[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag wordt er een typische overgangsrit verreden in de Tour de France. De rit van 179 kilometer van Chambéry naar Gap lijkt een uitgelezen kans voor aanvallers of klassementsrenners op grote achterstand om te kunnen strijden om de dagzege. Op La Quartorze Julliet zullen ook de Franse rijders zich willen laten zien. 

Chambéry
De stad Chambéry heeft 60.000 inwoners en is gelegen in een vallei in de Alpen. De stad heeft een mix van historische en moderne architectuur en is ook erg actief bezig met zonne-energie. Verder huisvest het de Eureka Gallery en zijn Espace Montagne tentoonstelling. Hiermee probeert de stad te zorgen dat mensen de Alpen meer waarderen en begrijpen.

Chambéry heeft de Tour-karavaan al vaak mogen begroeten in de stad. Echter is het maar één keer zo geweest dat het de startplaats was voor een etappe. Dit was in 1996 toen Luc Leblanc de etappe naar Les Arcs won.

Gap
Gap heeft al negentien keer de Tour de France op zijn grondgebied mogen verwelkomen. Recente winnaars in de stad zijn onder andere Erik Zabel en Alexandre Vinokourov. Daarnaast was het de startplaats in enkele etappes naar de L'Alpe-d'Huez, onder andere in 2006 toen Fränk Schleck, inmiddels niet meer actief in deze ronde, won.

Gap is de markering tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Alpen. Het is een plaats voor zowel zomer- als wintersporten en dat is in de stad ook te merken. Er zijn vele sportclubs en 50 procent van de inwoners is lid van minstens één club.

Etappebeschrijving
Vandaag is dus een ideale dag voor vluchters om kans te maken op de dagzege. De rit is zeker niet vlak, met een klim van de 2e en 1e categorie, en dus zullen de sprintersploegen zich koest houden, zeker met de afdaling op het eind.

Naast de eerste categorieklim van de Côte de Laffrey (7 kilometer á 9 procent) volgt op 40 kilometer van de streep de Col du Noyer. De laatste keer dat deze berg werd beklommen was in 2003. De klim was niet legendarisch, maar de afzink des te meer. Joseba Beloki was dat jaar de naaste belager van Lance Armstrong, maar kwam tijdens de afdaling ten val nadat zijn band van zijn achterwiel liep.

Hierbij brak hij zijn dijbeen, zijn pols en zijn elleboog en moest Armstrong, die achter hem reed, even door het veld om hem te ontwijken. Sinds deze val heeft Beloki niet meer op zijn oude niveau gepresteerd en stopte met wielrennen in 2007. De val is hieronder te zien.

 

Profiel

Algemeen klassement na de achtste etappe

# Naam ploeg tijd
1 Andy Schleck (Lux)
Saxo Bank 43.35,09
2 Alberto Contador (Spa)
Astana + 0,41
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2,45
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,58
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3,31
6 Levi Leipheimer (VS) RadioShack + 3,59
7 Robert Gesink Rabobank + 4,22
8 Luis León Sánchez (Spa) Caisse d'Epargne + 4,41
9 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 5,08
10 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 5,09
36 Bram Tankink Rabobank + 21,58

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Le Mévél
**** Voeckler
*** De Weert, El Fares
** Boasson Hagen, Sivtsov
* Brechel, Tsjallingii, Tankink