Gascoyne begrijpt Groep Lotus niet

De technisch directeur van Lotus Racing Mike Gascoyne begrijpt niet waarom Groep Lotus niet met zijn team samen wil werken, maar met Renault. Het 1Malaysia Racing Team debuteerde dit jaar onder de naam Lotus Racing in de Formule 1 en deed dit met een tiende plaats in het contructeurskampioenschap.

De renstal is momenteel met Groep Lotus in een conflict verwikkeld over het gebruik van de naam voor 2011. Het 1Malaysia van Tony Fernandes kocht eerder dit jaar het recht om de naam Team Lotus te mogen gebruiken, iets wat de verhoudingen tussen Groep Lotus en de renstal geen goed deed.

Groep Lotus wil nu een compleet autosportprogramma opstarten met een Formule 1-team. Gascoyne snapt niet dat er hierbij aan zijn team voorbijgegaan wordt. "Wij hebben de naam Lotus teruggebracht in de Formule 1 en hebben het bovendien goed gedaan. Het valt daarom moeilijk te bevatten dat Group Lotus niet met ons wil samenwerken," zei hij tegen de BBC.

"We hebben Lotus een goede dienst bewezen en het merk veel meer geld waard gemaakt. Onze aandeelhouders hebben erg veel geld in de renstal én het merk Lotus geïnvesteerd, dus we vinden het raar dat Group Lotus ons nu buitenspel probeert te zetten. Voor mij en mijn technische staf verandert er niets als wij ons team een andere naam moeten geven, maar het is zonde voor iedereen in Norfolk - de provincie waar wij gevestigd zijn en Lotus van origine vandaan komt - dat het zo moet."

Het brede autosportprogramma snapt Gascoyne evenmin. "Het lijkt wel of ze aan elk mogelijk kampioenschap willen meedoen, terwijl de grote vraag natuurlijk is wie daar voor moet betalen? Als autobouwer draait Lotus namelijk met verlies, dus het is een apart plan. Als ze het toch willen doorvoeren, wens ik ze echter al het mogelijke succes."

Het team van Gascoyne ligt volgens hemzelf goed op schema voor 2011. "Onze auto is als het goed is rond 25 januari klaar, zodat we gelijk aan de eerste geplande test in februari kunnen meedoen. We liggen op schema en het plaatje voor volgend jaar ziet er goed uit."