Lance Davids, de avonturier van Zuid-Afrika

Lance Davids is een voetballer die deze maand zal deelnemen aan het Wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Hij zal op dit mondiale eindtoernooi ervoor proberen te zorgen dat het gastland hoge ogen zal gooien op eigen ondergrond.

Naam: Lance Davids
Leeftijd: 25 jaar
Positie: Middenvelder
Huidige club: Ajax Cape Town

Davids zag op 11 april 1985 het levenslicht in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Kaapstad. In de jeugd besloot Davids lid te worden van Hellenic FC en via deze Zuid-Afrikaanse ploeg belandde de jonge aanvaller al snel in Europa. Vanaf het seizoen 2003/04 kwam de destijds 18-jarige Davids in de Duitse Bundesliga uit voor TSV 1860 München. In zijn eerste seizoen kwam hij tot twaalf optredens in de hoofdmacht.

In datzelfde seizoen degradeerde 1860 München naar de 2.Bundesliga. In de twee daaropvolgende jaren kwam Davids tot slechts negen wedstrijden en de Zuid-Afrikaanse middenvelder besloot zijn geluk elders in Europa te beproeven. Hij vertrok naar Zweden waar hij vanaf 2006 ging spelen voor Djurgårdens IF. Daar speelde Davids in drie seizoenen uiteindelijk 64 wedstrijden, waarin hij zesmaal wist te scoren.

Davids, die sinds 2004 uitkomt voor zijn vaderland, besloot zijn contract bij Djurgårdens niet te verlengen en hij verhuisde in de winter van 2008 terug naar het Europese vasteland. Hij kwam als testspeler onder anderen bij FC Twente en Club Brugge aan de bak, maar tijdens beide proefperiodes wist Davids niet te imponeren. Uiteindelijk keerde hij terug naar zijn vaderland, waar hij voor Supersport United ging spelen.

Daar maakte hij het seizoen 2008/09 af om vervolgens de overstap te maken naar Ajax Cape Town, om zich zo in de kijker te spelen voor een plekje in de WK-selectie. Bij de satellietclub van Ajax Amsterdam kende de 25-jarige Davids meer succes. Afgelopen seizoen kwam de middenvelder tot 24 maal uit voor de ploeg van trainer Foppe de Haan. Ook verdiende Davids daarmee een plekje in de WK-selectie.

Of Davids veel minuten zal maken voor zijn land is maar zeer de vraag. De concurrentie op het middenveld, met spelers als Steven Pienaar (Everton), Macbeth Sibaya (Rubin Kazan) en Kagisho Dikgacoi (Fulham), is moordend. Zuid-Afrika is in een zware Poule A ingedeeld met Frankrijk, Mexico en Uruguay.