[Special] Vandaag in 2002; Feyenoord wint de UEFA

In deze reeks specials duiken we op FOK!sport in de sportgeschiedenis. Regelmatig blikken we terug op een bijzondere gebeurtenis en plaatsen we het in perspectief met de huidige situatie.

Vandaag gaan we zeven jaar terug in de tijd, naar Rotterdam om precies te zijn. Op 8 mei 2002 vindt daar namelijk in de Kuip de finale plaats van het UEFA Cuptoernooi. Feyenoord is in die finale terecht gekomen nadat ze in de Champions League het Europacupseizoen begonnen. Al snel bleken ze daar niet mee te kunnen spelen voor de twee bovenste plekken in de poule, maar na een overwinning in de laatste speelronde op Spartak Moskou weet de Rotterdamse club zich via de derde plek nog te plaatsen voor het vervolg van het UEFA Cuptoernooi.

Daarin stroomt Feyenoord in, in de derde ronde waar het Freiburg ontmoet. Die dubbele ontmoeting komt vooral in het teken te staan van de magistrale vrije trap van Pierre van Hooijdonk die er volgens de dienstdoende verslaggever eigenlijk helemaal niet in kan. In de vierde ronde wachten de Glasgow Rangers. De Schotten worden opzij gezet door een gelijkspel in Glasgow en een overwinning in de eigen Kuip. De kwartfinale zorgt voor een primeur. Voor het eerst ontmoeten twee Nederlandse clubs elkaar in een Europees clubtoernooi, PSV is namelijk de tegenstander. De beide wedstrijden eindigen in 1-1 waarbij Feyenoord in de afsluitende thuiswedstrijd pas diep in blessuretijd de gelijkmaker weten te maken. En wie anders dan Van Hooijdonk kopt die bal binnen? In een ongekend spannende strafschoppenserie waarin slechts éénmaal wordt gemist blijkt de thuisploeg de sterkste te zijn.

Feyenoord mag door naar de halve finale waar Internazionale wacht. Feyenoord zorgt in de eerste wedstrijd tegen Milaan voor een flinke stunt en stapt met een 1-0 overwinning van het veld. Thuis in de Kuip wordt het na een enerverende wedstrijd 2-2 waardoor de ploeg uit de havenstad zich op mag gaan maken voor de finale in eigen stadion tegen Borussia Dortmund.

De fans van Feyenoord doen er alles aan om kaartjes te bemachtigen voor de historische finale. Het is namelijk voor het eerst sinds 1974 dat de club zich weet te plaatsen voor een Europese eindstrijd. Er zijn supporters die al dagen kamperen voor de plekken waar de kaartjes in de verkoop gaan en binnen enkele minuten is de finale dan ook uitverkocht. De fans met een kaartje mogen zich gelukkig prijzen want ze krijgen een bijzondere finale voorgeschoteld.

Helaas slaat de euforie in aanloop naar de finale op 6 mei ineens om. De in heel Nederland en vooral in Rotterdam populaire politicus Pim Fortuyn wordt op klaarlichte dag vermoord in Hilversum. De klap komt hard aan en Feyenoord en haar fans leven met gemengde gevoelens toe naar de finale op 8 mei. Feyenoord besluit met rouwbanden te spelen, en er zal één minuut stilte worden gehouden voor de wedstrijd.

Dan is het zover, half negen in de avond en de wedstrijd begint. In de 33e minuut jaagt Jon Dahl Tomasson door op Jürgen Kohler en weet de bal te veroveren. Op weg naar het doel probeert Kohler zijn fout te herstellen maar raakt niet de bal maar alleen zijn tegenstander. Feyenoord krijgt een strafschop en de Duitser moet met rood van het veld. Als Van Hooijdonk dan de strafschop benut ontploft de Kuip. Zeven minuten later krijgt Feyenoord een vrije trap 25 meter van de goal. Pi-air is een specialist op dat gebied en de fans op de tribunes gaan al staan. Met een prachtige vrije trap zet hij de 2-0 op het scorebord.

De tweede helft is goed en wel begonnen als Borussia weer in de wedstrijd komt. Márcio Amoroso benut een strafschop en met 2-1 is de spanning weer helemaal terug in deze finale. Binnen drie minuten weet Feyenoord de marge echter weer op twee te brengen. Shinji Ono stuurt met een scherpe pass Tomasson alleen op keeper Jens Lehman af. De Deen aarzelt niet en schiet vanaf de rand van het strafschopgebied raak. De 3-1 brengt de sfeer in het stadion tot een kookpunt. De Duitsers brengen alleen alweer snel de spanning volledig terug in de wedstrijd doordat Jan Koller in de 57ste minuut een harde volley in de kruising legt.

Het laatste half uur van de wedstrijd is zenuwslopend en de spanning blijft erin tot de laatste minuut. Borussia weet echter niet meer te scoren en even later mag aanvoerder Paul Bosvelt de beker in ontvangst nemen. De sterkte van het Feyenoord van dat jaar was buiten de vrije trappen van Pierre van Hooijdonk ook de breedte van de selectie. Zo werd bijvoorbeeld Brett Emerton geschorst voor de finale doordat hij een gele kaart voor tijdrekken kreeg in de halve finale. Zijn vervanger Chris Gyan speelde een uitstekende finale.

Het seizoen wat in mei 2002 eindigde staat in schril contrast met het Feyenoord van nu. Dit jaar mag het team zich via de play-offs alsnog proberen te kwalificeren voor de UEFA Europa league, de opvolger van de UEFA Cup. De ploeg van nu speelt niet meer mee om de prijzen, dit tot groot verdriet van het legioen. Één troost is dat ze voorlopig de laatste Nederlandse Europacupwinnaars zijn.

In 2002 zat er naast trainer Bert van Marwijk een talentvolle assistent op de bank. Zijn naam is Mario Been. En aan die Mario Been is het volgend jaar de eer Feyenoord weer terug aan de top van Nederland te brengen en misschien ook weer verder in Europa. Het zou mooi zijn want Feyenoord is niet zomaar een club. Laten we ten slotte nog eens terug kijken naar de beelden van die mooie finale.

Submitter:  Bron: FOK!sport