[Groep E] Uitslag Japan - Kameroen

Japan heeft de wedstrijd tegen Kameroen enigszins verrassend in winst weten om te zetten. In een zeer matig duel was Keisuke Honda vijf minuten voor rust de uiteindelijke matchwinnaar. Zaterdag treft Japan het andere land dat won in Poule E; Nederland.

Kameroen heeft afgetrapt en daarmee een start gemaakt aan de tweede wedstrijd uit Poule E. Bondscoach van De Ontembare Leeuwen, Paul le Guen, liet Arsenal-speler Alexandre Song op de bank. Ajacied Eyong Enoh kon wel op een basisplaats rekenen. Aan de andere kant stond Honda in de basis. Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de wedstrijd en kansen bleven daardoor in de eerste minuten nog uit. Ook na twintig minuten spelen was er nog geen kans te noteren. Beide ploegen durfden geen initiatief te nemen en dit resulteerde in een saai eerste gedeelte van de eerste helft.

Na ruim een half uur spelen werd Japan iets gevaarlijker, maar de Japanse aanvallers konden de voorzetten van Endo en Hasebe niet omzetten in een doelpoging. Na 37 minuten was Enoh verantwoordelijk voor het eerste schot op doel. Zijn poging werd gepareerd door de Japanse doelman Kawashima. In de tegenaanval werd een voorzet van rechts opgevangen door Honda. De oud-VVV'er liet het buitenkansje niet onbenut en schoot de bal in het doel achter Hamidou. Daarmee zette hij Japan ietwat verrassend op voorsprong. Kameroen ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar het Afrikaanse land kon tot aan de rust nauwelijks voor gevaar zorgen.

Japan trapte af voor het tweede bedrijf van de wedstrijd. Beide bondscoaches hebben geen wissels doorgevoerd. Het eerste gevaar in de tweede helft kwam op naam van de Kameroense ploeg. Eto'o passeerde op mooie wijze een paar Japanners en gaf goed voor op Choupo-Moting. De aanvaller schoot de bal maar net voorlangs het vijandelijke doel. In het eerste kwartier van de tweede helft hield Japan zich goed staande tegen het tegenvallende Kameroen. Na een uur spelen wisselde bondscoach Le Guen de defensief ingestelde Matip voor de wat meer aanvallende middenvelder Emana.

Een kwartier voor tijd brak invaller Idrissou uit via de rechterkant, maar de Kameroense aanvaller speelde de bal te ver voor zich uit waardoor hij de bal uiteindelijk verloor. Korte tijd later wist Hasebe, na een combinatie met Honda, het doel van Hamidou onder vuur te nemen. De bal werd gepareerd door de Kameroense keeper, maar belandde voor de voeten voor Okazaki. Vanuit buitenspelpositie schoot hij de rebound op de buitenkant van de paal. Vijf minuten voor tijd vuurde M'bia de bal, van buiten de zestien, hard op het doel van doelman Kawashima. De keeper van Japan had het nakijken, maar zag tot zijn geluk de bal op de lat eindigen. In de blessuretijd behoedde Kawashima zijn land voor puntverlies. De Japanse keeper redde schitterend op een schot van Webo. Dichterbij een doelpunt kwam Kameroen niet en daardoor pakte Japan drie belangrijke punten in Poule E. Zaterdag wacht de ontmoeting met favoriet Nederland.

 

Karakteristieken

Japan

1 - 0

Kameroen

39' Honda
 Gele kaart: Abe (Japan), N'Koulou (Kameroen)
Stadion: Free State Stadium, Bloemfontein
Toeschouwers: 30.620
Arbiter: Benquerença
Bijzonderheden: -
 
Opstelling:   Opstelling:
Kawashima
Nagatomo
Nakazawa
Tanaka
Komano
Matsui (Okazaki/69)
Abe
Honda
Hasebe (Inamoto/88)
Endo
Okubo (Yano/86)
  Hamidou
M'Bia
N'Koulou
Bassong
Assou-Ekotto
(Emana/63) Matip
(Geremi/75) Makoun
Enoh
Eto'o
Webó
(Idrissou/75) Choupo-Moting