Het sportmoment van existenz

FOK!sport presenteert "Het sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan existenz. Het vorige sportmoment was van Zeroku (Deel I en Deel II).

1994 Grand Prix van Australië

Toen mij gevraagd werd om mijn sportmoment te beschrijven kwamen er al snel twee zaken naar boven: Willem II – Ajax voor de halve beker finale en een Formule 1-wedstrijd met een incident waar nu nog hele discussies over gehouden worden. Velen zullen gezien de titel inmiddels wel weten welk incident dit was; de crash tussen Michael Schumacher en Damon Hill op 13 november 1994 op het circuit van Adelaide waardoor Schumacher de wereldtitel pakte.

Waarom dit mijn sportmoment is zal ik proberen te vertellen aan de hand van het gevoel dat ik had toen ik toentertijd de wedstrijd keek met een vriend die ik nu nog naar voren kan halen alsof het gisteren was. Het hele jaar lagen Schumacher en Hill al met elkaar in de clinch. Het was een uitermate leuk seizoen en ik, Schumacher-fan, en mijn vriend, Hill-fan, keken dan gezamenlijk ook zoveel mogelijk races waarbij steeds de andere favoriet won.

De laatste race werd dat jaar verreden in Australië en wij waren nog te jong om ’s nachts ons bed uit te komen om te gaan kijken. Dus namen wij de race op en besloten de volgende ochtend te gaan kijken. Voor mij als Schumacher-fan begon de race goed. De Duitser lag aan kop en had een redelijke voorsprong. Totdat Schumi fouten begon te maken en een paar keer van de baan schoot waarbij de coureur één keer zelfs de muur raakte. In de 36e ronde had Hill de Duitser bijgehaald en probeerde hem in te halen. Het gevolg was een botsing tussen beide titelkandidaten. Hill kon ternauwernood de pits halen, maar was uitgeschakeld. Schumacher kon de pits niet eens meer bereiken. Deze crash bezorgde de Duitser de wereldtitel.

En toen begon de discussie… Mijn moeder kwam met haast naar beneden gelopen, want die dacht dat er iets gruwelijks was gebeurd, gelukkig (voor haar) ging het echter over wiens schuld het nu op de baan was dat de crash veroorzaakt was. Was het een race-incident (dat vond ik), of stuurde Schumi moedwillig in om Hill te torpederen en zo de titel binnen te halen (mijn vriend). Dagenlang hebben wij gediscussieerd en de band heen- of teruggespoeld en de beelden zelfs frame voor frame bekeken, want wie had nu gelijk?

Uiteindelijk kreeg geen van beide ons gelijk want de aandacht werd verlegd naar het nieuwe seizoen. Maar waarom dit mijn moment was? Het is nog steeds één van de meest besproken momenten in de carrière van Michael Schumacher en nog steeds is bij niemand de waarheid boven tafel. Bovendien raakt de Formule 1 het spoor bijster met alle ‘gate’- en andere affaires de laatste tijd die niets met het racen te maken hebben. Ik hoop dan ook komend jaar weer vurig discussies te kunnen voeren over waar het om draait; het racen.

Wil je mee discussiëren over de terugkeer van Michael Schumacher? Kijk dan op het forum.

Submitter:  Bron: FOK!Sport