Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 47

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.



Wigan Athletic heeft op Old Trafford niet kunnen stunten tegen Manchester United. De ploeg ging met 2-0 onderuit en zakte daardoor naar de achttiende plaats. Bij Wigan, dat twee rode kaarten incasseerde, begon Ronnie Stam in de basis. De oud-verdediger van onder meer FC Twente en NAC Breda werd tien minuten voor tijd gewisseld. Aan de kant van Manchester United stond Edwin van der Sar de gehele wedstrijd onder de lat. Zij kwamen door dit resultaat op gelijke hoogte met koploper Chelsea. Sunderland heeft met Boudewijn Zenden in de gelederen de overwinning op Chelsea geen passend vervolg kunnen geven. Thuis werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen Everton. Zenden startte in de basis en werd twintig minuten voor tijd gewisseld. Na deze speelronde staat Sunderland op de zevende plaats.


Marvin Emnes in actie voor Middlesbrough (p_a_h/Wikimedia Commons)

Swansea City blijft in de Championship meedoen om de plaatsen die rechtgeven op promotie naar de Premier League. Op bezoek bij Doncaster Rovers speelde de ploeg met 1-1 gelijk. Keeper Dorus de Vries stond aan de kant van The Swans de gehele wedstrijd in het doel, terwijl Kemy Agustien na een uur spelen mocht invallen. Een kwartier voor tijd pakte de hij een gele kaart. Cedric van der Gun kwam niet van de reservebank af. Swansea staat na dit weekend op een derde plaats, met vijf punten achterstand op koploper Queens Park Rangers. Marvin Emnes heeft een half uur mogen meespelen in de wedstrijd van zijn ploeg Middlesbrough tegen Millwall. De wedstrijd werd echter wel met 0-1 verloren. Daardoor blijft Middlesbrough in de onderste regionen van de ranglijst hangen.



FC Augsburg heeft in de 2.Bundesliga een prima resultaat geboekt. Afgelopen weekend werd er in eigen huis met 3-1 gewonnen van laagvlieger Karlsruher SC. In de basisopstelling van trainer Jos Lukuhay vonden we twee landgenoten. Paul Verhaegh en Kevin Kwakman speelden de gehele wedstrijd mee. Oud-FC Groninger Gibril Sankoh viel kort voor tijd in. FC Augsburg staat na de driepunter op een vijfde plaats. De achterstand op koploper Erzgebirge Aue bedraagt zeven punten.


Robert Maaskant had weer reden tot juichen (PaulBlank/WikimediaCommons)

In de Poolse competitie lijkt trainer Robert Maaskant zijn ploeg Wisla Krakow op de goede rails te hebben gezet. Doordat de ploeg met 1-0 wist te winnen van Zaglebi, steeg de ploeg van Maaskant naar de tweede plaats. Wisla Krakow heeft na deze ronde een achterstand van vijf punten op koploper Jagiellonia Bialystok. Arka Gdynia, de ploeg waar onze landgenoot Marciano Bruma onder contract staat, verging het wat minder afgelopen weekend. Op bezoek bij Legia Warschau ging de ploeg met 3-0 ten onder. Voormalig Willem II'er Bruma stond de gehele wedstrijd in de verdediging van zijn ploeg en pakte kort voor rust een gele kaart. Door de nederlaag staat Arka Gdynia op de veertiende plaats, één puntje boven de plekken die rechtgeven op het spelen van nacompetitie.



SV Zulte Waregem heeft afgelopen weekend een prima resultaat geboekt door in eigen huis Standard Luik met 2-0 te verslaan. De ploeg bleef weliswaar op de elfde plek staan, maar nam wel meer voorsprong op de ploegen in de gevarenzone. Jeremy Bokila mocht kort voor tijd invallen bij Zulte Waregem.



Levski Sofia blijft wisselvallig presteren in de Bulgaarse competitie. Afgelopen weekeinde werd er eindelijk weer eens gewonnen. In eigen huis werd stadsgenoot Akademik Sofia met 1-0 verslagen. Serginho Greene, Dustley Mulder en Andwélé Slory konden allen op een basisplaats rekenen. Slory moest zijn ploeg na rust echter afstaan aan collega Aleksandrov. Door de drie punten staat Levski Sofia na veertien speelrondes op de tweede plaats. De achterstand op koploper Litex Lovech bedraag vijf punten.



In de Spaanse Primera División kon Hedewiges Maduro bij zijn ploeg Valencia op een basisplaats rekenen. Onze landgenoot deed de gehele wedstrijd mee tegen Villarreal. Het duel tussen beide ploegen eindigde in 1-1. Na een kwartier spelen pakte Maduro één van de zeven gele kaarten van Valencia. Door de puntendeling staat de ploeg op een vijfde plaats. Real Sociedad heeft de thuiswedstrijd tegen Europa League-winnaar Atlético Madrid met 2-4 verloren. Jeffrey Sarpong, afgelopen zomer overgekomen van Ajax, mocht zes minuten voor tijd invallen aan de kant van promovendus Sociedad. Door de nederlaag staat de Baskische voetbalclub op de negende plaats.



In de Italiaanse Serie C1/A blijft AC Monza in de onderste regionen hangen. Ook ditmaal wist de ploeg niet te winnen. In eigen huis bleef Monze tegen middenmoter Cremonese op 2-2 steken. Doelman Sander Westerveld en Stefano Seedorf stonden beiden de gehele wedstrijd in de basis. Chedric Seedorf bekeek de hele partij vanaf de reservebank. Monza neemt na dit weekend de voorlaatste plaats in. De voorsprong op hekkensluiter Paganese bedraagt slechts twee punten.



In Denemarken was Tim Janssen opnieuw trefzeker voor Esbjerg fB. De ploeg mocht op bezoek bij Silkeborg en speelde met 1-1 gelijk. Na ruim een half uur spelen zette Janssen zijn ploeg op voorsprong, maar Silkeborg kwam na rust weer op gelijke hoogte. De oud-NEC'er werd kort voor tijd naar de kant gehaald. Esbjerg blijft door de puntendeling in de degradatiezone staan. De ploeg staat voorlaatste en heeft slechts een puntje voorsprong op Aalborg BK. Aalborg gingen met 1-2 ten onder tegen Brøndby IF. De ploeg, zonder de geschorste Remco van der Schaaf, kwam door de driepunter op de vierde plaats terecht. Brøndby heeft na dit weekend net zoveel punten als nummer twee FC Midtjylland, maar het verschil met koploper FC Kopenhagen bedraagt echter negentien punten.


Gerald Sibon, spits van Melbourne Heart (PaulBlank/Wikimedia Commons)

In de Australische A-League stonden afgelopen weekend diverse Nederlanders op het veld tegenover elkaar. Central Coast Mariners, met Patrick Zwaanswijk in de gelederen, speelde op eigen veld tegen Gold Coast United. Bij laatstgenoemde ploeg staat Bas van den Brink onder contract. De bezoekers wonnen de spannende wedstrijd met 2-3 en passeerden daardoor Central Coast Mariners in de rangschikking. Gold Coast United staat na dit weekend op de derde plaats, terwijl de Mariners met twee punten achterstand vierde staan. Beide ploegen hebben nog drie wedstrijden tegoed ten opzichte van koploper Brisbane Roar. De achterstand van Gold Coast United op Brisbane bedraagt nu zeven punten.



Adelaide United heeft drie belangrijke punten gepakt in de strijd om het kampioenschap. De ploeg mocht op bezoek bij Melbourne Heart en ook in deze wedstrijd stonden een aantal Nederlanders tegenover elkaar. Sergio van Dijk speelde de gehele wedstrijd aan de kant van Adelaide, terwijl Rutger Worm en Gerald Sibon de negenting minuten in het shirt van Melbourne Heart volmaakten. Zowel van Dijk als Worm pakten in deze wedstrijd een gele kaart. Adelaide won de ontmoeting uiteindelijk met 1-2. Door deze overwinning liep de achterstand van Adelaide op koploper Brisbane Roar terug naar vier punten. De lijstaanvoerder kwam namelijk op eigen veld niet verder dan 1-1 tegen North Queensland Fury. Bij laatstgenoemde ploeg staat Dyron Daal onder contract, maar de spits zat ditmaal niet bij de selectie.


Ook dit weekend kon de aanhang van AEK Larnaca weer feestvieren

AEK Larnaca, de ploeg van trainer Ton Caanen en technisch directeur Jordi Cruijff, blijft uitstekend presteren in Cyprus. Ditmaal werd EN Paralimni met 0-2 verslagen. Kevin Hofland was kort voor tijd verantwoordelijk voor de tweede treffer van AEK. Verder speelden Edwin Linssen, Gregoor van Dijk en Danny Schenkel mee. AEK staat na dit weekend op de tweede plaats, met twee punten achterstand op APOEL Nicosia. Anorthosis Famagusta blijft teleurstellende presteren in de competitie. De ploeg wist dit weekend opnieuw niet te winnen. Op eigen veld bleek Apollon Limassol met 1-2 te sterk. Jeffrey Leiwakabessy speelde aan de kant van Anorthosis de hele wedstrijd mee. Volgende week treft de ploeg het 'Nederlandse' AEK Larnaca.

Discussieer hier verder over de Nederlanders in het buitenland!