Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 15

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Belgische play-offs om het kampioenschap versloeg Club Brugge, met Ryan Donk in de basis, Anderlecht met 3-0. AA Gent speelde met 1-1 gelijk op bezoek bij sc Lokeren. Nill De Pauw opende na 67 minuten de score voor de thuisploeg, zorgde zeven minuten voor het einde van de wedstrijd voor de gelijkmaker. Donovan Deekman kwam bij Lokeren in de tweede helft als invaller op het veld. In de strijd om het kampioenschap gaat RC Genk aan de leiding gevolgd door Anderlecht en Standard Luik.

Het duel Zulte Waregem-Westerlo in groep B van play-off II eindigde in 1-1. Habibou scoorde net voor de rust voor Zulte en Henrique deed hetzelfde voor Westerlo aan het begin van de tweede helft. Jeremy Bokila kwam bij Zulte tien minuten voor tijd als invaller op het veld. Westerlo blijft aan de leiding in deze groep met vier punten uit zes duels. In dezelfde groep eindigde het duel KV Kortrijk - Germinal Beerschot ook in 1-1. Sherjill MacDonald speelde bij Germinal bijna de gehele wedstrijd mee.

Anorthosis Famagusta heeft in de Kampioensgroep goede zaken gedaan door AEK Larnaca met 2-0 te verslaan. Door de winst werd het verschil met Larnaca vergroot tot zes punten. Anorthosis staat op dit moment derde en deze plek geeft recht op het spelen van Europees voetbal. Jeffrey Leiwakabessy, Jurgen Colin en Civard Sprockel vormden opnieuw de verdediging bij de winnende ploeg. Bij de bezoekers speelden Edwin Linssen, Gregoor van Dijk en Danny Schenkel de gehele wedstrijd mee. APOEL Nicosia werd afgelopen weekend kampioen door met 2-0 van Omonia Nicosia te winnen. Lees hier de reactie van APOEL-speler Joost Broerse terug.

Toronto FC heeft afgelopen weekend in de Amerikaanse Major League Soccer op bezoek bij San Jose Earthquakes met 1-1 gelijkgespeeld. Trainer Aron Winter gunde ex-Ajacied Javier Martina opnieuw een basisplaats. De rappe aanvaller kwam echter niet tot scoren. Door de puntendeling staat Toronto na dit weekend op de vierde plaats in de Eastern Conference.

FC Edmonton, de Canadese ploeg die onder leiding staat van trainer Harry Sinkgraven, heeft de eerste wedstrijd in de Amerikaanse NASL-League, het tweede niveau in de Verenigde Staten, weten te winnen. Op bezoek bij de Fort Lauderdale Strikers won de ploeg met 1-2. Rein Baart, oud-keeper van onder meer N.E.C. Nijmegen, verdedigde de gehele wedstrijd het doel van de winnende partij. De ploeg gaat door de overwinning aan kop in de NASL. Volgende week staat de ontmoeting met Atlanta Silverbacks op het programma.

In de 2. Bundesliga won koploper Hertha BSC, met Maikel Aerts in het doel, de uitwedstrijd bij VfL Bochum met 0-2 door doelpunten van Niemeyer en Raffael. 1860 München won met 4-0 thuis van Energie Cottbus. Jules Reimerink speelde bij Energie de gehele wedstrijd mee en pakte in de tweede helft geel. De nummer twee FC Augsburg speelde thuis doelpuntloos gelijk tegen Greuther Fürth. Gibril Sankoh en Paul Verhaegh speelden bij Augsburg, dat nu vier punten achterstand heeft op Hertha, de gehele wedstrijd mee. VfL Osnabrück en de nummer laatst Arminia Bielefeld speelden ook met 0-0 gelijk. Romano Denneboom kwam bij Arminia als invaller op het veld.

Brøndby IF heeft het nagelaten om op nummer twee Odense BK in te lopen. In een rechtstreeks duel tegen de huidige nummer twee van de Deense competitie kwam Brøndby niet verder dan 1-1. Remco van der Schaaf viel kort voor tijd in bij Brøndby. De ploeg blijft daardoor op de derde plek staan, vier punten achter Odense. FC Kopenhagen profiteerde optimaal van het puntverlies van nummer twee Odense. Zelf won de lijstaanvoerder met 3-1 van Randers FC. Jos Hooiveld viel na ruim een uur spelen in bij Kopenhagen. De voorsprong van Kopenhagen op de concurrentie bedraagt inmiddels maar liefst 21 punten.

In de Engelse Championship won Middlesbrough de uitwedstrijd tegen Sheffield United, met 1-2. Marvin Emnes, die de gehele wedstrijd meespeelde, maakte vlak voor tijd de winnende treffer. Leicester City versloeg Burnley met klinkende cijfers, het werd 4-0. Patrick van Aanholt, die in de basis begon, scoorde de 4-0. Crystal Palace, met Kemy Agustien in de basis, ging met 2-1 onderuit bij Ipswich Town. Crystal bezet de 21e plaats en heeft 42 punten uit 40 wedstrijden.

De nummer vier Swansea City, met Dorus de Vries onder de lat, versloeg de nummer twee Norwich City met 3-0. Swansea heeft 69 punten uit 40 wedstrijden, tien minder dan koploper Queens Park Rangers.

Moestafa El Kabir beleeft met zijn ploeg Mjällby een slechte start van de Zweedse competitie. Ook het tweede duel werd verloren. Op bezoek bij AIK werd een nederlaag van 3-0 geleden. El Kabir, die komende zomer naar Serie A-club Cagliari verkast, begon in de basis en pakte kort voor rust een gele kaart. Na ruim een uur spelen werd de spits naar de kant gehaald. Mjällby bezet na dit weekend de voorlaatste plaats van de Allsvenskan.

In de Engelse League 1 verloor Brentford met 0-1 van laagvlieger Swindon Tow. Het enige doelpunt werd gemaakt door Calvin Andrew. Bij Brentford, de nummer elf met 55 punten uit 40 wedstrijden, speelde Pim Balkestein de hele wedstrijd mee.

In de Italiaanse Serie C1/A heeft AC Monza een belangrijke zege geboekt. Op bezoek bij Südtirol won de formatie nipt met 0-1 en zodoende houdt Monza aansluiting met de plekken die rechtgeven op handhaving. Zowel Sander Westerveld als Stefano Seedorf begonnen in de basis bij Monza. Laatstgenoemde werd al na twintig minuten spelen gewisseld voor Ricci, die kort voor tijd matchwinnaar werd. Monza heeft na dit weekend een achterstand van drie punten op plek zestien, die rechtgeeft op het spelen van play-offs.

In Oostenrijk liet koploper Austria Wien punten liggen bij laagvlieger SV Kapfenberg. De wedstrijd eindigde in 3-3. Nacer Barazite speelde bij Austria de gehele wedstrijd mee. Austria Wien gaat met 50 punten uit 28 duels aan de leiding, één punt meer dan de nummer twee Sturm Graz.

In de competitie van Bulgarije heeft Levski Sofia het nagelaten om in te lopen op koploper Litex Lovech. Net als de lijstaanvoerder speelde ook Levski gelijk. Tegen Minyor Pernik kwam de ploeg, waar Dustley Mulder en Serginho Greene de gehele wedstrijd in de verdediging stonden, niet verder dan 0-0. Greene pakte na een half uur spelen een gele kaart.

Wisla Krakow heeft in de Poolse competitie afgelopen weekend puntverlies geleden. Op bezoek bij Korona Kielce kwam de formatie van trainer Robert Maaskant niet verder dan 2-2. Kew Jaliens speelde de volledige wedstrijd mee in de defensie van Wisla. Nummer twee Jagiellonia Bialystok won hun wedstrijd wel en naderde koploper Wisla Krakow tot zes punten.

In Schotland won Celtic midweeks met 3-1 van Hibernian. Gary Hooper scoorde tweemaal voor Celtic, waar Glenn Loovens in de basis begon. In het weekend versloeg Celtic, waar Glenn Loovens wederom de gehele wedstrijd meespeelde, Saint Mirren met 1-0. Kris Commons scoorde de enige treffer.

Hamilton verloor afgelopen weekend met 0-1 van Glasgow Rangers. Nigel Hasselbaink speelde bij Hamilton, de nummer laatst, de gehele wedstrijd mee.

Jonathan de Guzman was afgelopen weekend opnieuw belangrijk voor zijn ploeg Real Mallorca. In de thuiswedstrijd tegen Sevilla, die uiteindelijk met 2-2 werd gelijkspeeld, wist de oud-Feyenoorder eenmaal te scoren. Ook pakte de aanvallende middenvelder tien minuten voor rust een gele kaart. Real Mallorca staat na dit weekend op de tiende plek. Hércules Alicante kwam afgelopen weekend in eigen huis tegen Espanyol tot een doelpuntloos gelijkspel. Royston Drenthe speelde de volledige partij mee bij de thuisploeg en pakte een kwartier voor tijd een gele kaart. Met nog zeven wedstrijden te gaan staat Hércules Alicante op de achttiende plek, die na dit seizoen degradatie betekent. In punten staat de ploeg gelijk met de veilige plek zeventien.

Qäbälä blijft in de degradatiegroep van de competitie van Azerbeidzjan goed presteren. Ditmaal werd op bezoek bij Turan Tovuz met 0-2 gewonnen. Collins John speelde de volledige wedstrijd mee in de aanval van Qäbälä. Steve Olfers zat niet bij de selectie. De ploeg blijft ook na dit weekend de Degradatiegroep, met een voorsprong van zeven punten op de concurrentie, riant leiden.

In Zwitserland speelde Xamax Neuchâtel met 1-1 gelijk bij St. Gallen. Sander Keller speelde bij Xamax de gehele wedstrijd mee. Xamax bezet de laatste plaats met 22 punten uit 27 wedstrijden. FC Sion steeg naar de vierde plaats door een 0-1 zege bij FC Luzern. Vilmos Vanczák scoorde de enige treffer. Bij Sion speelde Michael Dingsdag de gehele wedstrijd mee.

Klik hier om verder te discussieren over de Nederlandse voetballers in het buitenland!