Voetballers over de Grens - Week 47

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.


Vorm houdt vijf keer de nul, Krul strijdend ten onder…

Everton heeft een zwaar seizoen, de laatste drie wedstrijden verloor het. De hoogste tijd dus om het puntverlies te beperken. Met zowel Johnny Heitinga als Royston Drenthe in de basis ontving de club Wolverhampton Wanderers, bij laatstgenoemde zat Dorus de Vries de hele wedstrijd uit op de bank. Everton kwam in de eerste helft op achterstand, maar wist de 0-1 snel weg te poetsen. In het tweede bedrijf werd ook het tweede doelpunt gemaakt, waardoor de thuisploeg won met 2-1. De ploeg uit Liverpool staat op dit moment twaalfde in de competitie. Michel Vorm verloor zaterdag met Swansea City van Manchester United, wat natuurlijk te verwachten was. Toch mag de reservedoelman van het Nederlands elftal met opgeheven hoofd terugkijken op het verloren duel. United won namelijk slechts met 0-1. De sluitpost blijft het uitstekend doen in de Engelse Premier League, in vijf duels wist hij al de nul te houden. Tim Krul had het daarentegen een stuk lastiger toen zijn club Newcastle United op bezoek ging bij Manchester City. Met 3-1 waren de Citizens, met Nigel de Jong in basis, te sterk voor de ploeg van Krul. Ondanks het puntverlies blijft Newcastle derde staan in de Premier League.


Michel Vorm blijft het goed doen bij Swansea City (Foto: Pro Shots)

Marvin Emnes vergaarde wederom een basisplaats voor Middlebrough toen het speelde tegen Blackpool. Een wedstrijd uit de Championship om naar uit te kijken. Het duel eindigde in een onbesliste 2-2. Middlesbrough staat nog steeds derde in de competitie, met acht punten verschil op koploper Southampton. Laatstgenoemde speelde deze speelronde tegen Brighton & Hove Albion. Jos Hooiveld mocht starten vanaf het eerste fluitsignaal. De verdediger zag zijn team gemakkelijk winnen met 3-0.

De Guzman bovenaan in de hiërarchie bij Villarreal, Hasselbaink belangrijk…

Ex-Feyenoorder Jonathan de Guzman was verzekerd van een basisplaats bij Villarreal toen het moest aantreden tegen Real Betis. Het duel werd gewonnen met 1-0. Villarreal staat momenteel elfde in de Spaanse competitie. Joris Mathijsen stond vanaf het eerste fluitsignaal in de basis voor Málaga tegen Racing Santander. Ruud van Nistelrooy werd er in het tweede bedrijf ingebracht. Een treffer maakte hij niet, maar de spits was dankzij een assist wel verantwoordelijk voor het derde, en tevens laatste doelpunt. Málaga won met 3-1 en staat vijfde in de Primera División. Sherjill MacDonald was wederom het vaste onderdeel van de verdediging voor zijn club KFC Germinaal Beerschot toen het op bezoek ging bij KSC Lokeren Oost-Vlaanderen. Het was een duel waarin niet veel gebeurden. De wedstrijd eindigde in een magere 1-1. Beerschot blijft negende staan in de Belgische Pro League.

Danny Buijs moest met zijn club Kilmarnock vechten om de achtste plaats in de Schotste Premier Leauge tegen Hibernian, die met twee punten verschil onder hen staan. Met middenvelder Buijs in de basis had de ploeg het bijzonder lastig. Ook dit duel ging gelijk op en eindigde in een 1-1 gelijkstand. Omdat de ploeg niet verloor blijven zij voorlopig achtste staan. Het uitstekend presterende St. Mirren FC ontving deze week Dunfermline Athletic, met zowel Jeroen Tesselaar als Nigel Hasselbaink in de basis. Voor aanvaller Hasselbaink was een hoofdrol weggelegd omdat hij in de extra tijd van de eerste helft het tweede, en tevens laatste, doelpunt maakte. In de 74ste minuut werd ook Illias Haddad nog in het spel gebracht, hij kon echter niets aan het doelsaldo toevoegen. St. Mirren won met 2-1 en blijft hangen op de vijfde plaats.

Met Jurgen Colin en Civard Sprockel in de basis heeft Anorthosis Famagusta het uitduel bij laagvlieger Anagennisi Deryneia met 0-2 weten te winnen. Door de overwinning kwam Anorthosis, waar Jeffrey Leiwakabessy overigens de gehele partij op de reservebank bleef, op de vierde plaats terecht. Het verschil met Omonia Nicosia bedraagt zeven punten. Het oranje getinte AEK Larnaca kwam afgelopen weekend in eigen huis tegen nummer twee AEL Limassol niet verder dan 0-0. Trainer Ton Caanen gunde Kevin Hofland na lange tijd weer eens een basisplaats. Hij had in de verdediging gezelschap van Tim de Cler. Gregoor van Dijk was vanwege een schorsing niet beschikbaar. Door het gelijkspel zakte AEK Larnaca naar de achtste plaats.

Nederlanders trefzeker in Australische A-League...

Mede dankzij een treffer van Patrick Zwaanswijk heeft Central Coast Mariners het duel tegen Sydney FC knap met 2-3 weten te winnen. Zwaanswijk scoorde vijf minuten voor rust de 0-1. De verdediger speelde de gehele wedstrijd mee tegen Sydney, waar Pascal Bosschaart de volledige partij binnen de lijnen stond. Door de overwinning staan de Mariners op de tweede plek, zes punten achter koploper Brisbane Roar. Sydney staat derde met evenveel punten als de Mariners. Met Bas van den Brink in de basis heeft Perth Glory op bezoek bij Melbourne Victory gelijkgespeeld. Van den Brink, die kort na rust een gele kaart pakte, speelde de gehele partij mee. Hij staat met Perth Glory na dit weekend vierde.

Ondanks een doelpunt van Peter Jungschläger heeft Gold Coast United de wedstrijd tegen Melbourne Heart niet weten te winnen. Behalve Jungschläger speelden ook Paul Beekmans en Maceo Rigters de gehele wedstrijd mee bij de hekkensluiter van de A-League. Ook bij de tegenstander, waar John van 't Schip trainer is, speelde een landgenoot mee. Rutger Worm speelde na lange tijd weer eens mee bij Melbourne Heart, pakte na een half uur spelen een gele kaart en werd kort na rust naar de kant gehaald. Door de zege klom Melbourne Heart naar de vijfde plek.


Maceo Rigters met Gold Coast United hekkensluiter in A-League (Foto: Pro Shots)

Barazite scoort tweemaal voor Austria Wien, Voskamp blijft koploper met Slask Wroclaw…

Daniel de Ridder kon zich opmaken voor een zware wedstrijd toen zijn club Grasshopper FC op bezoek ging bij FC Luzern. Grasshopper FC kon niet winnen van de nummer twee uit de Zwitserse competitie en werd aan de kant gezet met 2-1. De ploeg van de Ridder staat negende. FC Sion ontving  Neuchâtel Xamax, met Michael Dingsdag in de basis werd er gemakkelijk met 2-0 gewonnen. FC Sion blijft het goed doen en staat derde. Nacer Barazite had de hoofdrol bij Austria Wien tegen koploper Admira. De aanvaller van Jong-Oranje scoorde namelijk twee maal op zeer fraaie wijze. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 0-3. Austria Wien staat 1 punt achter op Admira.

Ook na dit weekend is Slask Wroclaw koploper in de Poolse competitie. De ploeg won afgelopen weekend met 0-2 van Jagiellonia Bialystok en heeft daardoor een voorsprong van vijf punten op nummer twee Legia Warschau. Zij hebben echter nog wel een wedstrijd tegoed. Johan Voskamp begon ditmaal niet in de basis bij Slask Wroclaw, maar maakte na ruim een uur spelen een invalbeurt. Hij kwam dit keer echter niet tot scoren. Cracovia Kraków, dat een paar weken terug nog stuntte tegen Wisla Kraków ging dit weekend met 2-0 onderuit bij nummer drie Ruch Chorzów. Koen van der Biezen, die tegen stadsgenoot Wisla nog scoorde, kwam er dit keer niet aan te pas. Hij speelde wel de gehele partij mee en pakte tien minuten voor tijd een gele kaart. Cracovia is ook na dit weekend hekkensluiter. Lechia Gdansk ging dit weekend op bezoek bij Legia Warschau hard met 3-0 onderuit. Bij Gdansk mocht Fred Benson een kwartier voor tijd invallen, maar ook hij kon voor weinig gevaar zorgen. Gdansk staat na dit weekend op de dertiende plek.


Johan Voskamp met Slask Wroclaw nog altijd koploper in Polen (Foto: Pro Shots)

Bruma vs. Braafheid/Babel, Boulahrouz vs. Verhaegh/Davids in Bundesliga...

In de Duitse Bundesliga stonden afgelopen weekend een aantal Nederlanders tegenover elkaar. Zo mocht Khalid Boulahrouz met VfB Stuttgart aantreden tegen FC Augsburg, waar Jos Luhukay trainer is. Luhukay gunde Paul Verhaegh en Lorenzo Davids een basisplaats. Stuttgart won nipt met 2-1 en steeg naar de zesde plek. Augsburg blijft laatste en heeft een achterstand van drie punten op SC Freiburg, dat voorlaatste staat. Ook in de ontmoeting tussen Hamburger SV en 1899 Hoffenheim stonden Nederlanders tegenover elkaar. HSV trad aan met Jeffrey Bruma in de basis, die terugkeerde van een blessure. Bij Hoffenheim begonnen Edson Braafheid en Ryan Babel in de basis. Braafheid viel na een half uur spelen uit met een knieblessure. HSV won met 2-0 en verliet daardoor de onderste regionen van de Bundesliga. Zij staan nu dertiende, terwijl Hoffenheim na dit weekend achtste staat.

Borussia Mönchengladbach, vorig jaar nog vechtend tegen degradatie, verrast dit seizoen vriend en vijand. Afgelopen weekend won de ploeg met maar liefst 5-0 van Werder Bremen. Roel Brouwers kwam na een half uur in het veld voor de geblesseerde Stranzl. Door de overwinning staat Mönchengladbach op een zeer knappe derde plek, slechts twee punten achter koploper Bayern München. Een niveau lager, in de 2.Bundesliga, heeft Alemannia Aachen het doelpuntrijke duel tegen Eintracht Frankfurt met 4-3 verloren. Doelman Boy Waterman en Bas Sibum begonnen in de basis bij Aachen. Sibum werd in de rust vervangen. Aachen staat ook na dit weekend op de voorlaatste plek.


Khalid Boulahrouz won van zijn landgenoten Paul Verhaegh en Lorenzo Davids (Foto: Pro Shots)

Ars zeer belangrijk voor Levski Sofia, winst voor Amrabat in Turkije...

Sjoerd Ars heeft zich afgelopen weekend opnieuw belangrijk gemaakt voor Levski Sofia. De aanvaller scoorde tegen Rakovski kort na rust de 2-1, wat uiteindelijk ook de eindstand bleek te zijn. Verder maakten ook Serginho Greene en Dustley Mulder weer hun opwachting bij Levski. Door de winst staat de Bulgaarse ploeg na dit weekend op de vierde plek, vijf punten achter koploper Ludogorets.

Met Hursut Meric in de basis heeft Gençlerbirligi de wedstrijd tegen Sivasspor met 1-1 gelijkgespeeld. Meric werd een kwartier voor tijd naar de kant gehaald. Door de puntendeling staat Gençlerbirligi na dit weekend op de negende plek. Kayserispor heeft na drie nederlagen weer eens de volle buit weten te pakken. In eigen huis won de ploeg met 1-0 van Orduspor. Nordin Amrabat begon in de basis bij Kayserispor, maar werd in de slotfase gewisseld. Door de overwinning steeg de ploeg naar de dertiende plek.