[Groep C] Uitslag Engeland - Verenigde Staten

In Rustenburg is om 20:30 afgefloten voor het eerste duel in groep C tussen Engeland en de Verenigde Staten.

In de beginfase was het voor beide partijen aftasten toch was het Engeland dat al na vier minuten het net wist te vinden. Steven Gerrard kon scoren doordat Wayne Rooney van de bal af bleef na aangeven van Heskey. Na het doelpunt hadden de Verenigde Staten weer even moeite om het spel op te pakken. De Amerikanen slaagden er desondanks in om al vrij snel voor het doel van de Engelse doelman te verschijnen. Altidore had na een ruim kwartier voetbal de kans op de gelijkmaker. Echter sprong King net voor de Amerikaan op en had de mazzel wat eerder bij de bal te zijn dan zijn tegenstander.

Milner kreeg de eerste kaart van  het duel na zijn tweede overtreding in deze wedstrijd liet de scheidsrechter duidelijk merken niet van dit soort overtredingen gediend. Een aantal minuten later was het Tim Howard die naar de grond ging na een overtreding van Heskey. De goalie van de Verenigde Staten kon gelukkig nog verder. In de tussentijd werd bij Engeland Milner naar de kant gehaald. De enige speler op het veld met een gele kaart werd voor vervangen door Wright-Philips. Landon Donovan probeerde zo'n acht minuten voor rust doelman Green te verrassen met een schot. Gelukkig voor de Britse voetbalploeg ging de bal ruim naast. Enkele minuten later was het wel raak een gigantische blunder van doelman Green die een bal geschoten door Dempsey onder zich door zag gaan. Dit doelpunt was een behoorlijke tik voor de Engelsen en ook zij hadden even de tijd nodig om deze blunder te verwerken.

De tweede helft is ondertussen weer van start gegaan en direct een gele kaart voor DeMerit van de Verenigde Staten voor een handsbal. Na vijf minuten spelen in de tweede helft is het duidelijk wat de Engelsen willen, namelijk scoren. Lennon gaf na 52 minuten een prima bal aan Heskey maar die besloot recht op de Howard te schieten en een prima kans te verprutsen. De tweede helft is opnieuw leuk om naar te kijken. Beide ploegen spelen een leuke pot voetbal en kansen zijn er aan beide zijdes. Engeland heeft misschien iets vaker de bal in het bezit maar de Verenigde Staten komt niet direct in gevaar. Na een ruim uur spelen was Joseph Altidore die een prima kans kreeg maar doelman Green wist ditmaal wel de bal tegen te houden en Engeland nog altijd op een gelijkspel te houden.

Wayne Rooney schoot een kwartier voor tijd voor het eerst richting het doel van Tim Howard. De bal ging echter net voor Howard langs over de achterlijn. Een aantal minuten later was het opnieuw Rooney die een kleine mogelijkheid had maar ook deze bal ging niet in het net. De Verenigde Staten leken zich ervan bewust dat er niet meer in Rustenburg viel te halen en ze tevreden konden zijn met een gelijkspel tegen de Engelsen.Daar leken de Amerikanen dan ook uiteindelijk gelijk in te krijgen. Een prima fluitende Braziliaanse scheidsrechter floot na 94 minuten eerste wedstrijd in Groep C ten einde.