[Tour] Vinokourov pakt nu wel etappezege

Alexandre Vinokourov heeft de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Kazak kwam solo over de finish.

Nog voor de officiële start ontstond er al opschudding toen Lance Armstrong onderuit ging, maar hij kon zijn weg vervolgen. Vijf kilometer na de start ontstond de kopgroep die een groot gedeelte van de dag vooruit reed. Sylvain Chavanel, Pierrick Fedrigo en Juan-Antonio Flecha ontsnapten en kregen een maximale voorsprong van meer dan zes minuten. In het peloton besloot de Est Rein Taaramäe de strijd te staken, voor hem zit de Tour erop.

Onder aanvoering van de sprintersploegen HTC-Columbia en Lampre bleef de voorsprong te overzien. De voorsprong liep maar zeer langzaam terug en uiteindelijk werden de drie vlak voor de laatste beklimming van de dag, op tien kilometer van de finish, ingelopen. Op die klim, de Côte de Saint-Ferréol van de derde categorie, was Alessandro Ballan de eerste die probeerde te ontsnappen, hij sloeg meteen een klein gaatje.

Achter Ballan ging Vinokourov in de achtervolging, hij kreeg aanvankelijk Barredo en Nicolas Roche mee, maar zij moesten de Astana-renner laten gaan. Vlak na de top kwam Vinokourov bij Ballan en liet ook hem staan. Vervolgens reed hij solo richting de finish en bouwde langzaam zijn voorsprong uit.

Vanuit het peloton ging Thomas Voeckler nog wel in de achtervolging, maar deze poging bleek kansloos. Vino reed solo richting de finish en pakte zo een mooie revanche op gisteren, toen hij net naast de etappezege greep. Mark Cavendish won de sprint in het peloton om de tweede plek.