Verrassende titel Jay bij biatlon

Vicent Jay is verrassend olympisch kampioen geworden bij de biatlon sprint over tien kilometer. De Fransman profiteerde optimaal van zijn vroege start en won voor de Noor Emil Hegle Svendsen en de Kroaat Jakov Fak.

Grote favorieten als Christophe Sumann en Ole Einar Bjørndalen waren ook vroeg gestart, maar waren al snel kansloos voor de titel door meerdere schietfouten. Toen Jay binnenwas begon het te sneeuwen in Whistler, waardoor de overige deelnemers gehinderd werden. De langlauftijden werden zienderogen langzamer en Jay kon gaan hopen op een gouden medaille. Het weer werd nog wel beter, de zon ging zelfs schijnen, maar er was niemand meer die in de buurt kwam van de tijden van de top tien.

Svedsen was net als Jay vroeg gestart maar kwam door een schietfout in de eerste ronde uiteindelijk twaalf seconden tekort voor het goud. Fak ging nog aan de leiding na de tweede schietronde, maar kwam bij het langlaufen tekort en eindigde op veertien seconden. Door deze winst mag Jay dinsdag als eerste starten op de achtervolging van aankomende dinsdag, waarbij de verschillen worden aangehouden van de uitslag van vandaag.

Submitter:  Bron: FOK!sport