[Vuelta] Albasini wint dertiende etappe

Michael Albasini (HTC Highroad) heeft de dertiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 30-jarige Zwitser was na een rit van ruim 158 kilometer in de straten van Ponferrada de sterkste van een kopgroep van 22 man. De Italiaan Eros Capecchi (Liquigas) werd tweede voor de Spanjaard Daniel Moreno (Katusha). De rode leiderstrui blijft om de schouders van Bradley Wiggins (Team Sky).

Hoewel de etappe van vandaag op papier een bergetappe was, hielden de klassementsmannen zich redelijk gedeisd. De top van de Puerto de Ancares, de tweede berg van eerste categorie, lag immers op ruim zestig kilometer van de meet.

Een kopgroep van ruim twintig renners mocht strijden om de dagzege. Olivier Zaugg opende het bal, maar ondanks een spervuur aan demarrages wist geen enkele renner weg te blijven. Albasini ging al vroeg aan, maar zijn eindsprint was veel te machtig voor zijn medevluchters. De Zwitser boekte zodoende zijn eerste etappezege in een grote ronde.

Wout Poels kwam op iets minder dan anderhalve minuut als eerste van het achtervolgende peloton binnen. Bauke Mollema is op de zesde plaats nog steeds de best geklasseerde Nederlander in het algemeen klassement. Hij heeft 36 seconden achterstand op leider Wiggins. Zaterdag en zondag staan twee zware bergetappes op het programma.