[Tour] De etappe van vandaag

De tweede etappe van de 97e editie van de Tour de France wordt geheel op Belgische grond verreden. De rit van 201 kilometer gaat van Brussel, met een behoorlijke omweg, naar Spa. Daar wordt na een heuvelachtige finale gefinisht.

Brussel
Brussel is naast de hoofdstad van België ook de stad waar de Europese Unie is gevestigd. In Brussel en omgeving wonen ruim 1.000.000 mensen. Brussel ontstond in de tiende eeuw rond een Romeins legerkamp op een eiland in de Zenne. Het groeide uiteindelijk in de negentiende eeuw uit, nadat het eerst de hoofdstad was van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, tot de hoofdstad van België. Grote trekpleister in de is zijn onder andere het Atomium, wat een vergroot ijzerkristal voorstelt. Dit monument werd geplaatst voor de wereldtentoonstelling van 1958.

De stad heeft elf keer de Tour de France mogen begroeten, waarbij het in 1958 ook de Tourstart had. Voor gisteren werd er in 1992 voor het laatst gefinisht in Brussel, toen was Laurant Jalabert de winnaar.

Spa
Spa ligt in de provincie Luik en heeft ruim 10.000 inwoners. De stad is natuurlijk bekend om het water. Het Spa water, dat ijzer- en koolzuurhoudend is, kende een geneeskrachtige werking en trok veel mensen naar de stad. De stad werd daardoor zo bekend dat in de 19e eeuw "spa" in het Engels een soortnaam werd voor een kuuroord. Een ander bezienswaardigheid rond Spa is het circuit van Spa-Francorchamps, waar elk jaar het Formule 1-circus te gast is.

Op dat circuit vond de tot nu toe enige etappe plaats die in Spa finishte. Op het circuit was Fransman Bernard Hinault de sterkste in een tijdrit.

Etappebeschrijving
De etappe kent een rustige opbouw met eerst 100 kilometer vlakke wegen. Daarna gaan de coureurs de Ardennen in, waar enkele bergen uit de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik worden beklommen. In totaal staan zes beklimmingen op het programma, drie van de vierde en drie van de derde categorie.

De laatste berg van de dag, de Col du Rosier, bevindt zich op twaalf kilometer van het einde. Een uitgelezen kans voor de specialisten om voor de etappezege te gaan, al is de kans op een sprint met een grote groep altijd aanwezig.

 

Profiel

 

Algemeen klassement na de eerste etappe

# Renner Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Saxo Bank 5.19.38
2 Tony Martin (Dui) HTC Columbia +0.10
3 David Millar (GB) Garmin +0.20
4 Lance Armstrong (VS) RadioShack +0.22
5 Geraint Thomas (GB) Team Sky +0.23
6 Alberto Contador (Spa) Astana +0.27
7 Tyler Farrar (VS) Garmin +0.28
8 Levi Leipheimer (VS) RadioShack z.t.
9 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky +0.32
10 Linus Gerdemann (Dui) Milram +0.35

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Cavendish
**** Farrar
*** Petacchi, Hushovd
** Rojas, Ciolek, Freire
* L-L Sanchez