[Groep H] Uitslag Chili - Spanje

Spanje heeft op de laatste speeldag toch nog de koppositie in Groep H veroverd. Chili werd met 2-1 aan de kant geschoven, waardoor de Zuid-Amerikanen werden ingehaald. De eerste plaats werd een feit doordat Zwitserland niet van Honduras won.

Direct na de aftrap was het Chili, dat bij een gelijkspel zeker geplaatst zou zijn voor de volgende ronde, dat verrassend het initiatief nam. Tot grote kansen leidde dat niet, al was de snelle rechterspits Alexis Sánchez gevaarlijk met een lobje richting de verre hoek. Iker Casillas voorkwam een tegentreffer door de bal achter te tikken. Het duel in Pretoria was niet een bijzonder harde, toch mocht arbiter Marco Rodríguez graag naar zijn borstzakje grijpen. Nadat hij al drie Chilenen op de bon had geslingerd was daar plots de openingstreffer. Fernando Torres ontsnapte op links, maar zag zijn sprint gestuit door doelman Claudio Bravo. De bal belandde echter in de voeten van David Villa, die van veertig meter het lege doel wist te treffen.

Ondanks de tegenslag bleven de Zuid-Amerikanen de aanval zoeken. Een enorme kans voor Jean Beausejour ontstond na matig verdedigen, maar Gerard Piqué herstelde de situatie met een uitstekende ingreep. Vanuit een counter was Spanje vervolgens wederom trefzeker. Andrés Iniesta werd geheel vrijgelaten op de rand van de zestien en schoof de bal langs Bravo binnen. Terwijl de middenvelder van FC Barcelona zijn treffer vierde werd de ellende voor Chili nog groter. Marco Estrada ontving zijn tweede gele kaart, omdat hij vlak voor de 0-2 op de hak van Torres was gaan staan. Ook Waldo Ponce had de rust niet mogen halen. De verdediger kwam echter goed weg met een gele kaart na natrappen op Torres.

Bondscoach Bielsa was niet van plan om in het tweede bedrijf op de defensie te gokken. Hij bracht twee nieuwe krachten in de aanval, en dat betaalde zich direct uit. Rodrigo Millar ontving de bal op de rand van de zestien, en schoot tussen drie Spaanse verdedigers raak. Casillas was kansloos doordat de bal door Gerard Piqué´s knie van richting werd veranderd. Omdat beide ploegen doorhadden dat het bij Zwitserland - Honduras nog altijd doelpuntloos was, leken de teams vrede te hebben met de 1-2. Chili speelde op balbezit, de Spanjaarden trachtten af en toe via een counter de wedstrijd in het slot te gooien.

Toen Vicente del Bosque echter Torres naar de kant haalde voor Fàbregas waren de intenties van de Europeanen ook duidelijk. De 1-2 consolideren was geen probleem voor de regerend Europees kampioen. Beide ploegen spaarden hun krachten, wat voor de Chilenen enigszins risicovol was. Zwitserland scoorde echter niet meer in Bloemfontein. Door de zege stijgt Spanje op doelsaldo naar de koppositie, en treft het dinsdag Portugal in de achtste finales. Chili is veroordeeld tot het aantreden tegen Brazilië op maandagavond.

Chili

1 - 2

Spanje

 47' Rodrigo Millar
   24' David Villa
 37' Andrés Iniesta
 
 Gele kaart: Waldo Ponce, Gary Medel, (Chili)
 Rode kaart: Marco Estrada (37/2xg) (Chili)
 
Stadion: Loftus Versfeld, Pretoria 
Toeschouwers: 42.000
Arbiter: Marco Rodríguez (MEX)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bravo
Isla
Medel
Ponce
Jara
Estrada
Vidal
Mark González (Millar/46')
Valdivia (Paredes/46')
Alexis Sánchez (Orellana/65')
Beausejour
  Casillas
Sergio Ramos
Puyol
Piqué
Capdevila
Busquets
Xabi Alonso (Javi Martínez/73')
Xavi
Iniesta
Villa
(Fàbregas/55') Torres