[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag vindt de eerste etappe plaats van de Tour de France. Met Fabian Cancellara in het geel wordt vanuit Rotterdam koersgezet naar België, waar na 223,5 vrijwel vlakke kilometers wordt gefinisht in de hoofdstad Brussel.

Rotterdam
Rotterdam is gelegen in de provincie Zuid-Holland en telt ruim 600.000 inwoners. De stad bezit het grootste havengebied van Europa, wat lange tijd zelfs de grootste haven was van de wereld. Grote trekpleister in de stad is de Euromast, terwijl de Erasmusbrug sinds de opening in 1996 het nieuwe symbool is van de stad.

De Tour finishte tot gisteren één keer eerder in Rotterdam. Etappe 1A van de Tour van 1973 werd gewonnen door de Belg Willy Teirlinck.

Brussel
Brussel is naast de hoofdstad van België ook de stad waar de Europese Unie is gevestigd. In Brussel en omgeving wonen ruim 1.000.000 mensen. Brussel ontstond in de tiende eeuw rond een Romeins legerkamp op een eiland in de Zenne. Het groeide uiteindelijk in de negentiende eeuw uit, nadat het eerst de hoofdstad was van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, tot de hoofdstad van België. Grote trekpleisters in de stad zijn onder andere het Atomium, wat een vergroot ijzerkristal voorstelt. Dit monument werd geplaatst voor de wereldtentoonstelling van 1958.

De stad heeft elf keer de Tour de France mogen begroeten, waarbij het in 1958 ook de Tourstart had. In 1992 werd voor het laatst gefinisht in Brussel, toen was Laurant Jalabert de winnaar.

Etappebeschrijving
De eerste etappe van 223,5 kilometer gaat van Rotterdam naar Brussel. Via de Zuid-Hollandse- en Zeeuwse eilanden wordt koersgezet naar België. Dit biedt perspectief voor eventuele waaiervorming, zoals het ook in de Giro d'Italia gebeurde eerder dit jaar. Echter is de rit daarna nog dermate lang, dat eventuele tweede en derde groepen nog genoeg tijd hebben om terug te keren.

Uiteindelijk wordt er gefinisht in Brussel, waar naar alle waarschijnlijkheid de sprinters om de dagzege zullen gaan strijden.

 

Profiel

 

Algemeen klassement na de proloog

# Renner Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Saxo Bank 10,00
2 Tony Martin (Dui) HTC Columbia 10,10
3 David Millar (GB) Garmin 10,20
4 Lance Armstrong (VS) RadioShack 10,22
5 Geraint Thomas (GB) Team Sky 10,23
6 Alberto Contador (Spa) Astana 10,27
7 Tyler Farrar (VS) Garmin 10,28
8 Levi Leipheimer (VS) RadioShack 10,28
9 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky 10,32
10 Janez Brajkovic (Slo) RadioShack 10,35

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Cavendish
**** Farrar
*** Petacchi, Hushovd
** Freire, Ciolek
* Rojas, Isasi, Boasson Hagen