Strijd om de IJssel tussen streekrivalen

Koploper FC Zwolle speelt aanstaande zondag de ‘IJsselderby' tegen Go Ahead Eagles in Deventer. Het duel tussen de beide ploegen is altijd erg beladen.

De derby werd voor het eerst gespeeld op 4 november 1978. Destijds speelden de Eagles tegen PEC Zwolle. Het eerste duel eindigde in een 1-1 gelijkspel. Het tweede duel dat seizoen eindigde eveneens in een remise (2-2). Zwolle veroverde dat jaar één punt meer dan de tegenstander uit Deventer. De derby was ontstaan. 

Albert van der Haar speelde tot vorig seizoen bij FC Zwolle. Tegenwoordig komt hij uit voor Hoofdklasser VV Staphorst. "De strijd en beleving van stad tegen stad zijn gewoon geweldig. Het is een hele aparte derby. Qua sfeer en strijd is de derby niet veel veranderd sinds mijn eerste derby. Maar op een gegeven moment kwamen wij in een ander stadion te spelen", aldus ‘Mister Zwolle’ die 506 duels in het betaald voetbal speelde. Hiervan speelde hij 455 wedstrijden in het shirt van FC Zwolle.

De burgemeester van Deventer heeft besloten om een noodverordening in te stellen. Vanuit diverse hoeken kwamen berichten dat supporters van beide clubs de confrontatie zouden aangaan. Op het veld kan het volgens Van der Haar echter niet mis gaan. “In voorgaande jaren kwam er nog wel eens een supporter het veld op, uit en thuis. Dat is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk. Ze zitten in kooien vast.”

De linksback speelde veel derby’s tegen Go Ahead Eagles, maar verdedigde daarnaast ook enkele jaren de kleuren van Willem II. “Ik heb daar ook de derby tegen NAC Breda gespeeld. Dat is toch een andere derby. Daar gaat het er allemaal wat ludieker aan toe. Hier zit er veel meer strijd in.”

Ondanks dat de voormalig routinier van de ploeg van trainer Art Langeler op een lager niveau speelt, blijft hij zijn voormalig ploeggenoten op de voet volgen. “Ik vind dat Zwolle het op dit moment erg goed doet. Tot nu toe zijn ze de beste ploeg van de Jupiler League.”

"Appie" heeft voor deze editie van de Sallandse derby alle vertrouwen in zijn voormalige club. “Ik denk dat ze het in Deventer ook weer waar gaan maken. Zwolle speelt altijd goed voetbal, vanuit de eigen kracht. Ik ben niet zo bang voor komende zondag. Vorig jaar hebben wij daar een uitstekende wedstrijd gespeeld. Het was erg mooi om daar de tegenstander pijn te doen.”

Vorig jaar waren de Zwollenaren dichtbij promotie naar de Eredivisie. Van der Haar heeft alle vertrouwen dat het dit jaar wel goed gaat komen. “Op naar de Eredivisie”, besluit hij.