[Tour] De etappe van vandaag

Velen zullen vandaag met het hoofd bij de WK-finale zitten, maar er wordt ook nog in de Tour de France een belangrijke rit gereden. Nadat gisteren de spieren van de klimmers goed warm zijn gemaakt, begint vandaag het echte werk. Vanuit Stadion des Rousses, aankomstplaats van gisteren, wordt koers gezet naar Morzine, waar de slotklim de Avoriaz is, een beklimming van 13,6 kilometer met een stijgingspercentage van 6,1 procent.

Station des Rousses
Het Station des Rousses wordt zowel in de zomermaanden als in de wintermaanden veel bezocht door toeristen. In de winter is er naast de vele skipistes ook de mogelijkheid tot langlaufen in het mooie gebied. Jaarlijks vindt er bijvoorbeeld de grote Transjurassienne wedstrijd plaats, een langlaufwedstrijd over 76 kilometer.

In de zomer kan er in het prachtige resort onder andere worden gedaan aan golf, zeilen, mountainbiken en het bezoeken van de ondergrondse passages van het Les Rousses fort. Gisteren kwam de Tour hier voor het eerst aan, terwijl er vandaag hier voor de eerste keer vertrokken wordt.

Morzine-Avoriaz
Het dorpje Morzine is, hoe kan het ook anders, bekend vanwege de wintersport. Zo is er 650 kilometer aan skipistes te vinden in de omgeving van het stadje met 3.000 inwoners.

Morzine is een bekende plaats in de Tour-historie. De Tour de France is zeventien keer in deze plaats aangekomen, waarvan de aankomst in 2006 misschien wel de meest memorabele was. Toen won Floyd Landis, achteraf onder invloed van doping, een heroïsche etappe, waardoor hij weer terug in de race kwam om de gele trui. De enige renner die twee keer wist te winnen bij Morzine is Richard Virenque.

Etappebeschrijving
Vandaag staan de eerste twee bergen van de eerste categorie op het programma. Na een rustige aanloop van 140 kilometer met twee bergjes van de vierde categorie volgt eerst de klim van 14 kilometer à 6,9 procent op de Col de la Ramaz, waarvan de top op 33,5 kilometer van de finish ligt. Na de afdaling volgt eerst nog een klim van de derde categorie, waarna koers wordt gezet naar de slotklim.

De finish is op de Avoriaz, waarvan de voet ligt in Morzine. De klim is minder lang (13,6 kilometer) en minder steil (6 procent) dan de Col de la Ramaz, maar zal lastig genoeg zijn om het verschil te maken.

 

Profiel

Profiel slotklim

 


Algemeen klassement na de zevende etappe

Klassement

# Naam ploeg tijd
1 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 33:01.23
2 Cadel Evans (Aus) BMC + 1.25
3 Ryder Hesjedal (Can) Garmin + 1.32
4 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank + 1.55
5 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana + 2.17
6 Alberto Contador (Spa) Astana + 2.26
7 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 2.28
8 Nicolas Roche (Ier) AG2R z.t.
9 Johan Vansummeren (Bel) Garmin + 2.33
10 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2.35
23 Robert Gesink Rabobank + 4,02
36 Bram Tankink Rabobank + 6,01
102 Karsten Kroon BMC Racing Team + 24,54
107 Martijn Maaskant Garmin + 25,57
124 Maarten Tjallingii Rabobank + 29,32
139 Koos Moerenhout Rabobank + 33,01
144 Lars Boom Rabobank + 34,24

 

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Contador
**** A. Schleck
*** Gesink, Armstrong
** Evans
* Cunego