Contador ontkent bloedtransfusies

Alberto Contador heeft vrijdag ontkend dat zijn positieve dopingtest met iets anders te maken heeft dan verkeerd voedsel. De Franse krant L'Equipe meldde dat er naast clenbuterol ook zogeheten weekmakers zijn geconstateerd. Dat kan wijzen op een bloedtransfusie van de Spanjaard.

Volgens L'Equipe hebben wetenschappers in Keulen de weekmakers ontdekt. Deze stof zorgt voor de rekbaarheid van plastic en zit ook in bloedzakken. "Contador ontkent categorisch bloedtransfusies te hebben ondergaan", zei een woordvoerder van de drievoudig Tour de France-winnaar. "Die verhalen horen thuis in een sciencefiction."

Contador, die bleef volhouden dat het clenbuterol waarschijnlijk in vlees zat, riep de dopingautoriteiten op om de regels te wijzigen. "Er moet een limiet komen voor middelen als clenbuterol, zodat de minieme hoeveelheden die in mijn lichaam zijn gevonden na het eten van vervuild voedsel niet als positief tellen."

De Spaanse coureur zei niets te verbergen te hebben en biedt zijn volledige medewerking aan voor het onderzoek van de internationale wielerunie UCI. "Ze mogen al mijn stalen uit de Tour zo vaak mogelijk onderzoeken in laboratoria. Ze mogen ze vijf jaar invriezen om ze dan met nieuwe tests te analyseren. Ik heb niets te verbergen."


(Foto: Novum)