Ustyugov wint massastart bij biatlon

Het laatste onderdeel bij het biatlon voor de mannen is gewonnen door de Rus Evgeny Ustyugov. Hij ging foutloos over de schietbaan en won uiteindelijk met een redelijk veilige marge op de Fransman Martin Fourcade. De bronzen medaille was voor de verrassende Pavol Hurajt uit Slowakije.

Bij de eerste schietronde schoten 22 deelnemers foutloos. Eén van de deelnemers met een schietfout was favoriet Ole Einar Bjørndalen, die direct alweer in de achtervolging moest. Snelste schieter was Na de tweede schietronde wisten Simon Eder en Emil Hegle Svendsen een klein gaatje te slaan met de rest. Bjørndalen maakte weer twee missers en kon al bijna worden afgeschreven voor de olympische titel.

Eder en Svendsen lieten het tempo zakken en daardoor vormde zich weer een groepje van een kleine tien man vooraan. Bij de derde schietronde maakte Eder twee schietfouten en maakte ook Svendsen een foutje. Verrassende koploper was Pavol Hurajt uit Slowakije. Hij had een kleine voorsprong op Vincent Jay, die eerder al de sprintwedstrijd won. In de daarop volgende langlaufkilometers wisten de Rus Ustyugov, Björn Ferry (winnaar achtervolging) en Oostenrijker Daniel Mesotitsch aansluiting te vinden bij de twee leiders. Het achtervolgende groepje was achter niet ver weg.

Bij de laatste schietronde bleven Ustyugov en Hurajt zonder fouten en kregen de snelle langlaufer Christophe Sumann op zestien seconden achter zich aan. Ustyugov besloot niet te wachten en demarreerde weg bij Hurajt. Hurajt kreeg met nog ruim een kilometer te gaan de Fransman Martin Fourcade en Sumann achter zich aan.

Hurajt viel op het laatste klimmetje wat stil en werd gepasseerd door Fourcade, die doorging naar Ustyugov. De Rus liet zich echter niet meer inhalen en won de wedstrijd, voor Fourcade en Hurajt die een verdiende bronzen meedaille binnenhaalde. Bjørndalen werd uiteindelijk slechts 27e.