Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 45

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Helsingborg IF heeft in de Zweedse competitie tijdens de laatste speelronde naast de titel gegrepen. De ploeg speelde zelf in eigen huis met 0-0 gelijk tegen Kalmar FF en zag Malmö FF met 2-0 winnen van promovendus Mjällby. Daardoor eindigde Helsingborg met twee punten achterstand als tweede. Rachid Bouaouzan speelde met Helsingborg de volle negentig minuten mee. In de wedstrijd tussen Malmö en Mjällby kwam er ook een Nederlander in actie. Aan de kant van Mjällby begon Moestafa El Kabir in de basis. Na een uur spelen werd hij gewisseld. Bij Malmö staat Rick Kruys onder contract. Onze landgenoot kwam echter niet in actie voor de kersverse landskampioen.

In Denemarken is Esbjerg weer een plaatsje gestegen in de rangschikking. Dankzij een 0-0-geljkspel op bezoek bij Aalborg BK staat de ploeg na dit weekend negende. Tim Janssen speelde de hele wedstrijd in de spits bij Esbjerg. De voorsprong op Aalborg, dat twaalfde en laatste staat, is echter slechts één punt. Ook Brøndby IF moest afgelopen weekend de punten delen met de opponent. De nummer drie van de Deense competitie speelde met 2-2 gelijk tegen nummer twee FC Midtjylland. Remco van der Schaaf speelde de gehele wedstrijd mee en opende na negentien minuten de score.

In de Belgische competitie won SV Zulte Waregem de uitwedstrijd bij STVV met 0-3. Habibou, de spits die in het nieuws kwam nadat hij een eend over de boarding gooide, scoorde twee doelpunten. Jeremy Bokila kwam bij de winnende ploeg als invaller op het veld. De topper in de Belgische competitie tussen Anderlecht en Club Brugge eindigde zondag in 2-2. Ryan Donk haakte bij Club in de warming-up geblesseerd af. Bij Anderlecht ontbrak Mbark Boussoufa vanwege een enkelblessure.

Levski Sofia heeft de stadsderby tegene middenmoter Slavia Sofia niet weten te winnen. De wedstrijd eindigde in 2-2 en daardoor zag Levski het verschil koploper Litex Lovech uitlopen naar vijf punten. Dustley Mulder en Serginho Greene konden bij Levski rekenen op een basisplaats. Andwélé Slory viel tien minuten voor tijd in. Volgende week staat er voor Levski opnieuw een stadsderby op het programma. Dan treft de ploeg in eigen huis Akademik Sofia.

In de Australische A-League werd Patrick Zwaanswijk afgelopen speelronde matchwinnaar in de wedstrijd tussen zijn ploeg Central Coast Mariners en North Queensland Fury. Na 36 minuten spelen was hij verantwoordelijk voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Bij de tegenstanders mocht Dyron Daal weer eens in de basis beginnen en hij speelde, net als Zwaanswijk, de hele wedstrijd mee. In de slotfase pakte de aanvaller een gele kaart. Door de overwinning blijft Central Coast Mariners op de derde plaats staan, terwijl North Queensland Fury op een teleurstellende voorlaatste plaats blijft steken. Adelaide United heeft een forse nederlaag moeten slikken op bezoek bij koploper Brisbane Roar. De ploeg ging met 4-0 onderuit en zag daardoor het verschil met Brisbane oplopen naar vier punten. Sergio van Dijk speelde de volle negentig minuten mee, maar wist opnieuw niet te scoren. Gold Coast United heeft goede zaken gedaan door Melbourne Victory met 1-0 te verslaan. Bas van den Brink stond de gehele wedstrijd binnen de lijnen. Door de overwinning blijft Gold Coast United op de vierde plek staan.

In de Engelse Premier League speelde Sunderland de uitwedstrijd bij Birmingham City met 1-1. Bij de uitploeg stond Boudewijn Zenden in de basis. Sunderland steeg door het gelijkspel naar de zevende plaats met zestien punten uit elf wedstrijden. Wigan Athletic, met Ronnie Stam in de basis, ging uit bij Blackburn Rovers met 2-1 onderuit. Door de nederlaag blijft Wigan in de onderste regionen van de Premier League staan. Newcastle United, met Tim Krul in het doel, zorgde voor een stunt door Arsenal met 1-0 te verslaan. De enige treffer van de wedstrijd werd gemaakt door Andy Caroll. Robin van Persie maakte zijn rentree bij de verliezende ploeg. Door de overwinning stijgt Newcastle naar de vijfde plaats.

Swansea City, de club uit Wales met het Nederlandse tintje, deed goede zaken in de Championship. De Swans wonnen de topper bij Cardiff City met 1-0. Oud-Spartaan Marvin Emnes, gehuurd van Middlesbrough, maakte een kwartier voor tijd de kostbare treffer. Dorus de Vries voorkwam met een aantal goede acties dat Cardiff scoorde. Oud-AZ'er Kemy Agustien viel bij Swansea in.

AEK Larnaca heeft opnieuw een prima resultaat geboekt. De Cypriotische ploeg won op bezoek bij AEL Limassol met 1-2 en bezit na dit weekend de vierde plaats. De ploeg, waar Kevin Hofland, Gregoor van Dijk, Danny Schenkel en Edwin Linssen meespeelden, heeft evenveel punten als nummer drie Omonia Nicosia. De achterstand op koploper APOEL Nicosia bedraagt vijf punten. Op de tweede plaats vinden we Anorthosis Famagusta. Zij wisten afgelopen maandag op eigen veld niet verder te komen dan een 1-1-gelijkspel tegen laagvlieger AE Paphos. Jeffrey Leiwakabessy speelde de hele wedstrijd mee. Anorthosis staat nu vier punten achter op APOEL Nicosia.

Doncaster Rovers won de thuiswedstrijd tegen Millwall met 2-1. De winnde treffer werd in de 58e minuut gemaakt door David Healy. Bij Doncaster begon Shelton Martis in de basis.

In de npower Football League 1 versloeg Plymouth Argyle Bristol Rovers met 3-1. Bradley Wright-Phillips scoorde tweemaal voor Plymouth waar Marcel Seip de gehele wedstrijd meespeelde. Plymouth staat in de competitie vijftiende met negentien punten uit vijftien wedstrijden. Tranmere Rovers, waar Timothy Cathalina in de basis begon, ging met 2-0 onderuit bij Carlisle. Tranmere blijft in de onderste regionen staan met zestien punten uit vijftien duels.

Wisla Kraków heeft afgelopen weekeinde een broodnodige zege geboekt op stadsgenoot Cracovia Kraków. De beladen derby leverde een 0-1 overwinning op voor de ploeg van trainer Robert Maaskant. Door de overwinning steeds Wisla naar de zevende plaats. Arka Gdynia heeft voor een stuntje gezorgd door nummer twee Korona Kielce met 2-1 te verslaan. Marciano Bruma begon in de basis, maar werd kort na rust gewisseld. Door de overwinning neemt de ploeg na deze ronde de tiende plaats in.

Celtic boekte in de Schotse competitie een monsterzege. Aberdeen werd met 9-0 verslagen. Anthony Stokes en Gary Hooper maakten allebei drie treffers. Bij Celtic kwam Jos Hooiveld in de tweede helft als invaller in het veld. Door rode kaarten van Paul Hartley (Aberdeen) en Thomas Rovne (Celtic) eindigen beide ploegen met tien man.

Hiberbian blijft dankzij een 0-2 nederlaag thuis tegen Hearts in de onderste regionen hangen. Bij de verliezende ploeg speelde Edwin de Graaf de gehele wedstrijd mee. Hamilton ging afgelopen zaterdag met 0-1 thuis onderuit bij Dundee United. Nigel Hasselbaink viel bij Hamilton, dat tiende in de Schotse competitie staat, in.

Borussia Mönchengladbach speelde afgelopen weekend in de Bundesliga 3-3 gelijk tegen Bayern München. Roel Brouwers viel bij Mönchengladbach in de tweede helft in. Door het gelijkspel staat Mönchengladbach nog steeds laatste met zeven punten uit elf duels.

In de tweede Bundesliga won 1. FC Union Berlin afgelopen weekend de thuiswedstrijd tegen RW Oberhausen met 2-1 dankzij twee doelpunten van Benyamina. Santi Kolk viel bij de winnende ploeg in de tiende minuut in voor de geblesseerde Mosquera, Berlin staat in de stand dertiende met twaalf punten uit elf wedstrijden. FC Augsburg, met Paul Verhaegh en Gibril Sankoh in de basis, won met 3-0 van Arminia Bielefield. Augsburg steeg naar de vijfde plaats in de tweede Bundesliga.

Het Red Bull Salzburg van de Nederlandse trainer Huub Stevens kwam in de Oostenrijkse competitiewedstrijd tegen Rapid Wien niet verder dan 1-1. David Mendes da Silva speelde bij Red Bull de gehele wedstrijd mee. In de Oostenrijkse Bundesliga bezet Red Bull de zesde plaats met negentien punten uit dertien duels, acht minder dan SV Ried dat overigens ook een duel meer heeft gespeeld.

Discussieer op het forum verder over de Nederlanders in het buitenland!