. Ze wordt Europees kampioene veldrijden. Ze blijkt dus niet alleen talent voor de weg te hebben maar voor meerdere onderdelen in het wielrennen. Het jaar erop grijpt ze op grootse wijze de macht in het dameswielrennen. Ze wordt wereldkampioene op de weg in Salzburg en wereldkampioene veldrijden in Zeddam. Een zelden vertoonde prestatie.

Het jaar 2007 sluit ze af met 27 overwinningen en een eerste plaats op de wereldranglijst en wint ze het wereldbekerklassement. Het vizier kan dan gericht worden op de Olympische Spelen in Beijing. In samenspraak met haar begeleidingsteam kiest ze voor vier onderdelen waarop ze wil uitkomen in Beijing. Een nogal opzienbarende keuze blijkt. Want ze geeft aan ook op de baan te willen schitteren. De achtervolging en puntenkoers moeten haar ook eeuwige olympische roem brengen. Na enkele tests bij diverse wedstrijden blijkt dat de olympische baan achtervolging toch iets te hoog gegrepen is binnen dit korte tijdsbestek. De puntenkoers daarentegen blijkt precies in het straatje van Vos te passen. Na enkele wereldbekerzeges pakt ze in Manchester de wereldtitel. Een unieke prestatie, nog nooit won een dame zowel een wereldtitel in het veld, op de weg als op de baan.

De keuze voor de onderdelen die ze op de weg wil rijden doen evenzeer veel stof opwaaien, niet zozeer de wegwedstrijd waarvoor de ploeg rond haar wordt opgebouwd. Maar wel dat ze ook de tijdrit wil rijden. Tot dan toe is Vos nog geen erkend tijdritspecialiste. Maar als Vos iets wil gaat ze er vol voor. Na de verkenning van het parcours in Beijing start ze met speciale tijdrittraining en in het bijzonder gericht op het parcours daar. Bijzonder is het zeker want bij haar bezoek in december aan Beijing nam ze het gehele parcours op video op om er vervolgens thuis voor de televisie op de hometrainer mee te trainen. Ze kent dus het hele parcours al uit haar hoofd!

Alleen gooit bondscoach Johan Lammerts roet in het eten, hij selecteert haar niet voor de tijdrit. Daarvoor selecteert hij alleen Mirjam Melchers en laat de tweede startplaats voor Nederland onbenut. Dit tot grote woede van Vos. Waar Lammerts aangeeft bang te zijn dat de tijdrit ten koste zal gaan van de puntenkoers vier dagen later countert Vos met het verwijt dat de ze bij de KNWU niet om kunnen gaan met haar veelzijdigheid en dat ze tijdrit juist ook nodig heeft om in supervorm aan de start te verschijnen op de baan.

Gelukkig komt Lammerts terug op zijn beslissing en Vos mag dus starten. Misschien komt het ook omdat Vos kort na de bekendmaking dat ze niet mag starten meteen een zwaar bezette internationale tijdrit wint. Laten we het maar voortschrijdend inzicht bij de KNWU en het NOC*NSF noemen. En zo is haar bijzondere voorbereiding dus niet voor niets.

We kijken dus uit naar Marianne Vos die op 10 augustus mag aantreden op de Urban Cycling Road Course voor de wegwedstrijd. De 13e mag ze daar vervolgens haar gelijk bewijzen tijdens de tijdrit. Tenslotte zal ze haar Spelen op 18e afsluiten met de puntenkoers in het Laoshan Velodrome. Hopelijk gaan we nog een paar Olympische Spelen genieten van Marianne Vos, want deze wereldtopper is pas 21!

Waar is de vlam? Die is op 1 juli ontstoken op het 'People's Square' in Yinchuan de onafhankelijke Ningxia Hui-regio. Yinchuan wordt ook wel de 'Phoenix-stad' genoemd en is een van China's 99 meest bekende oude steden met als hoogtepunt in de buurt een 1500-jaar oude pagodetempel. De volgende stop van het vuur zal woensdag zijn, in de stad Yan'an.

De situatie in de Tibet staat dankzij de Spelen weer op de kaart. De geestelijk leider van de Tibetanen, de Dalai Lama die in India in ballingschap leeft, heeft opgeroepen de Spelen niet te boycotten!

Light the Passion Share the Dream!



[Special] Op weg naar Beijing I
[Special] Op weg naar Beijing II, Edith van Dijk
Submitter:  Bron: FOK!sport