[Groep A] Uitslag Zuid-Afrika - Mexico

In het Soccer City Stadium in Johannesburg is zojuist de eerste wedstrijd van dit WK voetbal gespeeld. Gastland Zuid-Afrika speelde met 1-1 gelijk tegen Mexico.

Al na twee minuten kreeg Mexico de eerste kans van de wedstrijd, maar Dos Santos stuitte op doelman Khune. Mexico begon duidelijk een stuk beter aan het duel dan het gastland en was via vooral Dos Santos een paar keer gevaarlijk. In de vijftiende minuut was er een goeie hoekschop van Dos Santos naar de eerste paal. Franco kwam goed ingelopen, maar zijn poging ging over. De eerste gele kaart van het WK kwam op naam van de Mexicaan Efraín Juárez wegens hands in de zeventiende minuut van de wedstrijd.

Zuid-Afrika zorgde in de 23e minuut voor de eerste echte dreiging. Gaxa, verdediger van de Mamelodi Sundowns, moest echter te ver uitwijken. Na de sterke openingsfase van de wedstrijd slaagde Mexico er niet in om door te drukken. In de 32e minuut was er wederom een grote kans voor de Mexicanen, maar wederom lette de Zuid-Afrikaanse keeper Khune goed op. Een schot van Vela, die veel ruimte kreeg, ging vervolgens voorlangs. Niet langs daarna trof Mexico wel doel, maar de goal van Vela werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Zuid-Afrika werd sterker naarmate de eerste helft op zijn einde liep en kreeg kansjes via onder anderen Dikgacoi. De ruststand was echter 0-0.

Zuid-Afrika begon beter aan de tweede helft. Er werd een goeie voorzet vanaf links gegeven, maar Salcido ruimde bijtijds op. In de 54e minuut was het Zuid-Afrika dat de 1-0 maakte. Via een counter  werkte Siphiwe Tshabalala met een krachtig schot in de kruising knap af. Dos Santos was in de 60e minuut dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Khune wist de bal net uit het doel te houden. In de 65e minuut kreeg Zuid-Afrika de kans om de wedstrijd te beslissen, maar het schot ging net naast. Zuid-Afrika was duidelijk de betere ploeg, Mexico kwam er weinig meer aan te pas maar door wanorde in de verdediging bij het gastland komt het in de 79e minuut wel weer op gelijke hoogte via Márquez.

Hernandez kreeg in de 85e minuut een kans, maar zijn schot werd afgeblokt door Khumalo. Uit een counter kreeg Zuid-Afrika vervolgens een paar minuten voor tijd de kans op de overwinning, maar Mphela schoot vanuit een scherpe hoek de bal op de paal. Ondanks dat beide ploegen bleven aanvallen bleef het 1-1.