[Dakar] Van den Brink crasht zwaar

Het team van Van den Brink Rallysport is in de eerste etappe zwaar gecrasht. Als gevolg van de crash heeft de organisatie de vrachtwagen afgekeurd om verder deel te nemen aan de rally. De rolkooiconstructie voldeed niet meer aan de veiligheidseisen.

Martin van den Brink legt uit waarom ze crashten; Al enkele kilometers was Van den Brink Rallysport sneller dan de Tatra van Tomas Tomecek. Ondanks diverse waarschuwingssignalen met de sentinel ging de Tsjech niet opzij. "Samen met Peter en Martien besloot ik om meer afstand te nemen. Vijf bochten later lag Tomecek op de kop, dwars op de weg." Martin moest in een split second een keuze maken: frontaal was geen optie want de bemanning zat nog in de Tatra, rechts loerde een ravijn, dus koos de Harskamper voor een uitwijkmanoeuvre naar links.

"Links lag een heuvel, daar zijn we tegenaan gereden en vervolgens over de kop gegaan. Toen Peter en ik uit de cabine waren, merkte ik dat Martien (Hol, monteur, red.) nog in de gordels hing en buiten bewustzijn was. Ik heb een raam ingetrapt en hem eruit gehaald. Martien is daarna langs de dokter geweest voor een check, maar alles was oké", vertelt Martin van den Brink. De helm van Martien verraadt wel iets over de heftigheid van de impact: in tweeën gebroken.