Whitmarsh: "Show moet snel verbeterd worden"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh was duidelijk in zijn oordeel na afloop van de eerste Formule 1-race in Bahrein in 2010: de show moet verbeterd worden en snel. Vooraf werd gedacht dat er door het tankverbod meer actie op de baan zou komen, maar vooraan bleken er alleen inhaalacties te zijn door problemen of fouten van anderen.

Vrijwel alle coureurs die vooraan reden maakten slechts één pitstop en inhalen bleek vrijwel onmogelijk te zijn omdat dicht achter elkaar rijden niet mogelijk was. Whitmarsh deed tegenover de BBC enkele suggesties om de show te verbeteren. Zo denkt de Brit er aan om een tweede pitstop voor banden verplicht te maken of dat het ontwerp van de banden zodanig moet worden dat ze veel meer op de limiet gebruikt gaan worden.

De superzachte banden gingen makkelijk meer dan twintig ronden mee, terwijl Whitmarsh er op in wil zetten dat ze rond die tijd versleten zijn en hierdoor veel mindere prestaties leveren. Ook de hardere compound zou niet makkelijk een halve race-afstand mee moeten gaan en hierdoor kan een extra pitstop geforceerd worden.

"Als we vandaag in ronde vijf een safety car hadden gekregen, dan was iedereen binnengekomen om de hardere band te halen en hadden dan 49 ronden zonder een stop gereden. Dat is een reëel gevaar. Door de banden kan het, maar ik ga de schuld niet bij Bridestone leggen. We zijn er allemaal verantwoordelijk voor. We moeten kijken naar meer verplichte stops, kwetsbaardere banden en het dichter bij elkaar racen, zodat er eenvoudiger ingehaald kan worden."

"Jammer genoeg heeft de dubbele diffuser, die we allemaal hebben, dat in de laatste twee jaar enorm tegengewerkt. Volgend jaar zijn we er vanaf, maar dat is waarschijnlijk een jaar te laat. Wat we voor dit jaar kunnen doen? Het moet waarschijnlijk van Bridgestone komen en het verplicht stellen van meer stops."