Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 50

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Ook dit weekend stonden er in de Australische A-League Nederlanders tegen elkaar op het veld. Adelaide United, de ploeg van Sergio van Dijk, nam het in eigen huis op tegen North Queensland Fury. Bij deze ploeg stond Dyron Daal de gehele wedstrijd binnen de lijnen. Adelaide won de thuiswedstrijd met 2-0. Van Dijk scoorde na ruim een kwartier het tweede doelpunt van de wedstrijd. Dit was tevens zijn achtste doelpunt van dit seizoen. Door de overwinning blijft Adelaide tweede staan. De achterstand op koploper Brisbane Roar bedraagt zeven punten, al heeft Adelaide nog twee duels tegoed. North Queensland Fury is ook na dit weekend hekkensluiter.

Gold Coast United behield dit weekend hun derde plaats in de ranglijst. In eigen huis werd Wellington Phoenix met 2-0 verslagen. Bas van den Brink speelde de gehele wedstrijd mee en hij scoorde na 22 minuten de openingstreffer. Ook in de wedstrijd tussen Perth Glory en Central Coast Mariners was een Nederlander trefzeker. Patrick Zwaanswijk stond de gehele wedstrijd in de basis bij Central Coast Mariners en scoorde vlak voor tijd de 1-1. Door de puntendeling blijft de ploeg vierde staan. Melbourne Heart, waar Gerald Sibon en Rutger Worm in de basis begonnen, hebben de stadsderby van Melbourne Victory verloren. In eigen huis ging de ploeg met 1-3 ten onder. Sibon scoorde na ruim een kwartier de 1-1. Hij werd kort na rust gewisseld. Door de nederlaag staat Melbourne Heart na dit weekend op de achtste plaats.

Club Brugge, met Ryan Donk in de basis, won de uitwedstrijd bij KV Mechelen met 0-1. Ivan Perišić scoorde in de zevende minuut de enige treffer van de wedstrijd. Germinal Beerschot speelde met 1-1 gelijk bij Westerlo. De Nederlander Sherjill MacDonald viel in de tweede helft bij de bezoekers in. In de stand bezet Germinal de dertiende plaats met 15 punten uit 19 duels.

Met Roel van Hemert in de basis verloor Lierse SK met 3-1 bij KV Kortrijk. Lierse staat voorlaatste in de Belgische competitie en heeft 9 punten uit 18 duels, twee meer dan de nummer laatst Charleroi.

In de Duitse Bundesliga blijft Borussia Mönchengladbach slecht presteren. Mönchengladbach, met Roel Brouwers in de basis, verloor de uitwedstrijd bij sc Freiburg met 3-0. Mönchengladbach bezet de laatste plaats in de Bundesliga met 10 punten uit 16 duels, twee minder dan de nummer voorlaatst VfB Stuttgart.

In de tweede Bundesliga won FC Augsburg met 1-2 bij FSV Frankfurt en pakte daarmee de koppositie. Torsten Oehl scoorde drie minuten voor tijd de winnende treffer. Bij Augsburg speelden Paul Verhaegh, Gibril Sankoh en Kees Kwakman de gehele wedstrijd mee.

AEK Larnaca heeft opnieuw een nederlaag moeten slikken. Op bezoek bij het uistekend draaiende Omonia Nicosia werd met 2-0 verloren. Kevin Hofland, Danny Schenkel, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen waren allen weer van de partij. Door de nederlaag blijft Larnaca derde staan. De achterstand op nummer twee Omonia Nicosia bedraagt op dit moment vier punten. Anorthosis Famagusta heeft dit weekend een pijnlijke thuisnederlaag geleden. De ploeg, waar Jeffrey Leiwakabessy de hele wedstrijd meedeed, verloor met 1-2 van laagvlieger Alki Larnaca. Door de nederlaag staat Anorthosis na dit weekend vijfde, met maar liefst zestien punten achterstand op koploper APOEL Nicosia.

In de Engelse Premier League is Wigan Athletic er niet in geslaagd de onderste regionen te verlaten. Tegen Everton bleef het 0-0. Ronnie Stam viel bij Wigan in de tweede helft in. Ook Fulham - Sunderland eindigde zoals het begon: 0-0. Boudewijn Zenden viel bij Sunderland in. Sunderland bezet de zevende plaats met 24 punten uit 17 wedstrijden. Newcastle United zorgde voor een stunt door Liverpool met 3-1 te verslaan. Tim Krul stond bij de winnende ploeg onder de lat, terwijl Dirk Kuyt de enige treffer voor Liverpool maakte.

In de Championship verloor Ipswich Town met 1-0 bij de nummer laatst Preston North End. De enige treffer van de wedstrijd werd vijf minuten na de rust gemaakt door Iain Hume. Gianni Zuiverloon speelde bij Ipswich, dat 18e staat met 24 punten uit 21 duels, de gehele wedstrijd mee. Laagvlieger Middlesbrough zorgde voor een verrassing door de nummer twee Cardiff City met 1-0 te verslaan. Marvin Emnes, die de gehele wedstrijd meespeelde, zorgde met een assist dat Julio Arca de enige treffer maakte. De nummer drie Swansea City verspilde punten in de thuiswedstrijd tegen Millwall. Het duel eindigde in 1-1. Dorus de Vries stond bij Swansea onder de lat terwijl Kemy Agustien op de bank bleef zitten.

In de League 2 speelde Shrewsbury Town afgelopen weekend thuis met 1-1 gelijk tegen Cheltenham Town. Vlak voor tijd scoorde Tom Bradshaw de gelijkmaker voor de thuisploeg. Benjamin van den Broek kwam bij Shrewsbuty, dat vijfde staat met 33 punten uit 19 duels, als invaller in het veld.

Hércules Alicante heeft afgelopen weekend een ruime thuisoverwinning geboekt. Málaga werd met 3-1 verslagen en zodoende klom de ploeg naar de twaalfde plaats in de Primera División. Royston Drenthe kon opnieuw op een basisplaats rekenen, pakte in de 23e minuut een gele kaart en scoorde na 69 minuten vanuit een strafschop de 3-1. Reservekeeper Piet Velthuizen bleef de gehele wedstrijd op de bank. Jeffrey Sarpong heeft zondag met zijn ploeg Real Sociedad voetballes gekregen van FC Barcelona. In Camp Nou verloor de ploeg met maar liefst 5-0. Sarpong mocht tien minuten voor tijd invallen, maar ook hij kon de eretreffer voor Sociedad niet maken. De promovendus staat na dit weekend nog wel op een knappe negende plaats. Hedewiges Maduro heeft met zijn ploeg Valencia nagelaten de vierde plek van Espanyol terug in te nemen. In eigen huis speelde de ploeg met 3-3 gelijk tegen Osasuna. Maduro speelde de gehele wedstrijd.

In de Oostenrijkse competitie is Huub Stevens met Red Bull Salzburg bezig aan een opmars. De titelverdediger won de topper tegen Sturm Graz: 2-1. Daardoor staat Salzburg op de gedeelde tweede plaats, op vier punten van koploper SV Ried. David Mendes da Silva speelde de hele wedstrijd in de ploeg van Stevens.

In Zwitserland blijft St. Gallen in de onderste regionen staan. Met Tim Bakens in de basis werd met 1-1 gelijkgespeeld bij Young Boys. FC Sion won de uitwedstrijd bij Xamax Neuchâtel met 0-3. Michael Dingsdag speelde bij Sion, dat vierde staat met 27 punten uit 18 wedstrijden, de gehele wedstrijd mee.

Discussieer hier verder over de Nederlandse voetballers in het buitenland!