Van Bommel: ''Leuk maar je wint er niets mee''

Mark van Bommel speelt vanavond in het Philips Stadion voor het eerst als voetbalnummer één van de wereld. Uitgerekend de nummer laatst (203) San Marino is de tegenstander.

''Heel apart, leuk ook, maar je wint er niets mee'', is de conclusie van Van Bommel over de koppositie op de ranglijst. ''Het geeft wel aan dat wij als ploeg - weliswaar zonder hoofdprijs - lange tijd op topniveau presteren'', zet de aanvoerder het gegeven in perspectief.

''Het is voor een team, evenals voor een speler, vaak gemakkelijk om een jaar goed te draaien. Maar wil je dit over een periode van jaren volhouden, moet je over een bepaalde mentaliteit beschikken. Je moet persoonlijk en samen altijd maar weer het beste in je naar boven willen halen'', tekent De Telegraaf op uit de mond van de speler van AC Milan.

Ook de Nederlandse successen over de grenzen spelen volgens Van Bommel een grote rol. ''Het is belangrijk dat we veel internationals hebben in de sterkste buitenlandse competities. Die weten dat ze altijd moeten presteren en dat verslapping niet wordt geaccepteerd.''

Met de stelling dat Bert van Marwijk het makkelijk zou hebben dankzij vele afmeldingen, waardoor hij niet vaak met luxeproblemen kampt, is Van Bommel het absoluut oneens.  ''Wij willen namelijk altijd dat de beste spelers fit en beschikbaar zijn. Dat verhoogt het niveau van de trainingen, zodat je samen nóg beter wordt. Iedereen zal alles geven, extra hard werken uit angst zijn plek te verliezen. Dat komt ons niveau juist ten goede. Ik geloof ook dat deze spelersgroep zo volwassen is dat iedereen zich kan schikken in zijn rol. Zelfs bij een reservebeurt.''