Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 46

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Belgische competitie speelde SV Zulte Waregem de streekderby tegen KV Kortrijk met 1-1 gelijk. Jeremy Bokila viel bij Zulte Waregem tien minuten voor tijd in. SK Lokeren won afgelopen weekend de thuiswedstrijd tegen STVV met 3-0. Donovan Deekman kwam bij de winnende ploeg vijf minuten voor tijd als invaller op het veld. STVV eindigde de wedstrijd met tien man na een rode kaart voor Gregory Christ.

Club Brugge won afgelopen zaterdag de thuiswedstrijd tegen Lierse SK met 2-0. Ryan Donk kwam bij Club als invaller op het veld. Lierse moest een kwartier voor tijd met tien man verder nadat Frans met rood van het veld werd gestuurd.

In de Engelse Premier League won Sunderland verrassend met 0-3 bij Chelsea dankzij doelpunten van Onuoha, Gyan en welbeck. Boudewijn Zenden speelde bij Sunderland de gehele wedstrijd mee. In de stand bezet Sunderland de zesde plaats met negentien punten uit dertien wedstrijden.

Wigan Athlectic won met 1-0 van West Bromwich Albion dankzij een doelpunt van Victor Moses. Ronnie Stam speelde bij Wigan de gehele wedstrijd mee, terwijl Gianni Zuiverloon bij de verliezende partij op de bank bleef zitten. Newcastle United, met Tim Krul onder de lat, kwam thuis tegen Fulham niet verder dan 0-0. De Nederlandse keeper zorgden met een aantal mooie reddingen dat zijn doel schoon bleef.

In de Championship won Doncaster Rovers FC met 2-3 bij Portsmouth. In de 79e minuut scoorde Healy de winnende treffer voor Doncaster waar Shelton Martis de gehele wedstrijd meespeelde.

Swansea kan ook winnen zonder Marvin Emnes. De oud-Spartaan maakte zich in de maand dat hij werd gehuurd van Middlesbrough populair bij de aanhang van de club uit Wales. Afgelopen zondag moest Swansea het uitgerekend thuis opnemen tegen Middlesbrough. Swansea zegevierde met 1-0 door een treffer van Scott Sinclair. Emnes, die afgelopen week door de nieuwe trainer Tony Mowbray werd teruggehaald naar Middlesbrough, deed nog niet mee bij zijn eigenlijke werkgever. Doelman Dorus de Vries was de enige Nederlander in het basisteam van Swansea. Kemy Agustien bleef op de bank.

In de npower Football League 1 won Tranmere Rovers FC, met Timothy Cathalina in de basis, met 1-0 van Plymouth Argyle. Dale Jennings zorgde in de zestigste minuut voor de enige treffer.

Shrewsbury Town FC speelde in de npower Football League 2 de uitwedstrijd tegen Stevenage met 1-1 gelijk. Benjamin van den Broek kwam bij Shrewsbury als invaller in het veld. In de stand bezet Shrewsbury de derde plaats met 28 punten uit 16 duels, vier minder dan koploper Chesterfield.

Brøndby IF heeft afgelopen weekeinde een zure nederlaag geleden. Op bezoek bij middenmoter AC Horsens ging de ploeg met 2-1 onderuit. Remco van der Schaaf speelde aan de kant van Brøndby de gehele wedstrijd mee en pakte kort voor rust een gele kaart. Door de nederlaag staat Brøndby na deze speelronde op de vierde plek. De achterstand op koploper FC Kopenhagen werd vergroot naar maar liefst negentien punten. Esbjerg fB is na dit weekend de hekkensluiter van de Deense competitie. Op eigen veld bleek Odense BK met 1-2 te sterk. Esbjerg kwam na twee minuten nog wel met 1-0 voor, maar in het laatste kwartier kantelde de wedstrijd volledig in het voordeel van Odense. Tim Janssen speelde aan de kant van Esbjerg de hele wedstrijd mee.

Celtic kon afgelopen zondag in Schotland ternauwernood in het spoor blijven van koploper Glasgow Rangers. De Schotse grootmacht won bij Saint Mirren met 0-1. Gary Hooper maakte in de laatste minuut het enige doelpunt. Jos Hooiveld bleef de hele wedstrijd op de bank bij Celtic. Hibernian, met Edwin de Graaf in de basis, won thuis met 2-1 van Motherwell dankzij twee doelpunten van Derek Riordan. Hibernian staat inmiddels achtste met 14 punten uit 13 duels.

In de Australische A-League kwam nummer twee Adelaide United afgelopen week tweemaal in actie. Afgelopen woensdag won de ploeg in eigen huis met 2-0 van Perth Glory. Sergio van Dijk, die de gehele wedstrijd meespeelde, was in de laatste minuut verantwoordelijk voor het tweede doelpunt. Adelaide kon de overwinning in het weekend echter geen passend vervolg geven. Op bezoek bij Newcastle Jets ging de ploeg met 3-1 het schip in. Van Dijk speelde opnieuw de hele wedstrijd mee.

Ook Melbourne Heart kwam afgelopen week tweemaal in actie. Afgelopen woensdag mocht de ploeg op bezoek bij North Queensland Fury en dit werd een Nederlands onderonsje. Melbourne Heart, met Gerald Sibon en Rutger Worm in de basis, won met 2-3. Sibon was verantwoordelijk voor het tweede doelpunt van Melbourne. Aan de kant van North Queensland Fury speelde Dyron Daal de gehele wedstrijd mee. Hij scoorde na dertien minuten spelen het eerste doelpunt van de wedstrijd. Door de nederlaag blijft de ploeg van Daal op de laatste plaats staan.

Melbourne Heart kwam ook afgelopen weekend in actie. De ploeg trof in eigen huis koploper Brisbane Roar en een stuntje leek in de maak. Na elf minuten spelen scoorde Sibon de 1-0, maar na rust boog Brisbane de stand om en won de wedstrijd uiteindelijk met 1-2. Melbourne Heart neemt na dit weekend de vijfde plaats in.

Gold Coast United, de ploeg waar Bas van den Brink onder contract staat, boekte afgelopen vrijdag een 3-1 thuisoverwinning op laagvlieger Sydney FC. Van den Brink stond de gehele wedstrijd in de defensie van de thuisploeg. Ook Central Coast Mariners, de club van Patrick Zwaanswijk, boekte een overwinning. Op bezoek bij het Nieuw-Zeelandse Wellington Phoenix won de ploeg met 1-3. Zwaanswijk speelde de volle negentig minuten mee en pakte in de eerste helft een gele kaart. Central Coast Mariners staat ook na dit weekend op een keurige derde plaats. De achterstand op koploper Brisbane Roar bedraagt acht punten.

AEK Larnaca heeft in de competitie van Cyprus opnieuw drie punten toegevoegd aan het puntentotaal. De ploeg won in eigen huis nipt met 2-1 van laagvlieger Ermis. Kevin Hofland scoorde tien minuten voor tijd de gelijkmaker en leidde daarmee de uiteindelijke winst in van Larnaca. Ook Danny Schenkel, Edwin Linssen en Gregoor van Dijk waren van de partij. Door de overwinning nam Larnaca de derde plaats over van Anarthosis Famagusta. Zij verloren op bezoek bij Omonia Nicosia met 1-0. Jeffrey Leiwakabessy speelde de hele wedstrijd mee aan de kant van Anorthosis. Koploper APOEL Nicosia profiteerde van het puntverlies van Anorthosis. APOEL won zelf met 0-5 van APOP Kinyras en heeft door dit resultaat na deze speelronde een voorsprong van vijf punten op de concurrentie. Joost Broerse kwam bij de koploper niet binnen de lijnen.

In Bulgarije won Levski Sofia met 1-0 van Akademik Sofia dankzij een doelpunt van Ismail Isa. Bij Sofia stonden Dustley Mulder, Serginho Greene en Andwele Slory in de basis. In de stand staat Levski Sofia tweede met vijf punten minder dan koploper Litex Lovech.

Borussia Mönchengladbach won de derby bij 1.FC Köln met 0-4. Bij de winnende ploeg startte Roel Brouwers in de basis, maar moest zich in de tweede helft laten vervangen vanwege een kuitblessure. De verdediger is mogelijk vier weken uit de roulatie. Door de overwinning van afgelopen weekend op streekgenoot 1. FC Köln, droeg Monchengladbach de rode lantaarn in de Bundesliga over aan de ploeg uit Keulen. Het verschil tussen beide clubs bedraagt na dit weekend twee punten.

In de 2. Bundesliga speelde het FC Augsburg van de Nederlandse trainer Jos Luhukay met 1-1 gelijk bij Greuther Fürth. Paul Verhaegh speelde bij Augsburg de hele wedstrijd mee en kreeg in de vijftigste minuut een gele kaart. FC Union Berlin ging met 2-1 onderuit bij FSV Frankfurt. De winnende treffer werd in de 63e minuut gescoord door Sascha Mölders die ook al verantwoordelijk was voor de 1-0. Santi Kolk kwam bij de verliezende ploeg in de tweede helft als invaller in het veld.

AC Monza Brianza 1912 blijft in Italië in de onderste regionen. Spezia was thuis met 3-0 te sterk. Doelman Sander Weasterveld en Chedric Seedorf speelden de gehele wedstrijd bij de verliezende ploeg mee, terwijl Stefano Seedorf in de tweede helft inviel.

In Oostenrijk verloor het Red Bull Salzburg van coach Huub Stevens met 1-0 bij Wiener Neustadt. David Mendes da Silva speelde bij Red Bull de gehele wedstrijd mee. Red Bull zakte in de stand naar de zesde plaats en heeft tien punten achterstand op koploper SV Ried.

In de Poolse competitie verloor Arka Gdynia met 2-0 van Polonia Bytom. Marciano Bruma, die bij de verliezende ploeg in de basis stond, zorgde voor de 2-0 door een eigen treffer. Arka staat in de competitie twaalfde met zestien punten uit dertien wedstrijden.

St. Gallen won in Zwitserland met 0-2 van FC Sion. Sandro Calabro, die bij St. Gallen in de basis stond, zorgde in de 29e minuut voor de 0-1. Bij Sion speelde  Michael Dingsdag de gehele wedstrijd mee. Sion staat in de stand zevende met 21 punten uit 15 duels, St. Gallen bezet plek zeven met 16 punten uit 15 wedstrijden.

Discussieer op het forum verder over de Nederlanders in het buitenland!