[Tour] Schleck wint, Gesink knap derde

Andy Schleck heeft de eerste echte bergrit gewonnen van de Tour de France. Op de Morzine-Avoriaz versloeg de Luxemburger Samuel Sanchez in een sprint met zijn tweeën. Op geringe achterstand werd Robert Gesink knap derde. De nieuwe leider in het klassement is Cadel Evans die de trui overnam van Sylvain Chavanel. Grote verliezer van de dag was Lance Armstrong die bijna tien minuten verloor.

Vanaf het begin gingen er weer direct renners vandoor, maar het peloton liet nog geen groep begaan. Vooral Mario Aerts en Christophe Moreau waren actief. Ze waren echter niet de eersten die een gaatje kregen. Dat lukte Vasil Kirjenka wel, die al snel werd teruggepakt. Door het nerveuze koersen was er een valpartij te noteren met als grootste slachtoffer Jerôme Pineau, die na een lange weg weer wist aan te sluiten.

Het bleef hard vechten voor de vluchters, want elke ploeg wilde vertegenwoordigd zijn. Lars Boom leek met onder andere Rein Taaramae in de goede vlucht te zitten, maar ook die groep mocht niet begaan van het peloton. Uiteindelijk lukte het een groep van zeven man een gat te krijgen.

De groep bestond uit Koos Moerenhout (Rabobank), Mario Aerts (Omega Pharma-Lotto), Benoit Vaugrenard (Francaise des Jeux), Imanol Erveti (Caisse d'Epargne), Amael Moinard (Cofidis), Sebastian Minard (Cofidis) en Christophe Riblon (AG2r). Laatstgenoemde is de beste geklasseerde in de groep op de 45e plaats op 8:05 van leider Sylain Chavanel.

Het peloton gaf de groep geen grote voorsprong. Quick Step, de ploeg van Chavanel, hield de voorsprong stabiel tussen de vier en vijf minuten. Met nog 50 kilometer tot de eerste 'echte' klim van de dag, de Col de la Ramaz, was het status quo in de koers al liep de voorsprong van de kopgroep mondjesmaat op.

Naarmate de Col de la Ramaz dichterbij kwam, voerde het peloton het tempo op. Bij de tussensprint in Viuz-en-Sallaz (gewonnen door Moerenhout) was de voorsprong 6:20. De nervositeit nam toe in het peloton en dat was te zien. Op vijf kilometer voor de voet kwam Lance Armstrong al voor de tweede keer deze etappe ten val. Hij kon verder rijden maar zag er toch enigzins gehavend uit.

Het peloton stond niet stil, waardoor Armstrong vrij achterin de groep zat toen de grote groep aan de Ramaz begon. De voorsprong van de zeven leiders was inmiddels geslonken tot 4:30. Het ging Moerenhout niet hard genoeg in de kopgroep en hij besloot er alleen vandoor te gaan. In het peloton was de bus zich al aan het vormen en werd de groep langzaam maar zeker uitgedund.

Aerts en Moinard sprongen achter Moerenhout aan en sloten niet veel later aan bij de tweevoudig Nederlands kampioen. Het peloton volgde op 3:30. Bij de vroege lossers in het peloton zaten onder anderen Jerôme Pineau en Fabian Cancellara. Op het zwaarste stuk van de klim moest leider Chavanel ook lossen bij het peloton.

Verrassend was dat zevenvoudig Tour-winnaar Armstrong moest lossen bij de groep. Astana gooide daarna direct het tempo omhoog om de Amerikaan op een grote achterstand te zetten. Ook de meesterknecht van Contador, Alexandr Vinokourov, moest lossen maar kon later weer aansluiten. De kopgroep had nog steeds een voorsprong van ruim twee minuten op de top van de klim. De achterstand van Armstrong op de groep Contador was één minuut.

Na de top van de derde categorie klim was de situatie ongewijzigd. In de achtervolging gaven de mannen van Armstrong er de brui aan, waardoor het leek dat Armstrong de hoop op een achtste Tour-zege heeft opgegeven. Hij ging ook nog eens onderuit nadat twee renners van Euskaltel voor hem vielen, wat zijn moraal nog wat verminderde. 

De Astana-renners gooiden het tempo nog wat omhoog voor de klim naar Morzine-Avoriaz wat betekende dat de voorsprong van het groepje Moerenhout geslonken was tot anderhalve minuut aan de voet van de slotklim. De groep van Contador bleef ondanks dat het tempo omhoog werd gegooid groot. Wel werden Moerenhout, Aerts en Moinard langzaam maar zeker ingelopen.

De eerste die uit de groep der favorieten vertrok was Joaquim Rodríguez van Katusha, die al snel bij de aanvallers kwam maar even zo snel weer werd ingelopen. De groep was door het beulswerk van Daniel Navarro uitgedund tot 15 man met nog vijf kilometer te gaan. Bradley Wiggins, nummer vier van vorig jaar, moest lossen en stond direct geparkeerd.

Op minder dan twee kilometer van de streep viel Kreuziger aan, maar iedereen kon aansluiten. Gesink ging daarna in de aanval maar ook die aanval werd door vrijwel iedereen gecounterd. In de slotkilometer ging Schleck ervandoor, waarop Contador moest passen. Samuel Sanchez kon wel aansluiten, maar werd op de finish geklopt door Andy Schleck. Gesink werd op geringe achterstand derde met daarachter de rest van de favorieten.