[Tour] De etappe van vandaag

Na de rustdag moeten de renners vandaag weer vol aan de bak. Met Cadel Evans in het geel wordt vanuit Morzine-Avoriaz koers gezet naar Saint Jean-de-Maurienne, waar na 204,5 kilometer wordt gefinisht. Onderweg doemt onder andere de Col de la Madelaine op, de eerste buitencategorieklim van deze ronde.

Morzine-Avoriaz
Het dorpje Morzine is, hoe kan het ook anders, bekend vanwege de wintersport. Zo is er 650 kilometer aan skipistes te vinden in de omgeving van het stadje met 3.000 inwoners.

Morzine is een bekende plaats in de Tour-historie. De Tour de France is zeventien keer in deze plaats aangekomen, waarvan de aankomst in 2006 misschien wel de meest memorabele was. Toen won Floyd Landis, achteraf onder invloed van doping, een heroïsche etappe, waardoor hij weer terug in de race kwam om de gele trui. De enige renner die twee keer wist te winnen bij Morzine is Richard Virenque.

Saint Jean-de-Maurienne
Saint Jean-de-Maurienne is een bekende plaats onder wielertoeristen. Met onder andere de Galibier, Télégraphe, Madeleine en de Croix-de-Fer in de buurt is het stadje van een kleine tienduizend inwoners een geweldig uitvalsoord voor de amateurrenners. In de stad zelf zijn naast de kathedraal ook diverse musea te vinden en is er jaarlijks het Saint-Jean boordfestival.

De Tour was één keer eerder in Saint-Jean-de-Maurienne, toen in 2006 de etappe startte naar Morzine.

Etappebeschrijving
Ondanks dat er vandaag geen aankomst bergop is, belooft het toch een boeiende rit te worden. In het eerste deel van de 204,5 kilometer lange etappe zijn vier klimmen opgenomen, waarvan twee van de eerste categorie. Na 46 kilometer wordt de top van de Col de la Colombière (16,5 kilometer à 6,7%) bereikt, waarna na 97 kilometer na een klim van 14,4 kilometer de top van de Col de Saisies wordt bereikt.

Daarna volgt een lange afdaling richting de voet van de laatste klim, de Col de la Madelaine. De berg is 25,4 kilometer lang à 6,1% en de top ligt op 32 kilometer van de streep. In de afdaling van de klim valt veel tijd te winnen, maar ook te verliezen. Ook zal het belangrijk zijn of renners goed uit de rustdag komen of niet.

 

Profiel

Algemeen klassement na de achtste etappe

# Naam ploeg tijd
1 Cadel Evans (Aus)
BMC Racing Team 37:57.09
2 Andy Schleck (Lux)
Saxo Bank + 0.20
3 Alberto Contador (Spa) Astana + 1.01
4 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 1.03
5 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 1.10
6 Ryder Hesjedal (Can) Garmin + 1.11
7 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 1.45
8 Levi Leipheimer (VS) RadioShack + 2,14
9 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2.15
10 Michael Rogers (Aus) HTC Columbia + 2.31
11 Robert Gesink Rabobank + 2,31


FOK!sport favorieten voor de etappe

***** Samuel Sanchez
**** Luis-Leon Sanchez
*** Ryder Hesjedal
** Joaquim Rodriguez
* Nicolas Roche, Christope Le Mevel