[NHL] Voorbeschouwing playoffs Western Conference

Woensdag gaan de playoffs in de NHL weer van start. Hieronder kun je lezen welke ploegen zich hiervoor hebben geplaatst, hoe ze dit hebben gedaan en hoe FOK!sport verwacht hoe ze het ervan af gaan brengen in de eerste ronde van de playoffs. Dit keer de beurt aan de Western Conference, de Eastern Conference wordt in een ander bericht beschreven.

Vancouver Canucks (1) - Chicago Blackhawks (8)

vs

De Vancouver Canucks wonnen dit seizoen de President's Trophy voor het beste team in het reguliere seizoen. Onder leiding van de Sedin-tweeling, Ryan Kesler en goalie Roberto Luongo bliezen de Canucks de meeste teams omver. De ploeg uit Vancouver scoorde de meeste goals in het reguliere seizoen terwijl de verdediging en de goaltending stabiel zijn. De ploeg moet echter wel verdedigende forward Manny Malhotra missen in de playoffs door een oogblessure.

De verdedigend kampioenen, de Chicago Blackhawks, haalden ternauwernood op de laatste speeldag de playoffs. Zij hadden hier ook nog hulp voor nodig van de Minnesota Wild, want zelf verloren zij hun wedstrijd van de Detroit Red Wings. Doordat de Dallas Stars niet wisten te winnen van de Wild kon heel Chicago echter opgelucht ademhalen. Lang zal dit niet duren, want nu treffen de Hawks de sterkste ploeg uit het reguliere seizoen.

Dit zal ondanks het verschil in de stand een spannende serie worden. De Blackhawks presteren ondermaats maar hebben met onder anderen Toews, Kane, Hossa en Sharp veel kwaliteit in huis terwijl ook verdedigende forward Dave Bolland weer terugkeert. In het doel hebben de Hawks nu ook eindelijk het antwoord gevonden in de jonge Cory Crawford, die de nummer 1-positie in het doel overnam van de veteraan Marty Turco, maar Crawford zal toch minder stabiel zijn dan Luongo, en dat tegen het team dat meeste goals maakte in het reguliere seizoen. FOK!sport voorspelling: 4-2 voor de Canucks.

San Jose Sharks (2) - Los Angeles Kings (7)

vs

Wederom een jaar waarin de playoffs eenvoudig gehaald werden voor de Sharks. Na een matig en wisselvallig begin kwamen de Sharks gedurende het seizoen steeds beter in vorm en werd uiteindelijk zelfs de tweede plaats in de conference behaald. De Sharks zijn de laatste jaren een reguliere gast in de playoffs, maar hebben daar zelden succes. Vorig seizoen was een uitzondering toen de Sharks pas in de conference finals werden uitgeschakeld door de uiteindelijke kampioen Chicago Blackhawks, en dat schept hoge verwachtingen voor dit seizoen. Alle ingredienten zijn aanwezig, het is alleen de vraag hoe de ploeg onder druk presteert.

De Los Angeles Kings stonden ook vrijwel het hele jaar in playoff-positie, maar verloren enkele weken voor het einde van het seizoen wel sterspeler Anze Kopitar. Dit is een forse aderlating voor het team, want Kopitar nam het grootste deel van de productie voor zijn rekening. De jonge goalies Quick en Bernier lijken ook maar niet definitief door te breken, dus vermoedelijk is de eerste ronde het eindstation voor de Kings

FOK!sport verwacht dat de Sharks de serie eenvoudig zullen winnen met 4-2. De twee overwinningen voor de Kings zullen vooral komen omdat de Sharks altijd traag op gang komen in de playoffs, vermoedelijk door de druk.

Detroit Red Wings (3) - Phoenix Coyotes (6)

vs

Ook de Red Wings ontbreken dit jaar niet in de playoffs. Na een stabiel jaar eindigde de ploeg op de derde plaats in de conference, wat ze een gunstige uitgangspositie oplevert. De ploeg herbergt met Lidstrom, Rafalski, Holmstrom en Draper zeer veel ervaring terwijl onder anderen Datsyuk en Franzen veel scorend vermogen hebben. Tel daarbij op dat de Wings vrijwel altijd sterk presteren in de playoffs en alle ingredienten zijn aanwezig voor een lang naseizoen.

De Coyotes draaiden weer een stabiel jaar, maar zakten richting het einde van het seizoen toch wat verder weg. Individueel is er buiten goalie Ilya Bryzgalov weinig bijzonders aanwezig, maar als team functioneren de Coyotes uiterst effectief.

De Red Wings zullen echter alsnog eenvoudig winnen omdat zij op elk vlak sterker zijn dan de Coyotes. FOK!sport verwacht een makkelijke 4-0 overwinning voor de ploeg uit Detroit.

Anaheim Ducks (4) - Nashville Predators (5)

vs

De Anaheim Ducks waren pas laat zeker van de playoffs, maar doordat de teams in het westen zo dicht bij elkaar zaten sprongen zij ineens naar de vierde plek dankzij een sterke eindspurt. Hoofdverantwoordelijke hiervoor is Corey Perry, die als MVP genoemd wordt. Perry maakte 50 goals en voegde daar nog eens 43 assists aan toe. De eerste line van de Ducks is met Perry, Ryan Getzlaf en Bobby Ryan levensgevaarlijk terwijl ook veteraan Teemu Selanne nog altijd het scoren niet verleerd is.

De Predators hebben individueel een stuk minder kwaliteiten voorin, maar hadden ook met veel blessures te maken. Mede daardoor scoorden de ploeg uit Nashville weinig goals in het reguliere seizoen. De verdediging is echter ijzersterk en ook goalie Pekka Rinne is uitstekend in vorm waardoor het een taaie ploeg is om tegen te spelen.

De goede vorm van de Ducks van de laatste tijd zal waarschijnlijk de doorslag geven, evenals het gebrek aan scorend vermogen bij de Predators. FOK!sport voorspelling: een eenvoudige 4-2 overwinning voor de Ducks.