[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag is het de laatste kans voor de klassementsrijders om het verschil te maken in de Tour de France. Alberto Contador verdedigt een voorsprong van acht seconden op Andy Schleck om zijn derde eindzege in de Tour binnen te halen. Ook voor de derde plaats is het nog spannend tussen Samuel Sanchez en Denis Menchov.

Bordeaux
Bordeaux heeft de Tour de France al heel wat meer over de vloer gehad. Al 80 keer werd de stad eerder aangedaan en won vaak een sprinter. Eerdere sprintwinnaars waren onder andere Jean-Paul van Poppel en Erik Zabel. Maar ook avonturiers konden winnen in de stad. Zo boekte Servais Knaven er zijn enige ritzege in de Tour. Gisteren won Mark Cavendish er nog.

De stad is uiteraard over de hele wereld bekend om de wijnen die uit de omgeving komen. Sinds juni 2007 staat een deel van de stad, de Port de la Lune, op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Pauillac
In tegenstelling tot Bordeaux heeft Pauillac nog nooit de Tour de France mogen verwelkomen. Drie van de Premier Grand Cru châteaux bevinden zich in Pauillac. Château Latour, Château Lafite Rothschild en de Château Mouton Rothschild.

Keizer Napoleon III vroeg voor de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855 om een classificatie voor de beste wijnen van de Bordeaux, die daar geëxposeerd werden. Wijnhandelaren hebben daarop gereageerd door een systeem in het leven te roepen, waarbij château's geclassificeerd werden op basis van reputatie en handelsprijs van de wijnen. Het resultaat was de Classificatie van Bordeauxwijnen van 1855. Sinds de laatste wijziging in 1973 zijn er dus drie wijnen uit Paullac vertegenwoordigd in de hoogste classificatie, de Grand Cru.

Etappebeschrijving
Het profiel van de tijdrit is nagenoeg vlak en dus uitermate geschikt voor de hardrijders in het peloton zoals Fabian Cancellara en Tony Martin. Al brengt een tijdrit aan het eind van de Tour altijd grote krachten boven bij de toprenners van het klassement.

Het parcours is niet al te technisch en kent veel lange rechte stukken. Ideaal dus om de grote plaat erop te leggen en hard te gaan stoempen.

Profiel

Algemeen klassement na de achttiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Alberto Contador (Spa) Astana 88.09,48
2 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank + 0,08
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 3,32
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 3,53
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 5,27
6 Robert Gesink
Rabobank + 6,41
7 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 7,03
8 Ryder Hesjedal (Can) Garmin + 9,18
9 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 10,12
10 Chris Horner (VS) RadioShack + 10,37
54 Koos Moerenhout Rabobank + 1:43,25


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Cancellara
**** Martin
*** Contador
** Menchov, Leipheimer
* Armstrong