[Groep F] Uitslag Italië - Paraguay

Uittredend wereldkampioen Italië heeft zijn eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap voetbal gelijkgespeeld. In het Greenpoint Stadium in Kaapstad kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Paraguay dat door Alcaraz op voorsprong kwam. De Rossi maakte de gelijkmaker in de tweede helft.  Het was de eerste wedstrijd in poule F, waarin verder ook nog Nieuw-Zeeland en Slowakije zitten.

De Italianen startten met vijf spelers die vier jaar geleden in de finale van het WK meespeelden. Buffon, Zambrotta, Cannavaro, De Rossi en Iaquinta speelden toen mee, waarbij de laatste twee invallers waren. Pirlo zal vandaag niet mee kunnen doen vanwege een blessure. Paraguay mist vooral hun sterspeler Salvador Cabañas, die enkele maanden terug in zijn hoofd geschoten werd en dit ter nauwe nood overleefde.

Ondanks dat regen en hagelstenen met bakken uit de hemel kwamen, trapten Gilardino en Marchisio om 20:30 uur af. Riveros zette gelijk de toon door hard in te komen op Chiellini, die wel verder kon spelen. De Italianen begonnen on-Italiaans en zochten direct de aanval, al leverde dat in de beginfase nog geen  kans op. Paraguay wist er niet uit te komen in de eerste twintig minuten doordat het telkens onder druk werd gezet door de felle Italianen.

Het eerste schotje kwam op naam van Montolivo die vanaf de zestien meter schoot, maar die bal kon eenvoudig worden gepakt door doelman Villar. In dezelfde minuut schoot Aureliano Torres de bal van dezelfde afstand net naast de goal van Buffon. Daarna kwam het grootste gevaar vooral uit corners, waarbij de Paraguayaan Da Silva de bal net over de eigen goal kon werken.

De eerste echte kans voor Paraguay ging er direct in. In de 39e minuut werd een vrije trap door Alcaraz, die tussen Cannavaro en De Rossi stond, met het hoofd tot een doelpunt gepromoveerd. De 0-1 was ook de ruststand in Kaapstad.

Er was na de rust een opmerkelijke wissel bij de Italianen. Keeper Buffon moest het veld, waarschijnlijk met een blessure, verlaten en voor hem kwam Marchetti in de plaats. Direct na rust gebeurde er weinig, al probeerde Pepe nog een fraaie omhaal te maken. Helaas vergat hij dat de bal daarbij ook nog geraakt dient te worden.

Ook Paraguay kreeg een aardige kans. Na slecht uitverdedigen van de Italianen kreeg Vera de bal op zijn voet. Zijn schot ging echter net naast de goal van Marchetti, de doelman van Calgilari. Na een uur spelen viel de eerste kaart te noteren. Caceres ging te hard door op Montolivo en kreeg de eerste prent van de Mexicaanse scheidsrechter.

In de 63e minuut viel de 1-1. Villar zat mis bij een corner van Pepe, die voor de voeten van De Rossi belandde. De Italiaan tikte de bal in het lege doel. Camoranesi kreeg daarna een gele kaart toen hij op de voet ging staan van Vera.

Beide teams namen geen genoegen met de gelijke stand en brachten een spits in. Di Natale (Italië) en Cardozo (Paraguay) moesten in het laatste kwartier het verschil gaan maken. Italië had de eerste goede poging. Montolivo schoot van een meter of twintig, maar de bal werd prima gepakt door Villar.

Italië had het meeste haast om een goal te maken en zocht dan ook veelvuldig de aanval, waarbij Paraguay rustig afwachtte tot hun kans kwam. Italië werd mede geholpen door een blessure van Santana, die amper meer kon lopen maar wel verder moest omdat zijn trainer Martino al drie keer gewisseld had. Alleen wisten beide teams geen kans meer te creëren, waardoor de weinig speciale wedstrijd eindigde in een gelijkspel.