Uitslagen Spanje speelronde 17

Na de zeventiende speelronde in de Spaanse Primera División gaat FC Barcelona nog altijd aan kop. Net als aartsrivaal Real Madrid zegevierden de mannen van Pep Guardiola. Daaronder is het vechten voor plaatsen die recht geven op Europees voetbal.

In een winters Estadio Santiago Bernabéu had Manuel Pellegrini ondanks de terugkeer van Kaká een basisplaats ingeruimd voor Rafael van der Vaart voor het duel tegen Mallorca. De Nederlander zag zijn ploeg al snel op voorsprong komen toen Gonzalo Higuaín de bal prachtige in de hoek krulde. Van der Vaart moest zich hierna echter al spoedig laten vervangen vanwege een blessure. De bezoekers konden maar weinig inbrengen tegen de Koninklijke, maar de thuisclub zelf verzuimde het af te maken. Vlak na rust wist Esteban Granero, Van der Vaarts vervanger, alsnog de 2-0 te maken op aangeven van Cristiano Ronaldo. Ondanks verdere inspanningen van de Portugees zou het daarbij blijven.

Barcelona had een op papier makkelijke uitwedstrijd bij Tenerife op het programma. Enorme kansen voor de thuisclub in de openingsfase deden anders vermoeden, maar vooral Alejandro Alfaro deed zijn best de beste kansen te verprutsen. Langzaam maar zeker kroop Barça beter in de wedstrijd en nam het het initiatief over. Tien minuten voor rust opende Lionel Messi de score, en via Carles Puyol en nogmaals Messi beslisten de bezoekers het duel nog voor rust. Na de thee leken de twee elftallen het wel goed te vinden, al kon Messi een kwartier voor tijd middels een mooie stift nog zijn hattrick maken. In de slotfase wist invaller Pedro de bal niet te controleren, maar een sliding in eigen doel van verdediger Ezequiel Luna zorgde alsnog voor 0-5.

Door falen van de oppositie wist Valencia de derde plaats te verstevigen. Los Ches moesten op bezoek bij hekkensluiter Xerez, en kenden eigenlijk weinig problemen. Juan Mata's opener werd nog wel tenietgedaan door Carlos Calvo, maar David Silva en Carlos Marchena beslisten het duel alsnog in het voordeel van Valencia. Sevilla liet weer eens dure punten liggen. Thuis keek de Champions League-deelnemer met rust al tegen een 0-2 achterstand aan tegen Racing, door twee goals van jeugdspeler Sergio Canales. Romaric deed na rust iets terug, maar het kwaad was reeds geschied. Hierdoor kon Deportivo de vierde stek overnemen, als het in Riazor zou winnen van Osasuna. Vlak na rust zorgde Juan Rodríguez daar met de enige treffer voor.