Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 16

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Toronto FC heeft de zesde wedstrijd in de Major League Soccer in eigen huis met ruime cijfers verloren. DC United was uiteindelijk met 0-3 te sterk. Trainer Aron Winter gunde Javier Martina opnieuw een basisplaats. Hij speelde uiteindelijk de gehele wedstrijd mee. Nick Soolsma bekeek de gehele partij vanaf de reservebank. Door het verlies daalde Toronto FC naar de zevende plek.

FC Edmonton heeft ook de tweede wedstrijd in de NASL, het tweede niveau in de Verenigde Staten, weten te winnen. Ditmaal werd Atlanta Silverbacks met 0-1 verslagen. Rein Baart hield voor de tweede maal op rij zijn doel schoon. Door de winst staat de ploeg van trainer Harry Sinkgraven op de tweede plek.

In de Engelse Championship speelde Leicester City en Crystal Palace midweeks met 1-1 gelijk. Patrick van Aanholt speelde bij Leicester de gehele wedstrijd mee. Crystal eindigde de wedstrijd met tien man nadat Wilfred Zaha vlak voor tijd met rood van het veld werd gestuurd. Afgelopen weekend stonden Patrick van Aanholt en Jeffrey Bruma in de basis toen Leicester met 3-1 verloor bij Reading. Leicester bezet de tiende plaats met 60 punten uit 42 duels.

Midweeks speelde Swansea City en Hull City met 1-1 gelijk. Bij Swansea stond Dorus de Vries onder de lat. In het weekend ging Swansea, met Dorus de Vries wederom in het doel, met 2-1 onderuit bij Burnley. Chris Eagles scoorde uit een penalty de winnende treffer. Swansea bezet de vijfde plaats met 70 punten uit 42 duels.

Crystal Palace verloor afgelopen weekend met 1-2 thuis van Scunthorpe United. Kemy Agustien begon bij Crystal in de basis. Scunthorpe eindigde de wedstrijd overigens met tien man nadat Joe Garner vier minuten voor tijd na zijn tweede geel van het veld werd gestuurd.

In de Engelse League 1 verloor Brentford met 3-2 bij laagvlieger Walsall. Jonathan Macken maakte de winnende treffer. Pim Balkestein had een basisplek bij Brentford en maakte de 0-1. Afgelopen weekend won Brentford, met wederom Balkestein in de basis, uit met 0-1 van Rochdale. Robbie Simpson maakte de enige treffer. Brentford staat tiende en heeft 58 punten uit 42 wedstrijden.

In Schotland won Hamilton afgelopen weekend, met Nigel Hasselbaink in de basis, de uitwedstrijd tegen Hibernian met 1-2. Celtic won de laatste reguliere competitiewedstrijd met 0-1 bij St. Johnstone. Baram Kayal scoorde de enige treffer voor Celtic waar Glenn Loovens de hele wedstrijd meespeelde.

APOEL Nicosia heeft afgelopen weekend de zevende overwinning op rij geboekt. Op bezoek bij Anorthosis Famagusta werd met 1-2 gewonnen. Joost Broerse kreeg voor het eerst sinds lange tijd weer een basisplaats bij APOEL en speelde de gehele wedstrijd. Dit deden ook Civard Sprockel en Jurgen Colin bij Anorthosis Famagusta. Jeffrey Leiwakabessy zat wegens een schorsing niet bij de selectie. APOEL werd vorige week al kampioen en blijft daardoor vanzelfsprekend koploper van de Cypriotische competitie. Anorthosis blijft op de derde plek staan. Deze plaats geeft recht op het spelen van voorronde Europa League.

Esbjerg FB heeft afgelopen weekend de punten moeten delen met nummer vijf Silkeborg. In eigen huis eindigde het duel in 1-1. Tim Janssen begon de bank, maar mocht een kwartier voor tijd invallen. Door de puntendeling blijft Esbjerg, dat de laatste weken beter begint te presteren, op de voorlaatste plaats staan. Het verschil met de veilige nummer tien FC Nordsjælland bedraagt twee punten. Hekkensluiter Aalborg BK naderde wel tot op één punt van Esbjerg. Zij wisten, op bezoek bij nummer drie Brøndby IF, knap met 1-2 te winnen. Bij de verliezende ploeg zat Remco van der Schaaf de gehele partij op de reservebank.

Mjällby heeft in de Zweedse competitie de eerste zege van het seizoen te pakken. In eigen huis werd Kalmar FF met het kleinst mogelijke verschil gewonnen. Moestafa El Kabir was een kwartier voor tijd verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd. Onze landgenoot pakte in de slotfase nog een gele kaart. Door de overwinning steeg de ploeg naar de elfde plaats van de Allsvenskan.

Sander Westerveld kende met AC Monza geen best weekend. De ploeg kwam in eigen huis niet verder dan 0-0 tegen Spezia en blijft daardoor hekkensluiter in de Serie C1/A. Westerveld speelde de wedstrijd niet uit. De doelman pakte na een groot half uur spelen een rode kaart.

Levski Sofia blijft de druk op koploper Litex Lovech enigszins houden. Zelf won de huidige nummer twee van de Bulgaarse competitie met 1-0 van Cherno More Varna. Dustley Mulder en Serginho Greene konden beiden rekenen op een basisplaats en speelden het volledige duel mee. Ook na dit weekend bedraagt het verschil met koploper Litex Lovech acht punten.

Cracovia Kraków, hekkensluiter in de Poolse competitie, heeft de wedstrijd tegen Arka Gdynia, dat voorlaatste staat, niet weten te winnen. De ploeg ging met 3-0 onderuit en daardoor werd het verschil met Arka Gdynia vier punten. Bij Cracovia Kraków speelde Hesdy Suart, oud-speler van onder meer AGOVV Apeldoorn, de gehele wedstrijd mee in de verdediging. Hij pakte tien minuten voor tijd een gele kaart. Bij Arka Gdynia kwam Marciano Bruma wegens een schorsing niet in actie. Stadsgenoot van Cracovia Kraków, Wisla Kraków, kende een beter weekeinde. In eigen huis werd GKS Belchatów met 3-1 verslagen. Trainer Robert Maaskant gunde verdediger Kew Jaliens opnieuw een basisplaats en hij speelde de gehele wedstrijd mee. Na dit weekend bedraagt het verschil van koploper Wisla Kraków met nummer twee Jagiellonia Bialystok nog altijd zes punten.

Hércules Alicante heeft afgelopen weekend een nederlaag geleden. Op bezoek bij Levante, dat bezig is aan een opmars in de Primera División, werd met 2-1 verloren. Royston Drenthe begon in de basis bij Hércules, pakte voor rust een gele kaart en werd na rust gewisseld. Door het verlies zakte Hércules naar de voorlaatste plaats. Het verschil met de veilige nummer zeventien Real Zaragoza is echter slechts drie punten. Hedewiges Maduro kende met Valencia een beter weekend. Op bezoek bij hekkensluiter UD Almería werd met 0-3 gewonnen. Maduro stond de gehele partij in de verdediging van Valencia. Door de overwinning behoudt de ploeg stevig de derde plek in handen.

Kayserispor blijft uiterst teleurstellend presteren in de Turkse competitie. De huidige nummer zeven leed afgelopen weekend alweer de zesde nederlaag op rij en lijkt daardoor de strijd om Europees voetbal opgegeven te hebben. In eigen huis werd ditmaal met 1-3 verloren van Konyaspor. Nordin Amrabat viel na rust in, maar de oud-speler van onder meer VVV-Venlo en PSv kon niet voor de broodnodige doelpunten zorgen. Saillant detail aan de wedstrijd was dat er maar liefst drie doelpunten in de blessuretijd van de tweede helft vielen.

John Verhoek lijkt met Stade Rennes uitgeschakeld te zijn in de strijd om het Frans landskampioenschap. De ploeg verloor afgelopen weekend in eigen huis met 1-2 van Lorient. Verhoek bekeek het gehele duel vanaf de reservebank. De achterstand op koploper Lille OSC is inmiddels gegroeid naar acht punten. Caen zal nog alles op alles moeten zetten om degradatie naar de Ligue 2 te ontkomen. Afgelopen weekend verloor de ploeg met 3-2 van FC Sochaux. Voormalig Feyenoord-speler Rajiv van La Parra viel kort voor tijd in bij Caen, maar ook hij kon niet voorkomen dat zijn ploeg opnieuw verloor. De ploeg staat na dit weekend op de achttiende plaats. Deze plek betekent op het eind van het seizoen degradatie.

In Zwitserland won Xamax Neuchâtel afgelopen weekend met 2-1 van FC Luzern. Federico Almerares maakten de twee treffers voor Xamax, waar Sander Keller de hele wedstrijd meespeelde. FC Sion, de nummer vier, ging met 0-2 onderuit bij de nummer twee FC Zürich. Michael Dingsdag speelde bij de verliezende ploeg de gehele wedstrijd mee.

Red Bull Salzburg, met David Mendes da Silva in de basis, won met 0-3 bij Sturm Graz. De drie treffers werden gemaakt door Alan. Red Bull staat derde met 47 punten uit 29 wedstrijden, drie minder dan koploper Austria Wien. Austria, met Nacer Barazite in de basis, verloor verrassend thuis van laagvlieger SV Mattersburg. Robert Waltner maakte de enige treffer van de wedstrijd.

Qäbälä heeft in de Degradatiegroep van de competitie van Azerbeidzjan opnieuw een overwinning geboekt. De ploeg van trainer Tony Adams won ditmaal in eigen huis met 3-0 van Simurq. Steve Olfers kreeg van Adams een basisplaats en de verdediger speelde de volledige wedstrijd mee. Collins John zat ditmaal niet bij de selectie. Qäbälä gaat in de Degradatiegroep nog altijd riant aan de leiding. Het verschil met nummer twee Mu?an bedraagt zeven punten.

In de Duitse Bundesliga blijft Borussia Mönchengladbach. Ditmaal werd de uitwedstrijd tegen FSV Mainz 05 met 1-0 verloren. Andre Schürrle scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Roel Brouwers kwam bij de verliezende ploeg als invaller op het veld. Mönchengladbach bezet de laatste plaats en heeft drie punten minder dan de nummer voorlaatst FC Sankt Pauli.

In de 2. Bundesliga won koploper Hertha BSC, met Maikel Aerts onder de lat, afgelopen weekend met 4-0 van VfL Osnabrück. Pierre Lasogga en Adrian Ramos scoorde allebei tweemaal. De nummer twee FC Augsburg won uit bij Karlsruher sc met 0-1. Tobias Werner scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Gibril Sankoh speelde bij Augsburg, dat vier punten achterstand heeft op Hertha BSC, de hele wedstrijd mee. Energie Cottbus, met Jules Reimerink in de basis, won de thuiswedstrijd tegen MSV Duisburg met 3-1. Cottbus staat inmiddels zesde.

Klik hier om op het forum verder te discussieren over de Nederlandse voetballers in het buitenland!