Ferry pakt gouden medaille op achtervolging

Bjorn Ferry heeft de achtervolging bij het biatlon op zijn naam geschreven. De Zweed nam na de laatste schietronde de leiding en stond deze niet meer af. De Oostenrijker Christophe Sumann werd tweede, terwijl het brons om de schouders werd gehangen bij de winnaar van de sprint van zondag, Vincent Jay.

Er was direct al een opmerkelijk moment bij de start van de achtervolging. De Canadees Jean Philip Leguellec mocht van een jurylid 30 seconden te vroeg starten, waardoor hij direct voorin het veld was te vinden. De tijd werd na afloop van de race verrekend met zijn eindtijd, waardoor hij wegzakte in het klassement.

Na de eerste ronde ontstond er een kopgroepje van drie man, met daarbij Leguellec, de winnaar van de sprint Vincent Jay en de nummer twee van zondag Emil Hegle Svendsen. Na de tweede schietronde kwam Jay echter weer alleen op kop te leggen, doordat Svendsen en Leguellec een schietfout maakten.

Ondertussen was onder andere Ole Einar Bjørndalen aan een sterke opmars bezig. Na twee schietronden zonder schietfouten was hij zeven plaatsen geklommen en lag nog maar een halve minuut van een medaille af. Ook waren de Oostenrijkers Christophe Sumann en Simon Eder aan een sterke opmars bezig.

Bij de derde schietronde maakte Fransman Jay een schietfout, maar zag concurrenten Svendsen en Bauer beide twee fouten maken. Inmiddels lag de Zweed Bjorn Ferry tweede op amper negen seconden en volgde Bjørndalen op twintig seconden van leider Jay. Tijdens het langlaufen haalde Ferry Jay in en nam de koppositie over. Sumann had daarachter de aansluiting gevonden bij Bjørndalen.

Bij de laatste schietronde gingen Jay en Ferry beide in de fout en moesten vrezen voor hun medailles. Echter maakte Sumann ook één fout, terwijl Bjørndalen er zelfs twee maakte. Jay en Ferry leken hierdoor uit te moeten gaan maken wie het goud omgehangen zou krijgen. Ferry nam bijna direct afstand van Jay, die al niet veel later werd ingelopen door Sumann. Een medaille leek wel zeker voor de Fransman want Eder volgde op een te grote achterstand.

Ferry kwam niet meer in de problemen en finishte na 33 minuten en 38 seconden als eerste. Sumann werd op zestien seconden tweede, terwijl Jay nog net voor Eder eindigde op de derde plaats.