[Groep D] Uitslag Australië - Servië

Australië en Servië zijn uitgeschakeld op het WK voetbal. The Socceroos won het duel met 2-1 van de Serven, maar dit was voor beide landen onvoldoende. In de andere wedstrijd won Duitsland met 1-0 van Ghana, waardoor beide landen zeker zijn van de volgende ronde.

Servië trapte om 20:30 af voor hun laatste groepswedstrijd op het WK voetbal tegen Australië. In de eerste tien minuten van het duel tastten beide ploegen elkaar nog wat af, waardoor er van echte kansen nog geen sprake was. Zowel de Australiërs als de Serven namen een afwachtende houding aan en leken vooral op de counter te gokken.

Voor Servië leek dit na twaalf minuten goed uit te pakken. Miloš Krasic stond niet buitenspel en kon zo naar de keeper van The Socceroos, Mark Schwarzer, lopen. De aanvaller schoot de bal echter hoog over, waardoor de goalie niet in actie hoefde te komen. Ook daarna leken de Serven het betere van het spel te hebben. Zo kreeg Nikola ´igic de mogelijkheid op een kopbal, maar deze werd door de Australische defensie weggewerkt.

In de 22e minuut liet David Carney zien een zwakke schakel in de defensie van Australië te zijn. Branislav Ivanovic kreeg door de fout van de verdediger een grote kans, maar hielp deze vervolgens om zeep. Een aantal minuten later kreeg Australië via Tim Cahill zijn eerste kans. De middenvelder, die de bal overigens naast het doel tikte, werd bediend door Mark Bresciano. In de tegenstoot kwam de bal uiteindelijk bij Nikola ´igić terecht, maar ook hij miste. In het resterende deel van de eerste helft werd niet meer gescoord.

De tweede helft begon zoals de eerste was geëindigd. Beide landen voetbalden wel, maar echte kansen waren er nog nauwelijks; tot de 54e minuut. Zigic wist de bal namelijk goed te controleren, nadat hij door Jovanovic werd aangespeeld. Het schot, wat de aanvaller wist te produceren, zeilde maar net over het doel van Stojkovic. Na bijna een uur spelen kreeg Servië een vrije trap. Mark Bresciano ging achter de bal staan en wist het de doelman van The Socceroos nog wel lastig te maken, maar een doelpunt viel er niet.

De ruimtes op het veld werden, naarmate de wedstrijd vorderde, groter. Duitsland was namelijk op 1-0 gekomen, waardoor er door beide landen doelpunten gemaakt moesten worden. Anders was het voor beide landen de laatste wedstrijd op het WK voetbal van 2010. Zo was Kuzmanovic er voor Servië dichtbij, maar kopte over. Aan de andere kant was het Cahill, die Australië vervolgens op voorsprong zette.

Nog geen vijf minuten later kon Stojkovic voor de tweede keer gaan vissen. Invaller Brett Holman schoot de bal vanaf een afstand van ruim 20 meter tegen de touwen. Servië was duidelijk aangeslagen door de twee doelpunten en probeerde wat speldenprikjes uit te delen. Zij kwamen echter niet in de buurt van het doel van Schwarzer. Toch kwamen de Serven via Marko Pantelic uiteindelijk terug, waardoor zij weer dichtbij de volgende ronde waren.

Vijf minuten voor tijd was Joshua Kennedy heel dichtbij een treffer, maar schoof de bal vervolgens maar net naast het doel van Stojkovic. Ook daarna bleef het spannend. Zo maakte Cahill nog een handsbal, maar dit werd niet door arbiter Larrionda gezien. In de blessuretijd veranderde er niets meer, waardoor beide landen alsnog naar huis konden.