[Tour] De etappe van vandaag

De laatste overgangsetappe voordat de Tour de France de Pyreneeën ingaat wordt vandaag verreden. De 196 kilometer lange rit naar Revel gaat over licht geaccidenteerd terrein en biedt de aanvallers kans op een ritzege.

Rodez
De stad Rodez is ruim 2000 jaar oud. De historie van de stad werd lange tijd gedomineerd door de rivaliteit tussen de bisschoppen en de graafschappen van de stad. Er werd zelfs toe besloten om de stad, door middel van een muur, in tweeën te delen. Tegenwoordig wordt de stad met 26.000 inwoners gekenmerkt door zijn Notre-Dame kathedraal met een 87 meter grote toren.

Rodez was één keer eerder gastheer van de Tour de France. In 1984 won Pierre-Henti Menthéour de etappe naar Rodez.

Revel
De Tour kwam acht keer eerder aan in Revel, waaronder in 2000, toen Erik Dekker zijn tweede ritzege van die Tour de France boekte. Hij klopte toen Santiago Botero. Eerdere winnaars waren onder andere Rudi Altig en Paolo Savoldelli.

Revel ligt aan de voet van de Zwarte Berg. Het dorp met 8.500 inwoners ligt tevens vlakbij het Saint-Ferréol meer, waar vele watersportliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Etappebeschrijving
De etappe gaat over geaccidenteerd terrein en biedt daarmee het ideale plaatje voor een geslaagde ontsnapping. Op acht kilometer van de streep ligt de top van de derdecategorieklim de Côte de Saint-Ferréol (1,9 kilometer à 6 procent), waar de laatste beslissende slag kan worden geslagen.

Toch zijn ook de sprinters niet geheel uit te sluiten in deze etappe, maar daarvoor is de finale misschien toch net te zwaar.

 

Profiel


Algemeen klassement na de twaalfde etappe

# Naam ploeg tijd
1 Andy Schleck (Lux)
Saxo Bank 58.42,01
2 Alberto Contador (Spa)
Astana + 0,31
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2,45
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,58
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3,31
6 Levi Leipheimer (VS) RadioShack + 4,06
7 Robert Gesink Rabobank + 4,27
8 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 4,58
9 Luis León Sánchez (Spa) Caisse d'Epargne + 5,02
10 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 5,16
34 Bram Tankink Rabobank + 24,02

 

FOK!sport favorieten voor de etappe
*****
Breschel
**** Fedrigo
*** Chavanel, Kolobnev
** Pauriol, Kroon
* Cavendish, Petacchi